Tarih: 14.08.2023 14:34

Savaş: Türkiye Acil Müdahale Planı uygulansın

Facebook Twitter Linked-in

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın zor günlerinin devam ettiğini, 163 çalışanının depremde kaybeden  Büyükşehir belediyesi ile birlikte Hatay’da görev yapan tüm kurumların depremzede olduğunu hatırlattı.

Kendisi ile birlikte binlerce belediye personelinin ve Hataylıların büyük çoğunluğunun konteynerlerde yaşadığını kaydeden Savaş, bir an önce Türkiye Acil Müdahale Planının (TAMP) tam olarak uygulanmasını istediklerini söyledi.

TAMP’a göre başta 8 Bakanlık olmak üzere deprem bölgesindeki tüm sorunların merkezi yönetim tarafından çözülmesi, belediyelerin asli görevleri ile birlikte bu kurumlara yardımcı şekilde çalışması gerektiğini anlatan Savaş, katıldığı bir televizyon programında, “8 bakanlık, AFAD, Kızılay gibi kurumlar organize olarak bir an önce şehir için çaba sarf etmeli. Bu bakanlıklar ve kurumlar çok bütçeye sahipler. Biz işlerimizi yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Şehrin altyapı sorunlarını Hatay Büyükşehir Belediyesinin tek başına çözemeyeceğini kaydeden Savaş, “Bizler de mağduruz. İlgili bakanlıklar ve kurumlarla bu sorunları çözmek zorundayız. Devletimiz diğer iller ile birlikte bizim yanımızda olmak zorunda. Günlerimiz çok zor geçiyor. Herkesten destek bekliyoruz” diye konuştu.

Yayman’ın iddiasına, ‘ispatlasın istifa ederim’ yanıtı

Savaş, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın ‘’EXPO alanlarına 8 Milyar Lira harcadılar’’ iddiasını da yanıtlayarak, 2017 yılında Hatay’ın bitki zenginliğinin dünyaya duyurularak ticaretin geliştirilmesi amacıyla düzenlenmesine karar verilen ve iki büyük park alanı olan EXPO alanlarının 750 Milyon liraya mal olduğunu kaydetti.

Belediye bütçesinden yaklaşık birkaç yıl içinde bu kaynağın kullanıldığını belirten Savaş, şunları ifade etti: “İddiasını ispat ederse belediye başkanlığından istifa ederim. 750 milyon lira nerede 8 milyar lira nerede? Benim bütçemin tamamı bundan üç dört sene önce zaten 1 milyar civarını bulmuyordu. Tüm bütçesi 1 milyar lira bile olmayan belediyenin EXPO’yu 8 Milyar liraya yapmış olması mümkün mü? Aklına gelen her rakamı söylüyor önce 2 milyar lira dedi, 4 milyar lira dedi, 8 milyar lira dedi… Bir konuşma yapılırken gelecekte mahcup olmayacağın kelimeleri ağzınızdan çıkarmanız lazım. Ayrıca EXPO’yu iyi ki yapmışız. Depremin ilk gününden bu yana birçok kurum ve kuruluş ile belediyemiz orada konuşlandı ve vatandaşlarımızı da hala orada misafir ediyoruz.’’

Hatay’a daha fazla destek gerekiyor

Depremden en çok etkilenen il olan Hatay’a devletin bir an önce daha fazla destek vermesi gerektiğinin altını çizen Savaş, “Altyapı konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Enerji Bakanlığına kadar herkesin burada görevleri var. Devletin bakanları ve kurumları bugün için var. Devletin sıcak ellerini omuzlarımızda hissetmek istiyoruz. Bunu ekonomik, fiziksel ve psikolojik anlamda istiyoruz” dedi.

Hatay’daki iktidar temsilcilerinin yapmış olduğu eleştirilere cevap veren Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Depremin ilk gününden itibaren işin içine siyaset sokuyorlar. Bu günler siyaset günü değil. Bu günler çırpınıştan kurtulma günü. Güç birliği yaparak el ele vermemiz gereken zamandayız. Hatay ve diğer illerimizi eski günlerinden daha iyi günlerine döndürmek zorundayız.”

Hatay’ın kalkınması ve yeni yapılanması hakkında da düşüncelerini paylaşan Lütfü Savaş, insanların kendi şehirlerine dönebilmeleri için şehrin cazip kılınmasının gereğine dikkat çekti, depremin ilk gününden itibaren bunun çabasını gösterdiklerini söyledi.

112 akademisyenle Hatay’ı çalışıyoruz

Depremin ilk zamanlarından itibaren Hatay için çok ciddi çalışmalar ve projeler düşündüklerini de belirten Başkan Savaş, şunlara dikkat çekti:

“Biz 10 günden itibaren Hatay’ı daha sağlıklı ve güçlü nasıl ayağa kaldırabiliriz diye çalışıyoruz. İstanbul ve Ankara’da profesyonel ekip kurduk. 112 akademisyenimizle Hatay için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde toplantı gerçekleştireceğiz. Raylı sistemler de yaparak şehrimizi dünya şehri yapmak istiyoruz. Bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarla birlikte hareket etmek istiyoruz. Çok yakında kendi planlarımız konusunda kamuoyuna açıklama yapacağız.”

Özhaseki ile verimli çalışma gerçekleştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ile birlikte verimli çalışmalar gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Savaş, “Eksikleri ve doğruları konuşarak çalışıyoruz. Bu zor zamanlarda birlikte olmaya ihtiyacımız var. Atacağımız yanlış adımlar şehrimiz için çok iyi olmaz o açıdan planlı ve doğru bir şekilde hareket etmemiz lazım. Şehri tekrar ayağa kaldırırken usulüne uygun bir şekilde kaldırmamız lazım. Herkesle iş birliği yapmamız lazım” dedi.

“Yıllardır depreme ile ilgili çalışmalarımızın hiçbirine bakanlık cevap bile vermedi”

Deprem öncesinden yıllardır Hatay’ın deprem bölgesi olduğunu ve çalışmalar gerçekleştirmiş olmasına rağmen ilgili bakanlıklar tarafından yanıt alamadığını söyleyen Savaş, şunları vurguladı: “2013 yılından itibaren depreme hazırlıklı olmak için her şeyi yaptım. 2 mahallede 35 hektarlık alan için çalışmalar gerçekleştirdik ve riskli alanları da tespit ettik. Bakanlık ben Cumhuriyet Halk Partisine geçince bunu Antakya Belediyesi Başkanlığına verdi. Sayın Bakan Özhaseki geldiğinde temeli atmıştık ama artık 9 yılı kaybetti Antakya. Çünkü tespit ettiğimiz yerler yıkıldı. Bakanlıklara yazmış olduğum yazışmalarımızın hiçbirine cevap verilmedi. 2019 yılında da kentsel dönüşüm için planlamamız hazırken Antakya ve Defne olmak üzere 46 mahalle için çalıştım. Depremden bir buçuk yıl önce bakanlığa çalışmalarımızı göndermemize rağmen maalesef bize cevap bile vermediler. Biz görevimizi yaptık ve projelerimiz bile hazırdı.”

“Hatay’ın geleceği ile ilgili kaygımız var”

Hatay’da demografik yapının bozulmaması amacıyla mülk satışlarına dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Savaş, Suriyeli göçmenlerin kentte mülk sahibi olma yöntemlerine işaret etti. Savaş, şöyle konuştu: “Atalarımız Hatay’ı kolay kazanmadı. Yıllarca bağımsızlık mücadelesi vererek kazanıldı serhat şehrimiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk destekleriyle şehrimiz kazanıldı. 550 bin Suriyeli nüfus var. Demografik yapıya dikkat etmek lazım. Çok erken yaşta ve birkaç evlilik yapıldığından kaynaklı da doğum oranı çok fazla. Hatay’ın geleceği ile ilgili kaygımız var. Hatay Anadolu’nun altın anahtarıdır.”

Havaalanının onarımını hatırlattı

Lütfü Savaş, depremin üzerinden yaklaşık 7 ay geçtiğini hatırlatarak Hatay Havalimanın artık açılmasını beklediklerini söyledi. Hatay’a havayolu ulaşımında ciddi problemler yaşandığını kaydeden Savaş, Hatay’ın alacağı var, yıllardır Hatay’a ayrılan pay çok düşük oldu. Hatay’a ekonomik, sosyal, katkı bekliyoruz. Tüm depremden etkilenen iller geleceğe taşınmalı’’ değerlendirmesinde bulundu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —