Akın Bodur/İskenderun
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 'Maalesef şu ana kadar toplam 866 vatandaşımız virüsten dolayı hayatını kaybetti' açıklamasını yaptı. Antakya´da pazar günü covid-19 teşhisi konulan ve durumunun ağır olması üzerine hastanede tedaviye alınan 61 yaşındaki bir hasta önceki gün yaşamını yitirdi, hastanın yakınlarının aktarımına göre ölüm raporuna korona yazılmadı. Antakya´da babasını koronavirüs hastalığı nedeniyle kaybeden bir yurttaş, telefonla aktardığı bilgide, 'Hastanede görevliler cenazelere yetişemiyor. Cenazeler kargo gibi taşınıyor, öyle muamele görüyor...' değerlendirmesini yaptı. Hatay Tabip Odası Başkanlığı görevinde de bulunan Hatay eski Milletvekili Dr. Mehmet Ali Ediboğlu da sosyal iletişim sitesinde yapılan bir paylaşıma yaptığı yorumda, 'Test merkezlerinden rakamları öğreniyorum, bir de açıklanan rakamlara bakıyorum. Yalan rüzgarı devam ediyor. Son günlerde yapılan testlerin yarıdan fazlası pozitif çıkıyor. Hem de tüm illerde' değerlendirmesini yaptı.
Koronavrüs salgınına karşı en iyi tedavi yöntemi, ´hasta olmamak´ olduğu bilinirken, hastalanmamak için de maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, Covid-19 yakın temaslıların karantina süresinin 14 günden 10 güne düşürülmesi ve PCR testi sonucuna göre 7. günün sonunda sonlandırılabilmesine ilişkin yeni düzenleme yaptı. bakanlık, düzenlemelerin uluslararası güncellemelere paralel olarak yapıldığını açıkladı. Hatay´da korona salgını artarak sürerken İskenderun Devlet Hastanesi laboratuvarları personelin de koronavirüs kapsamında karantinaya alınması üzerine geç çıkan testlerin daha erken sonuçlanması amacıyla PCR testinde Dörtyol ve Kırıkhan devlet hastaneleri de hizmet vermeye başmadı. Hatay´daki diş hekimleri de artan koronavirüs vaka ve ölümleri üzerine, acil vakalar dışındaki diş tedavilerinin durdurdu. Diş Hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, 'Hatay´ın Kovid-19 vaka ve ölüm sayılarındaki yüzde 125 artış ile Türkiye´nin en riskli iller sıralamasında birinci sıraya yerleşti. Koronavirüs salgınının bir sağlık tehdidi olmaktan çıkıncaya kadar, diş hekimleri, özel muayenehanelerinde sadece acil vakalara bakacak ve ağız diş sağlığı hizmeti üretecek. , Bunun için de randevu alındıktan sonra diş hekimine gidilmeli´ açıklamasını yaptı.
Sağlık Bakanı: Hatay riskli il
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay, İzmir, Adana, Mersin valileri il sağlık müdürleri ve halk sağlığı başkanlarıyla online görüşerek değerlendirme yaptıklarını belirtti ve 'Bu illerde sabit vaka artışı var, ağır hasta yükü artıyor' açıklamasını yaptı. Video konferans yoluyla yapılan görüşmede son durumu tekrar gözden geçirdiklerini belirten Sağlık Bakanı Koca, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Sırasıyla Hatay, Mersin, Adana ve İzmir´de risk devam ediyor. İzmir´de yatak doluluk oranı yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83. Adana´da yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 81. Mersin´de yatak doluluk oranı yüzde 58, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 84. Hatay´da yatak doluluk oranı yüzde 64, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 89. Yerel ilave tedbirler hızlı ve zamanında devreye girince sonuç almak daha kolay. Sorumluluk hepimizin. Ara vermeden mücadeleye devam edelim, birlikte kazanacağız' ifadesini belirtti.
Vali, Soylu´nun toplantısına katıldı
Hatay Valisi Rahmi Doğan, İçişleri Bakanı Süleyman soylu´nun başkanlığında yapılan koronavirüs değerlendirme toplantısına katıldı. Vali Doğan´ın sosyal iletişim sitesinden toplantıya ilişkin yaptığı paylaşımda, 'Valimiz Rahmi Doğan, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu´nun başkanlığında videokonferans yöntemiyle yapılan, Koronavirüs Tedbirleri Değerlendirme Toplantısına katıldı' ifadesine yer verildi.
Kırıkhan´da semt pazarları kapatıldı
Kırıkhan Belediyesi, kentteki semt pazarlarının faaliyetini koranavirüs salgını nedeniyle geçici olarak durdurdu. Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, 'Dünya ve ülkemizi tehdit eden koronavirüs (Covid-19) illeti maalesef ki ilde de yüzde125 artış göstermeye başladı.Bu sebepler belediye olarak bizler hemşerilerimizin hayatı ve sağlığı için bütün tedbir ve dezenfekte çalışmalarını yapmaktayız. Alınan ve tedbir kararları ile ikinci bir açıklamaya kadar ilçede 11 Aralık Cuma günü kurulacak semt pazarının ardından bu tariften sonra geçici olarak semt pazarlarının faaliyetlerini durduruyoruz' dedi ve kent halkını sevdiklerinin sağlığı ve hayatı için mecbur kalmadıkça evde kalmaya davet etti.
Hastaneden Covid Bilgilendirme Servisi
MKÜ Araştırma Hastanesinin Covid-19 sürecinde yoğun bakımda yatan hastaların yakınlarının bilgi alması için Covid-19 Bilgilendirme Servisi kurduğunu açıkladı. MKÜ Hastanesi Başhekimliğinden yapılan açıklamada, 'Birimimizce her gün yapılan günlük visit sonrasında doktorlar tarafından paylaşılan anlık bilgileri hasta yakınlarına ulaştırılmaktadır. Hasta yakınlarına hastanın genel sağlık durumu ile ilgili en net bilgileri en kısa sürede iletilmektedir. Yoğun bakımda çalışan doktor ve hemşirelerin hasta ile temas süresini uzatarak tedavi sürecini de güçlendirmiş olmaktadır. Bütün dünyayı etkisi altına alan ve insanların yaşamlarını olumsuz etkileyen Covid-19 salgınına karşı hastane olarak hasta yakınları açısından oldukça önem taşıyan Covid-19 Bilgilendirme Birimi´nde çalışan personelimiz hasta yakınlarına karşı gerekli hassasiyetleri göstermektedirler. Aynı zamanda hasta yakınları tarafından iletilen öneriler de doktorlarımıza iletilmektedir. Hastane çalışanlarımızın sergilemiş olduğu dayanışma örneğinin yanı sıra hasta yakınlarının da göstermiş olduğu anlayış sayesinde salgının olası olumsuz etkilerini de en az hasarla atlatmaktayız' ifadesine yer verildi.
İyi ve kötü günlerde bir araya gelmekten kaçınılmalı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´da geçen ay koranavirüs vakasında artış yaşandığını anımsattı ve 'Vaka tablosu yaz aylarında fena değildi, ancak Kasım ayında sıçrama yaşadı. Kasım ayında 359 ölüm vakamız var. Aralık ayının ilk 6 gününde 261 ölüm vakasına ulaştık. Maalesef şu ana kadar toplam 866 vatandaşımız virüsten dolayı hayatını kaybetti. Vatandaşlar çalışma hayatı içerisinde. Test verip sonucu çıkana kadar geçen süre zarfında pozitif olan vatandaşların hastalığı bulaştırma riski artmış oluyor. Kutlamalarda ve acı paylaşma günlerinde insanların bir araya gelmesi; sobalı evlerde insanların tek bir odada uzun süre bulunması riski artırıyor' açıklamasını yaptı. HBB Başkanı Savaş, 'Yoğun bakım üniteleri ve yatak sayısı yetmeyebilir. İnsanların kişisel temizlik, maske kullanımı ve kişiler arası mesafe kurallarına riayet etmesi gerekir. Bu süreçte iyi ve kötü günlerde bir araya gelmekten kaçınmalıyız. İyi ve kötü günlerde görüşmeleri ziyaret yerine telefon ile gerçekleştirmeliyiz. Tüm bunları içselleştirerek yaparsak yoğun bakım ve hastanelere gitme durumumuz ortadan kalkar. Hastalığı ortadan kaldırmak ve 15 günlük karantina uygulaması yapmak için alternatif yolların araştırılması gerekir. İnsanları evde tutabilmek için onlara çeşitli imkanlar tanınmalı. 15 günlük izolasyon süreci bu hastalığı en az indirmek için güzel bir imkân demektir. Yetkililerin bu konuda radikal kararlar aması gerekir. Bunlar yapılırsa hastalığın bulaşma seyrinde ve hastanelerin doluluk oranlarında ciddi azalma yaşanacağını göreceğiz. 15 günlük izolasyonun sadece Hatay için değil tüm Türkiye için zorunlu olması gerekir' dedi. Koronavirüsün çok agresif bir virüs türü olduğunu, akciğerlere bulaşması ile ölüm riskinin oluştuğunu ve pıhtılaşma ile emboli atması sonucu kalp krizi ve beyin ölümüne neden olabileceğini belirten Savaş, aşının gerekli olduğunu ve Çin aşısının denenmiş olduğu için Türk toplumuna daha uygun olabileceğini de belirtti.
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da, yardımcıları ile birlikte covid önlemleri konusunda toplantı yaptı ve alınacak olan tedbirleri görüştü. İlçedeki okul, park, pazar yerleri, ibadethaneler, otobüs durakları gibi ortak kullanım alanlarında tedbir amaçlı 7 binin üzerinde dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirdiklerini anlatan Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise 'Esnafa ve vatandaşa maske sıkıntısının yaşandığı günlerde semt pazarları ve işletmelerde 100.000 maskeyi ücretsiz dağıttık. İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük salgınlardan biri olan Coronadan halkın en az ölçüde etkilenmesi için tüm gücümüzle çaba sarf ediyoruz' açıklamasını yaptı.
Bakana 10 korona sorusu
Hatay Tabip Odası´nın 16 Kasım´da yaptığı açıklamada, hekimlerden toplanan bilgiler ve sahadaki gözlemler sonucunda Hatay´da vaka sayılarının ciddi bir oranda arttığına değinildiğini anımsatan Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, bölgedeki çalışmaları önergeyle parlamentoya taşıdı. Odanın, hastanelerde yoğun bakımların neredeyse dolu olduğunu, her gün yeni bir servisin Kovid-19 hastaları için ayrılır duruma geldiğini ve bu nedenle diğer hastaların servis, yatak, yoğun bakım sıkıntısı yüzünden sağlık hizmeti almakta zorluklar yaşadığının belirtildiğini anlatan milletvekili Oruç, önergesinde, 'HTO adına açıklama yapan YK başkanı Sadık Nazik, ´Acillerde ve ilçe sağlık müdürlüklerinde test için hastalar saatlerce beklemek zorunda kalmaktadır. Filyasyon ekipleri vakalara yetişememekte, teşhis edilen hastalar bir veya iki gün ilaç beklemek zorunda bırakılmaktadır. Temaslı hastalar belirti gösterdiğinde 112 ambulansları yetersiz kalmakta, özel aracı olmayan kişiler toplu ulaşım araçlarıyla hastanelere gitmek zorunda kalmaktadır´ ifadesinde bulunmuştur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından 25 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamada yüzde 50´nin üzerinde vaka artışının olduğunu söylediği Hatay´da, çok sayıda sağlık emekçisine koronavirüs tanısı konmuş, iki sağlık çalışanı maalesef hayatını kaybetmiştir' değerlendirmesine yer verdi. TBMM Başkanlığına verdiği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Korona virüs ile mücadelede inandırıcılığı sağlamak, halkın pandemiye duyarlılığını ve verilerin güvenirliğinin önemini vurgulamak üzere gerçek verilerle pandemi takip komisyonu oluşturulacak mıdır? Hatay´da günlük pozitif çıkan test sayısı nedir? Hatay´da kaç Kovid-19 hastası bulunmaktadır? Kaç kişi ağır hastadır? Hatay´da evlerde Kovid-19 tedavisi gören yurttaş sayısı nedir? Hatay´da test sonuçlarına ulaşma süresi 5 günü bulan bu sürelerin kısaltılması için çalışmalar yapılmakta mıdır? Testlerin yapıldığı cihazların sayısının artırılması sağlanacak mıdır? Hatay´da hastanelerin yeni servis ve yatak açmaya çalışması, ameliyatları ve poliklinikleri ertelemeleri sürdürülebilir bir durum mudur? Bunun için çözüm geliştirilmekte midir? Bölge ve nüfus özellikleri dikkate alınarak ´pandemi dışı hastaneler´ belirlenecek ve ilan edilecek midir? Hatay´da filyasyon ekiplerinin güçlendirilmesi sağlanacak mıdır? Yatak doluluğu nedeni ile ilde özel hastanelerin de yeniden pandemi hastanesi olarak çalışmaya başlaması, yatan hasta takip ve tedavisini gerçekleştirmesi sağlanacak mıdır? Defne, Arsuz ve Payas ilçelerinde halkın yıllardır karşılanmayan devlet hastanesi ihtiyacı sağlanacak mıdır? Kovid-19 pandemisinin oluşturduğu istihdam ihtiyacı nedeni ile KHK ile ihraç edilmiş ve ataması yapılmayan hekimlerin/sağlık çalışanlarının acilen göreve başlatılması sağlanacak mıdır? Hatay´daki sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzemelere olan ihtiyacı karşılanacak mıdır?'
İYİ Parti, çalışmasını 15 gün durdurdu
İYİ Parti Hatay İl başkanı Şefik Çirkin, partinin ildeki çalışmasını 15 gün süreyle durdurduğunu, bu sürede parti binalarının da kapalı olacağını duyurdu. Çirkin, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı ve partilerine ilettiği açıklamada şunlara yer verdi: 'Hatay Covid vakasında yüzde 125 artışla rekor bir düzeyle gündeme gelmiş bulunmaktadır. Bu durumda parti olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek durumundayız. Partililerimizin, ama en başta toplum sağlığı için biz siyasi partiler böyle günlerde sorumlu davranmalıyız. Bu sebeple; İkinci bir emre kadar tüm teşkilatlar süresiz kapanacaktır. Kapanma döneminde çalışan personel maaşını alacaktır. Parti dışı siyasi faaliyetlerin tamamı yine ikinci bir emre kadar süresiz dondurulacaktır. Tüm yönetici ve üyelerimize imkanları el verdiği ölçüde sokağa çıkmamaları yolunda devamlı ikazlar yapılacaktır. Ekonomik şartlar çok zor ancak kaybedilmiş canlar bu şartlarla mücadele etmeyi daha da zorlaştıracaktır. Covid-19´ a yakalanmış arkadaşlarımızla bu güne kadar ilgilenmiş olan teşkilatlarımız buna hassasiyetle devam edecektir. Yönetici ve üyelerimiz arasında (hastalıkla ilgili) gereken takip ve tespit yapılacak ve il teşkilatımıza bildirilecektir.'
EMEP´ten 7 maddelik ´önlem´ talebi
Emek Partisi (EMEP) Hatay İl Başkanı Mevlut Bulgur da Hatay´da ambulans, test kitleri ve tomografi sistemlerinin yetersizliği nedeniyle hastane önlerinde yığılmalara dikkat çekti, bu yığılmalara bağlı olarak test sonuçlarının alınmasında ve buna bağlı tedavi süreçlerinde geciklemeler yaşandığını belirtti. Bulgur, özel hastanelerin de kamusal hizmete açılmasını da içeren 7 maddelik talepte bulundu: “Özel hastanelerin COVID 19 hastalarına kamusal hizmet vermesi sağlanmalıdır. COVİD 19 test kiti yeterli sayıda bulundurulmalı, test ve tomografi hizmetini ildeki tüm sağlık kuruluşlarının vermesi sağlanmalıdır. 21 günlük tam kapanma sağlanmalıdır. İşçilere ücretli izin verilmesi sağlanmalıdır. Ücretsiz test ve tedavi imkanları sağlanmalıdır. Küçük esnafa dönük vergi/ sigorta, kredi borcu erteleme koşulları sağlanmalıdır. Evde eğitim gören öğrencilere dönük ücretsiz internet ve tablet sağlanmalıdır.”
Esnafın isteğiyle kapanması mümkün mü?
Öte yandan İskenderun Şoförler Odası Başkanı Erol Akın da, HESOB olarak, salgının önlenmesi için esnafın bir hafta süreyle işyerini kapatmalarını önerdiklerini belirterek, 'Gıda maddesi satışını yapanlar dışında bir haftalığına kapatılmasını düşündük. Haklı olarak bazıları itiraz ediyor; sosyal güvenlik ödentisi ev ve vergile nasıl ödeyecek, diye. Pandemi başladığından bu yana servisçiler, kantinciler ve kahveciler zarar görmüştür. Hiç para kazanamayan esnaflar için zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak maddi destek bekliyoruz. Sosyal sigorta primlerinin ertelenmesi, borçların ekonominin rayına girene dek yeniden ertelenmesi gibi tedbirler alınabilinir. Sicil affının çıkmasını istiyoruz, çünkü esnaf borcu, borçla kapatmak zorunda kalacak' dedi.
İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Palmiye Hastanesinin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eser Taşçı da, koronavirüsten korunmak için alınabilecek önlemlerin başında elleri yıkamak geldiğini anımsattı.Ailelerin, çoc uklarının ellerini su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkamasını sağlamasını anımsatan Dr. Taşçı, 'Suyun bulunmadığı zamanlarda ise dezenfektan veya kolonya yardımıyla ellerin temizlenmesine özen gösterilmeli. Çocuklara ellerini yıkamadan yüzlerine dokunmamalarını öğretilmeli; Hapşırdığı veya öksürdüğü zaman, ağızlarını elleriyle değil; mendil veya kollarıyla kullanmalarını gerektiğini anlatılmalı. Hastalıktan korunabilmenin en önemli şartlarından birisi, güçlü bir bağışıklık sistemi. Sağlıklı bir beslenme düzeni ve yeterli uyku, çocukların bağışıklığını kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Çocukların beslenmeleri, bu süreçte büyük önem taşımaktadır. Beslenmelerinde dört gruptan; Süt ve süt ürünleri, protein içeren et, sebze ve meyveler olmasına özen gösterilmeli. Özellikle C vitamini açısından; avokado, kivi ve turunçgiller açısından zengin besinler tüketilmeli. D vitamini için güneşten faydalandırmak gerekir. Çocukların yeterli su alması da çok önemli' değerlendirmesini yaptı.
Belediyelerin dezenfekte çalışması sürüyor
Hatay´daki belediyelerin koronaya karşı kentlerdeki dezenfekte çalışmaları sürüyor. İskenderun Belediyesi, sokağa çıkma kısıtlamasında kent merkezinde vatandaşların yoğun olarak kullandığı cadde ve sokakları dezenfekte etti. Belediye başkanı Fatih Tosyalı, 'Bu zor ve sıkıntılı sürecin olabilen en az sorun ile atlatılabilmesi için belediye tüm olanakları ve insan kaynağı ile her daim hemşerilerimizin hizmetindedir. Çalışmalar virüs tehdidi ortadan kalkana kadar yapılmaya devam edilecek' değerlendirmesini yaptı. İskenderun´da dezenfekte kapsamında belediye ekipleri, cami ve ibadethanelerin girişlerine el dezenfektan üniteleri yerleştirdi, kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerin ev ve apartmanlarını dezenfekte etmeye devam etti. Hatay Büyükşehir Belediyesi de, küresel çapta büyük bir sorun haline gelen koronavirüs salgınının artması üzerine halk sağlığının korunması noktasındaki uygulamalarını yoğunlaştırdığını duyurduğu açıklamasında, 'Ekipler, vatandaşların yoğun olarak kullandığı otobüs duraklarını, ibadethaneleri, bankamatikleri, parkları ve halka açık birçok alanı dezenfekte etti. Ekipler, kamu kurumları, şehrin işlek caddeleri, sokakları ve alışveriş alanlarını dezenfekte ederken toplu taşıma araçları ile birçok yerde ilaçlama yaptı. Dezenfeksiyon çalışmaları ilde devam edecek' ifadesine yer verildi. HBB, koronavirüs bulaşısını önleme amacıyla özellikle kırsal alanlarda yaşayanlara, içerisinde yüzey ve zemin temizleme solüsyonu, antibakteriyel sıvı ve katı sabun, el hijyen ürünü ve maskenin yer aldığı yaklaşık 5 bin hijyen seti dağıtıldığını da belirtti. Samandağ Belediyesi de ilçede dezenfekte çalışmalarını sürdürüyor.
10 belediyenin ortak toplantısı
CHP´li 10 büyükşehir belediye başkanı, koronavirüs salgını kapsamında sanal toplantıda bir araya geldi. Yaklaşık iki aydır Kovid-19 tedavisi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, toplantıya katılamadı. Nüfusun yüzde 49´unun yaşadığı kentleri yöneten büyükşehir belediye başkanları, kentlerinde yaşanan bulaşıcı hastalık kaynaklı vefat sayılarıyla ilgili bilgi paylaştı; hükümetin yayınladığı rakamlarla, kendilerine ulaşan sayılar arasında 2-3 kat fark olduğunu aktardı, şehirlerindeki hastanelerin artık talepleri karşılayamayacak doluluklara ulaştığını belirtti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak imzalı ortak açıklamada, 'Türkiye nüfusunun yüzde 49´unun yaşadığı 11 büyükşehir belediyesinin başkanları olarak, Kovid-19´la verilen topyekûn mücadelede, devletin tüm kurumlarıyla birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu her fırsatta dile getirdik. Son dönemde vaka, hasta ve vefat sayılarında yaşanan artış ile bu rakamlar üzerinde oluşan ‘bilgi kirliliğini´ üzüntüyle, endişeyle takip etmekteyiz. Kurumlara yansıyan günlük vefat rakamlarıyla, merkezi yönetimin her akşam yayınladığı sayılar arasında 2-3 kata varan farkları tespit etmek zorunda kalmanın huzursuzluğunu yaşıyoruz. Artık neredeyse her eve giren bu virüsle ve sonuçlarıyla ilgili gerçekleri, tüm çıplaklığıyla kamuoyuyla paylaşmak, her kamu görevlisinin sorumluluğundadır. Bu sorumluluk duygusundan uzak durmanın ne kamusal anlamda ne de vicdani olarak anlaşılır bir yanı yoktur. Her evden bir cenazenin kalkmaya başladığı böylesi bir süreçte, kamu idarecilerini, gerçekleri tüm çıplaklığıyla paylaşmaları konusunda kararlılığa davet ediyoruz. Aynı kararlılığın; toplumun pandemiden olumsuz etkilenen tüm kesimlerine yapılması zorunlu olan maddi yardım, destek ve teşvikler gibi konularda da gösterilmesi zorunludur. Merkezi yönetimi, sosyal devlet olmanın bütün gereklerini yerine getirmeye ve tüm kurumlarını bu konuda seferberlik duygusuyla sürecin içine katmaya davet ediyoruz. Toplum sağlığının korunması açısından, bilim insanlarının önerileri doğrultusunda, 2 ya da 3 haftalık bir kapanmanın elzem olduğu noktasında görüş birliği içinde olduğumuzu tüm kamuoyuna duyurmayı bir borç biliyoruz.'
Öte yandan İskenderun Gelişim Hastanesi Diyetisyeni Eray Albayrak, mebotilizmayı güçlendirmek için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 'Her mevsim olduğu gibi, kış mevsiminde de vücudunun yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyacı var' diyen Albayrak, uykunun düzenli olmasını, bol su içilmesini önererek, yulaf, zencefil, muz, badem, kivi, vişne, sarı kantaron gibi kaliteli besinler tüketilmesi gerektiğini belirtti.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55