Tarih: 10.11.2017 11:52

Seminerlerle organ bağışı kampanyası

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

18 yaşını dolduran ve akıl sağlığı yerinde bulunan herkesin organlarını bağışlayabileceği bildirildi. Nakil yapılan organlar ise böbrek, karaciğe, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak olarak açıklanırken, nakil yapılan dokular da şöyle sıralandı: Kalp kapağı, kornea, kemik, as dokusu, kıkırdak, deri, tendon, yüz ve saçlı deri, ekstremite (kol-bacak), üst solunum, alt sindirim yolları, uterus vs.

Bin 696 kişi böbrek nakli bekliyor
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, ülke genelinde böbrek nakli için bekleyen 59 bin 558 hastadan bin 696´sının Hatay´da bulunduğunu belirterek, Hataylıları organ ve doku bağışına davet etti.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü´nce, Organ Bağışı haftası dolayısıyla Antakya´da eski müze önünde stant kurdu. Gün boyu organ bağışı kabul edildi, bilgilendirme yapıldı. Bu yılın 10 aylık döneminde 285 kişinin organ bağışında bulunduğu Hatay´da 2015 yılında 500, 2016 yılında 600 kişinin organ bağışı yaptığı belirtildi. Hatay´da böbrek nakli bekleyen hasta sayısı ise bin 696 olarak açıklandı.
Organ ve doku bağışı ile ilgili yazılı bilgilendirmede bulunan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, organ bağışında bulunanları kutlayarak, hayattayken yapılacak organ bağışını ‘en güzel miras´ olarak tanımladı. Kendisi de geçtiğimiz hafta bağışta bulunan Tiryaki, şu bilgileri verdi: “Ülkemizde, bugün itibari ile 59558, ilimizde ise 1696 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmekte olup, Bakanlığımız 2017 yılı verilerine göre de 21539 böbrek nakli, 2071 karaciğer nakli, 910 kalp nakli, 282 pankreas nakli, 59 akciğer nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Bazı hastalar ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktadır. İlimizde, bu zamana kadar 2 bin 827 organ bağışı yapılmış olup, 2017 yılında sadece 291 kişi organ bağışında bulunmuştur. Amacımız, bu sayının daha da yükseltilerek organ ve doku nakli bekleyen hastalarımıza en kısa zamanda organ ve doku naklinin gerçekleştirilmesinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Tüm halkımızı daha duyarlı olmaya ve organ bağışı yapmaya davet ediyoruz.”

Hastaneden ‘farkındalık semineri´
Öte yandan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Genel Cerrah Dr. Cavit Göktaş da, 3 -9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde, hastane personeline yönelik bilgilendirme semineri düzenledi. Organ bağışının önemini vurgulayan ve organ bağışı yapmanın, organ almak gibi değerli ve kutsal olduğunu belirten Op. Dr. Cavit Göktaş, “Ülkemizde başta böbrek, karaciğer ve kalp olmak üzere 25 bin hasta, organ bulunamadığından hayati risk taşımaktadır. Bu hastalarımızı kaybetmemek için, bağışlarını arttırmamız gerekiyor. Organ bağışı yapmak, organ almak gibi değerli ve kutsaldır. Bu nedenle, yaşaması organ nakline bağlı insanlara, organ bağışlamak ve onların yaşamalarına vesile olmak en kutsal görevimiz olmalıdır. Her bağış, yeni bir hayattır” dedi.

24 yaşındaki Sevda yardım bekliyor
Dörtyol´da da Sevda T. (24), 18 yıldır böbrek yetmezliğiyle mücadele ediyor. kentin Özerli Mahallesinde oturan ve haftada üç gün İskenderun´da özel bir diyaliz merkezinde tedavi gören Sevda T., tedavileri karşılayacak maddi güçleri kalmadığı gibi sağlığının da her gün biraz daha kötüye gittiğini belirtti, yetkililerden ve hayırseverlerden yardım beklediğini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —