Antakya/SES
Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile hal esnafının katıldığı toplantıda, Antakya’da 1964 yılından beri hizmet veren hali taşımak için Antakya Belediye Başkanlığı yaptığı döneminden beri çalıştığını belirten HBB Başkanı Lütfü Savaş, "Şehrin tam ortasında, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında 200 dönümlük bir alan satın aldık. Bu projeyi hayata geçirecekken hükümet önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sonra ilçe belediyelerine verdi. Onun için çok bekledik” dedi. Sebze ve meyve hali inşaatının temelinin ocak ayından önce atılacağını söyleyen Savaş, “Tesis, Türkiye’nin en modern tesisi olacak. Sadece bir sebze ve meyve hali değil tarım ve ticaret merkezi olacak. Tesiste kuru gıda da olacak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerine de hizmet verecek. İskenderun ve Dörtyol’daki haller nispeten yeni ve daha rahat. Ancak İskenderun bölgesindeki 6 ilçeyi de kapsayacak bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Tesis kendi enerjisini üretecek
Tesis için İstanbul, İzmir ve Mersin gibi şehirlerin projelerini incelediklerini anlatarak projenin detaylarını açıklayan HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, “Antakya, Belen, Defne ve Kırıkhan ilçelerinin tam ortasına yapacağımız 170 dönümlük tesis kent için trafiğe hiçbir yük getirmeyecek. Tesiste 168 iş yeri ve çok sayıda müştemilat olacak. Kuracağımız rüzgâr türbinleri tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak. Ve bu özelliği ile Türkiye’de ilk olacak” diye konuştu. Tesiste soğuk hava depoları, restoranlar, paketleme ve ambalajlama kısımları ile toplantı salonları olacağını belirtten Hamidioğulları, hal inşaatının 2023 yılının sonundan hizmete açılacağını söyledi.
170 bin metrekare araziye kurulacak olan sebze ve meyve halinin toplam inşaat alanı 46 bin 724 metrekare olacak. Bu alanda 168 adet ticari birim, giriş-çıkış kontrol binası, kasa yıkama tesisi, paketleme tesisi, depolama alanları, idari bina, itfaiye istasyonu, hamam, cami, kafeler, büfeler, restoran, eczane, PTT ve banka şubeleri yer alacak. Kurulacak rüzgârgülü tribünleri ile elektrik üretimi sağlanacak ve üretilen elektrik sebze ve meyve halinin ihtiyacını karşılayacak. Hal tesisi içerisinde herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulacak. Proje kapsamında cami, hamam, 2 adet market, 3 adet kafe, 6 adet WC ve büfe, 2 adet restoran, kıraathane, 40 adet PTT ve banka şubesine yer verildiği belirtildi.
Yol projesi de tanıtıldı
Toplantıda Serinyol-Madenli arasında yapılacak yolun projesi de tanıtıldı. Antakya-Arsuz arasında trafiği kolaylaştırmak ve güveli hale getirmek için yeni bir yol oluşturduklarını anlatan Hamidioğulları, “Orman bölge ve genel müdürlüklerinin izin verdiği kadar geniş bir yol yapacağız. İhalesi yapıldı. Kısa sürmesi için her iki taraftan da çalışmaya başlandı. Bir yıl sürmesini ve 2023 sonunda tamamlanmasını planlıyoruz” dedi.
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Necmettin Çalışkan, Hatay’ın sorunu olan iki projenin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirtirken, Gelecek Partisi Hatay İl Başkanı Can Cankesen de Serinyol-Madenli yolunun Hatay’a ilaç gibi geleceğini ifade etti.