SGK´nın karşılamadığı ilaçlara önerge

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, kadın sağlığında ve istenmeyen gebeliklerde kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamasını önergeyle parlamentoya taşıdı.

GÜNCEL 17.08.2022 17:17:29
SGK´nın karşılamadığı ilaçlara önerge

İskenderun/SES

 Oruç, önergesinde, 'SGK tarafından karşılanmayan HPV aşısı ve kadınların hem gebe kalmak hem de gebeliği önlemek için kullandığı kadın doğum haplarının fiyatı döviz kuru nedeniyle her geçen gün artmakta; doğum kontrol ilaçlarının fiyatları 2021 yılında 50-60 TL civarında iken bu yıl ise 93-140 TL arasında değişmektedir. Pandemiden de kaynaklı sağlıkçıların uzun zamandır hormonal prepatları ve kondomları temin edemediğini ifade eden sağlık emekçileri; bu ilaçların istenmeyen gebelikleri önlemek, anne çocuk sağlığını korumak için önemli olduğunu ve birinci basamak sağlık hizmetleri için en temel koruyucu sağlık hizmetlerinden birinin kamu tarafından karşılanmıyor olmasının kadına yönelik bir sağlık ihmali olduğunu vurgulamaktadır. Rahim ağzı kanserinin yüzde 99´u HPV enfeksiyonu sebebiyle oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü´nün verilerine göre, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmakta ve her yıl yaklaşık 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirmektedir. Buna karşın HPV enfeksiyonunun ve buna bağlı olarak rahim ağzı kanserinin aşı ile büyük oranda önlenebileceği bilimsel olarak ortaya konulmuştur. 2006 ile 2020 yılları arasında bu aşı 100´den fazla ülkenin ulusal aşı programındadır. Aşılama bu kanser türünün önlenmesinde en etkin yöntemse de Türkiye HPV aşısını ulusal aşılama programına almamıştır' ifadesine yer verdi.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Kadın doğum haplarının SGK tarafından karşılanması sağlanacak mıdır? Temel koruyucu sağlık hizmetlerini vermek Bakanlığınızın birincil görevi değil midir? HPV aşısı neden halen aşılama takvimine dahil edilmemiştir? Bu konuda çalışmalarınız var mıdır? HPV aşısının sigorta kapsamına alınarak ulusal aşı programına eklenmesi ile ücretsiz erişimi sağlanacak mıdır? Son beş yılda rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yıllar bazında kaçtır? Son beş yılda rahim ağzı kanseri nedeni ile hayatını kaybeden kadınların sayısı kaçtır?'

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,45% 0,27
  • EURO

    51,33% 0,19
  • GRAM ALTIN

    6336,97% 1,46
  • Ç. ALTIN

    10614,40% 0,00