Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilciliğinden Av. Bülent Akbay, deprem sonrası iki konuya dikkat çekti. Enkazın taşındığı alanlar ile yapım ihalelerinin yeni felaketlere zemin hazırlayan yanlış uygulamalar olduğunu belirten Akbay, yaptığı yazılı açıklamada, “İhaleleri durdurun, 126 sayılı kararnameyi kaldırın, halkı kanser yapmayın” çağrısında bulundu.
Konu başlıklarıyla Av. Akbay, şunları kaydetti:
ZENGİN TARIM ALANLARI ÇEVRESİNE DEPREM ENKAZI
“Hatay Valiliği’nin bir süre önce yaptığı bir toplantıda Antakya’da 50 milyon ton moloz, hafriyat ve atığın çıkabileceğinin tahmin edildiği, Altınözü’ne taş ocaklarına yakın bir yerde 15 milyon ton atığı alabilecek bir alan olduğu açıklanmıştı. Ancak bu alanın gerek kapasitesinin yetersizliği gerekse yerleşim alanları ile verimli tarım alanlarına yakınlığı yeni felaketlere zemin hazırlamaktadır. Aynı şekilde İskenderun ve Arsuz bölgesinde çıkan hafriyat ve moloz artıkları İskenderun Cezaevi yakınlarındaki zengin tarım alanlarında ve yerleşim yerlerinde depolanmaya başlandı. Bir diğer husus ise kaldırılan inşaat artıklarının şehir merkezinde yıkılan binaların hemen yakınındaki boş alanlara çocukların bile oyun oynadığı alanlara dökülmeye başlanmış olmasıdır.
ÇALIŞANLAR, AYRIŞTIRMA ve RİSKLER
Anlaşılıyor ki deprem anında hiçbir hazırlığı olmayan yöneticilerin, afet sonrasına dair alt-yapı dahil hayati risk taşıyan konularda da hazırlıkları olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu durum gün gibi ortada olduğu halde milyonlarca metreküp inşaat atığının yerleşim ve tarım alanlarına yakın yerlerde vahşi depolama yöntemiyle istiflenmesi halkın kanserojen ve organik maddeler başta olmak üzere sayısız risklere maruz bırakılmasına, yeraltı sularının zehirlenmesine, havanın sayısız hastalığa davetiye çıkaracak şekilde kirlenmesine yol açmaktadır. Kentten uzak bir alanda moloz ve hafriyatın ayrıştırılması, bu atıkların bölgedeki insanlar ve doğa için tehlike olmaktan çıkarılması acil ve zorunlu bir görev olduğundan önemle yetkilileri uyarmak istiyoruz. Enkaz kaldırma faaliyetinde çalışanların kıyafetlerinin dahi uygun olmadığını gözlemlediğimiz bir ortamın tüm sorumluluğu kamu adına hareket edenlerde olduğunun da vurgulamak istiyoruz.
İHALELER DURDURULMALI
24 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan 126 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesine dayanarak 50’yi aşkın yapım ihalesinin yapıldığını ve her gün bu ihalelere yenilerinin eklendiğini öğrendik. Henüz enkazlar kaldırılmamış, ölen canlara mezar dahi bulunmamış, yeni imar planı tartışılmamış ve artçı depremler devam ederken inşaat ihalelerinin yapılması gerek bilimsel gerekse ahlaki açıdan büyük bir utanç kaynağıdır. Anlaşılıyor ki seçim öncesinde gerek rant amaçlı, gerekse siyasi çıkarlar için Hatay bir kez daha beton tabutluklara sokulmak isteniyor. Derhal ihaleler durdurulmalı ve 126 sayılı kararname kaldırılmalıdır.
KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİNE GİDİLMELİ
Kararnamede orman alanları ve meraların yapılaşmaya açılması ve yeni yerleşim alanlarının tespiti yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Başkanlığına verilmiş. Meslek odaları, yerel yönetimler, alanında uzman kuruluşlar, bilim adamları ve çevre kuruluşları kararnamede hiç yoklar. Kararnameye göre atanmışlar her türlü yetkiye sahipler. Tek adam yönetimi bu kararname ile afet bölgesini yine teklik anlayışıyla; orman alanları ile meraları ve tarım arazilerini betona boğmak üzere kolları sıvamıştır. Yapılan ihalelerin derhal durdurulması, geçici yerleşim alanları için ilgili tüm kuruluşlarla birlikte işbirliğine girilmesi elzemdir, acildir ve hayati önemdedir.
SORUMLULUKLA HAREKET EDİLMELİ
Bizler SHD olarak deprem anından bu yana sahada yardım faaliyetlerini koordine etmek ve deprem sahasında yüzlerce gönüllüyle yaralarımızı sarmaya çalışırken kamu adına hareket edenlerin sorumlulukla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Sahada açıkça gözlemlediğimiz ve sorumsuzluk örneği konularda gerekli uyarıları yapmayı ve takipçisi olmayı halkımıza borç biliyoruz. Enkazları halktan ve tarım alanlarından uzaklaştırın. Halkı kanser yapmayın. Halkı beton tabutlara gömecek İhaleleri durdurun ve hiç ders alınmadığı belli olan 126 sayılı Kararnameyi kaldırın.”