Nesrin Geyik/İskenderun
Kentteki bir alışveriş merkezinde düzenlenen etkinlikte ücretsiz SFT ölçümü yapan konuşan Dr. Zuhur, ‘Sigara bağımlılığı ve bağımlılıktan kurtulma yolları´ hakkında bilgi verdi. Sigarayı bırakmanın hiçbir zaman geç olmadığını, sigara bağımlılığın tedavi edilebileceğini ifade eden Dr. Zuhur, “Dünyada her yıl yaklaşık altı milyon kişi, sigaranın yol açtığı hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini, pasif içiciliğe bağlı gelişiyor. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir. Önemli olan bırakmaya karar vermektir” dedi v ebunun için hekim yardımı alınabileceğini söyledi.
Kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında bulunan meme kanseri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nursal ise, “Kanser hücresi kendi bedenimizde geliştiği için, bedenimizin savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi, kanseri hayatımızın bir parçası olarak görüyor. Kendi hücresi gibi gördüğü için de bu hücreyi yabancı olarak algılamıyor. Meme kanserinde erken tanı önemli olduğu için, mutlaka düzenli kontroller yapılmalıdır. Memede sorun varsa, biyopsi yapılır. Biyopsi yapılması ya da dokunun kesilmesi, hiçbir şekilde kansere dönüşmez. Kitle kanserse, yayılmasına neden olmaz' diye konuştu.
Mide ve kolon kanserinin belirtileriye ilgili bilgi veren Doç. Dr. Karaca da şu değerlendirmelerde bulundu: 'Kanser, dokudaki hücrelerin düzensiz olarak büyümesi ve çoğalmasıdır. Halk arasında kalın bağırsak olarak bilinen kolon kanseri hastalarında; kabızlık, dışkılama esnasında kanama, dışkının incelmesi, istemsiz kilo kaybı görülmektedir. 50 yaş sonrası bireylere ve bu şikâyetleri yaşayan hastalara, erken tanı amacıyla kolonoskopi yapılmaktadır. Mide kanseri ise; midede ekşime, yanma, karın ağrısı, erken doygunluk ve istemsiz kilo kaybı ile kendini gösterebilmektedir. Mide kanseri tanısı, endoskopi ile konmaktadır. Hem mide, hem kolon kanserlerinde erken tanı ile yüksek başarı ile sonuçlanmaktadır.'
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12