Tarih: 01.06.2018 11:13

Sigara, dört kişiden birini etkiliyor

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

Dünya Tütünsüz Günü kapsamında İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü açtığı standla sigara ve zararları hakkında halkı broşür dağıttı, bilgi verdi ve Nikotin Bağımlılık Testi ile karbonmonoksit ölçümü yaptı. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğünün dün Sağlık Parkında açtığı stand, bugün ve pazartesi de devam edecek. Stantta Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Karbonmonoksit Ölçüm Cihazı ile bağımlılık düzeyi de saptanacak, sigaranın zararları ve bırakma hakkında broşür dağıtımı yapıldı ve bilgi verildi. Sağlık Bakanlığı da bu yıl ‘Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak´ temasıyla etkinlikler başlattı.
Tütün ve tütün ürünleri kullanımının, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken endemik bir sorun olduğunu belirten İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri, 'Dünya Sağlık Örgütü sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğünü, sakat ve felç kaldığını bildirmektedir. Türkiye´de her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 100 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Türkiye´de tütün ve sigara tüketimi TÜİK 2016 verilerine göre kadınlarda yüzde 13.3, erkeklerde ise yüzde 40.1, toplamda ise yüzde 26.5 oranlarında' açıklamasını yaptı.

Tütün dumanında 4 bin kimyasal var
'Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000´den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70´den fazlası kansere neden olmaktadır' değerlendirmesini yapan İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü görevilleri, şunları belirtti: 'Sigara bebek ve çocuklarda ölü doğum, düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölüm sendromu, büyüme gelişme geriliği, havale, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunum yolu enfeksiyonları, astıma, kadın ve erkeklerde dişeti hastalıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri, ağız, dil, yutak, gırtlak, tükürük bezi, diş eti, akciğer, bronş, yemek borusu, mide, karaciğer, pankreas, bağırsak, anüs, böbrek, mesane, prostat, rahim ağzı ve kan kanseri gibi pek çok kanser, kalp krizi, damar tıkanıklığı, Burger hastalığı, tansiyon yükselmesi, beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer), gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük, koku almada azalma, kronik bronşit ve amfizem gibi tıkayıcı akciğer hastalıkları, cinsel isteksizliğe neden olmaktadır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.'

Akciğer kanserinin yüzde 95 nedeni, sigara
Akciğer kanserlerinin yüzde 95´i sigara içiminden kaynaklandığını belirten İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 'Pasif içicilik bile akciğer kanserine neden olmaktadır. Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski yüzde 90 artmaktadır. Ülkemizde, 4207 sayılı yasaya göre kapalı alanlarda sigara yasağının restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsamasıyla, Dünya Sağlık Örgütü´nün önerdiği başarılı MPOWER uygulamalarıyla, Sağlık Bakanlığı´nın yaptığı çalışmalarla (sigara bırakma poliklinikleri, sigara bırakmada kullanılan ilaçların ücretsiz olarak sağlanması, ALO 171Sigara Bırakma Danışma Hattı, Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi, kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde ALO 184 arayarak ihlal bildirimi vs.), çeşitli sivil toplum kuruluşları ve cemiyetlerle (Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği) işbirliğinde reklamlar yayınlanması, afiş, broşür hazırlanması, kongreler, sempozyumlar, kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde Yeşil Dedektör uygulaması ile ihlal bildirimi ülkemizde sigara tüketiminde ciddi bir azalma meydana gelmiştir' açıklamasını yaptı. Aynı yetkililer, sigara ve tütün kullananları yeni bir başlangıç için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı´nı aramaya, ilçede hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezimizdeki Sigara Bırakma Polikliniğimize davet etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —