İskenderun´da söyleşi düzenleyip, kitabını imzalayan Hataylı şair Dolunay Aker, şiirde duygular olduğunu ama şiirin sadece duyguyla yazılmadığını belirterek, 'Duyguların düşücelerle harmanlanmasıyla şiirler yazılır.
Duygunun yanında sözcüler gerekir. Sözcükler olmazsa şiir yazılamaz. Şiirin, sözcüklere müdahale etmesi ve içeriğini boşaltmadan yeniden güncellemesi gerekiyor. Şiir, hem o derdi hem de estetiği bir araya getirmelidir' dedi. Rep müziğin, şiirin sesli hali olmadığını anlatan Aker, bir soru üzerine şiirin herkes tarafından anlaşılması gerekmediğini kaydetti.
Akın Bodur/İskenderun
Altın Defne Genç Şiir Ödülü sahibi Hataylı şair Dolunay Aker, şiir çizgisinde ´Türkiye şiirini´ savunan şairlerden biri olduğunu ifade etti. Şair Aker, Çünkü, Türkiye şiiri çok daha berrak ve derin olduğunu düşünüyorum. Dünya şiiri biraz farklıdır' değerlendirmesini yaptı.
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her çarşamba düzenlenen ´geleneksel çarşamba sohbeti´nin konuğu olan şair Dolunay Aker, birçok dergide şiir ve makale yazdığını belirterek, kendi deyimiyle ´alaylı´ mutfakta yetiştiğini kaydetti ve şairin mutfakta yetişmesi gerektiğine inandığını belirtti. Dergi şiirciliğine önem verdiğini özellikle dergilerin mutfağında yetişmenin bu nedenle de önemli olduğunu kaydeden şair Aker, 'dergiler bir atölye, okul gibidir' dedi.
Türk şiirinin Nazım Hizmet´in şiirleriyle en büyük kırılmayı yaşadığını ifade eden Dolunay Aker, 'Kırılma yaşanırken bambaşka bir dünya da yaratılmıştır' diye konuştu. Şiirde duygular olduğunu ve şiirin sadece duyguyla yazılmadığını anlatan Aker, 'Duyguların düşücelerle harmanlanmasıyla şiirler yazılır. Duygunun yanında sözcüler gerekir. Sözcükler olmazsa şiir yazılamaz. Şiirin, sözcüklere müdahale etmesi ve içeriğini boşaltmadan yeniden güncellemesi gerekiyor. Şiir, hem o derdi hem de estetiği bir araya getirmelidir. Bu durumdan ya insan olarak çıkacağız ya da şiiri kullanarak insanlaşacağız' diye konuştu.
'Şiirin herkes tarafından anlaşılması gerekmez'
1980 sonrası birçok şairin Türkiye şiirine yöneldiğini de kaydeden şair Aker, '2000´lerden sonra şiirde ne estetiği sorgulamanın ne güzeli yaratmanın mükemmelliyetçiliğin şiirde işe yaramadığını gören şairler ve ve eserler vardır. Politik şiir ise kendisini yenileyerek düşünce ve ifadeye güç verir. Slogan şiir ise kalıplar ve estetikle hareket eder. Türkiye şiirinde politik şiirin başladığını düşünüyorum' değerlendirmesini yaptı.
Bir soru üzerine şiirin, sanatın soyut resim, heykel, grafik ve fotoğraf alanlarında olduğu gibi herkes tarafından anlaşılması gerekmediğini anlatan şair Aker, 'Şiirin herkes tarafından anlaşılması kaygısıyla yazılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu okura karşı saygısızlıktır. Şiir açık alandır ve şairin şiirini anlaşılma ya da anlaşılamama kaygısıyla yazmaması gerekmediğini düşünüyorum. hiçbir şair de bu kayıyla şiirler yazmamalı, eserler ortaya çıkarmamalıdır. Şiir, temennide bulunmaz, prosedür yayınlamaz. Şairin, şiir yazması için sadece kağıt ve kaleme ihtiyacı vardır. Ancak, düz yazı ve edebiyat denemelerinden beslenmelidir' dedi. Yazdığı şiirlerden örnekler okuyan ve yazının şiirselliği veya imgesine karşı olmadığını belirten şair Dolunay Aker, 'Sahte şiirsellik ve imgelere karşıyım' diye konuştu.
'Rep müzik, şiirden etkilenmiştir'
Bir soru üzerine rep müziğin şiirin sesli hali olmadığını belirten şair Aker, 'Ancak, rep müzik yapan iyi bir okurdur. Entellektüel birimini vardır. Rep, müziktir. Rep müçik şiirden beslenebilir ama alanın dışındadır' görüşünü kaydetti. şair Dolunay Aker, bir başka soru üzerine politik şiirin günümüzde güçlendiğini, ancak toplumun ise slogan şiirden etkilendiğini de belirtti.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55