"Sivil toplum kuruluşları demokrasi için önemli"

İskenderun'da düzenlenen “Sivil toplum ve medya buluşmaları’ adlı etkinliğin moderatörlüğünü yapan İSTE Öğretim Üyesi Dr. Kümük, sivil toplum kuruluşlarının demokrasi için önemli olduğunu söyledi.

GÜNCEL 29.05.2024 11:19:00 0

Akın Bodur/İskenderun
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteği ile İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) ve Türk İnternet Medya Birliği Derneği (TİMBİR) Derneği işbirliğiyle düzenlenen “Sivil toplum ve medya buluşmaları’ adlı etkinlik, İskenderun'da yapıldı.

Açılışta konuşan TİMBİR Genel Başkanı Süleyman Basa, TİMBİR'i104 kurucu ile oluşturduklarını, 81 il ve 20 ülkede faaliyet gösterdiklerini, projelerle yürüyen bir sivil toplum kuruluşu olduklarını belirtti. Jeoloji Mühendisliği eğitimi aldığını ve doktorasını da deprem üzerine yazdığını anlatan Saba, 6 Şubat depremini inceleyen dünyadaki sismografların yeniden literatür yazdığını anlattı ve "Ülkelerde depremin şiddetini, kişi başına düşen milli gelir ve ekonomik büyüklük belirliyor. Buranın (Hatay) artık normalleşmesi, normal hale gelmesi gerekiyor" dedi. Ülkenin 7 bölgesi ve 7 ilinde medya ve sivil toplum kuruluşlarını buluşturduklarını anlatan Saba, "Sivil toplum kuruluşlarının yaptığı işlerin medyada yer alması, yapılan işlerin daha çok bilinmesi lazım" diye konuştu. Cıncık da Türkiye'de tabela derneklerinin bulunduğu, bazı sorumluluklarını yerine getirse de bir süre sonra işlevini yitirdiğini ifade etti.

Moderatörlüğünü İSTE Öğretim Üyesi Dr. Osman Kümük'ün yaptığı toplantıda, 'sosyal medya ve dezenformasyon, sivil toplum kuruluşları basın, medya iletişimi ve internet ortamında kişisel verilerin korunması ve telif' gibi konularda bilgi verildi ve değerlendirmede bulunuldu. Kümük, sivil toplum kuruluşlarının demokrasi için önemli olduğunu söyledi.

“Suriye barışı kosa sürede olacak”

Suriye ve Irak'ta görev yaptığını ve askerlik mesleğini sürdürdüğünü ifade eden güvenlik uzmanı Dr. İmbat Muğlu, 6 Şubat depreminde olduğu gibi Suriye savaşı ve politikasından en çok etkilenen yerin de Hatay olduğunu belirtti. Deprem sürecinde doğru kullanılan sosyal medyanın insanların kurtarılmasına çok büyük katkı sunduğunu ifade eden Muğlu, yanlış paylaşımların ise yanlış bilgi ve yönlendirmeyi getirdiğini, olumsuz etkilediğini belirtti ve "Sosyal medya açılınca her vatandaş gazeteci oldu. Bunu depremde de gördük. Adres ve bilgi veren sosyal medya paylaşımları, birçok kişinin hayatını kurtardı. Deprem sürecinde medyanın yüzde 90'ı, 'umut dilini' çok iyi kullandı" değerlendirmesini yaptı. 

"Terör ve terörizm dünyada artık sosyal medya aracılığıyla iletilmektedir" diyen Muğlu, "dağa çıkma davetlerinin bile" sosyal medya üzerinden yapıldığını, tuzağa düşürülen, etkilenen çocukların 'dağa çıkmasa bile şehir yapılanmasında' kullanıldığını savundu ve "Paylaşımları çok iyi okumak lazım" diye konuştu. Türkiye'nin, Ortadoğu, İslam dünyası ve insanlığa ev sahipliği yaptığını da öne süren Muğlu, "13 yıldır ev sahipliği yaptığımız Suriye olaylarında biraz daha sabır edeceğiz. Suriye barışı kosa sürede olacak" dedi.

Kişisel bilgiler neleri kapsıyor?

Buluşmada konuşan TİMBİR Genel Başkan Vekili Cüneyd Altıparmak, derneklerin, üyelerin kişisel verilerinin koruması hakkında bilgi verdi; "Kimlik bilgileri; telefon numarası ve e-posta adresi; motorlu taşıt plakası; sosyal güvenlik ve pasaport numaraları; özgeçmiş; fotoğraf, görüntü ve ses kaydı; parmak izi; hobi ve tercihler; ırkı ve dini ve mezhebi; etnik köken; siyasi düşüncesi; ceza mahkumiyeti; genetik ve biyometrik verilerin; dernek, vakıf ve sendika üyeliğinin; güvenlik tedbirleriyle ilgili bilgilerin" kişisel bilgi kapsamına girdiğini anımsatıp, temel hak ve özgürlükler kapsamına girdiğini ifade etti. Altıparmak, "Dernekler, üyelerin kişisel verilerin korunmasında yükümlüdür" dedi. 
"İnternet sanıldığı gibi sahipsiz değil, bir sahibi var" diyen Altıparmak, internette her kolaylığın bir bedeli olduğunu, yapılan her işlemin 'iz (çerez) bıraktığını', çerezleri takip edenlerin sistemi ele geçirebileceğini ifade etti. İnternet ortamında manipülasyon ve dezenformasyonların olduğunu anımsatan Altıparmak, kişilerin telif konusunda da hukukun öngördüğü haklarda koruma hakkı olduğunu, ancak hukuka aykırıklarda da ekonomik değerinin olması gerektiğini belirtti.

Medya ve STK'larda iletişim eksikliği bulunuyor

29 yıldır gazetecilik yaptığını ifade eden Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar da sosyal medya üzerinden dezenformasyon yapıldığını, sosyal medyaya takılınca zaman zaman medyanın da onları kullanma hatası yaptığını belirtti. Sivil toplum kuruluşlarının medyada çok yer almamasının nedeninde iletişim eksikliğinin bulunmasını gösteren Kaçar, "Kamuya doğru bilgi vermek için, çok titiz çalışmak gerekiyor. Derneklerde, basın-medyadan sorumlu yöneticinin olması, medyayı faaliyetlere çağırması ve etkinliklerin gazetelere iletilmesi, sosyal medyada kullanılması da görünürlülüğü artırır" değerlendirmesini yaptı.

Vasıfsız derneklerin hiçbir faydası yok

Vasıfsız, niteliksiz derneklerin Türkiye'ye hiçbir faydasının olmadığını ifade eden TİMBİR YK üyesi Veysel Cıncık, İskenderun'da 300'den fazla derneğin olduğunu ama aktif çalışan saysının 10'u bile bulmadığını ifade etti ve Türkiye'de bir şeylere çeki düzen vermek gerektiğini belirterek, "Bir dernek kuruluyorsa, o derneğin asli görevini yerine getirmesi lazım" diye konuştu.
İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Eken, İSTE Sekreteri Genel Yahya Kılıç, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, TİMBİR Genel Başkanı Basa, TİMBİR YK üyeleri Tanju Akıncıoğlu, Levent Özkurt, Menderes Demir, Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar, bazı medya çalışanları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Açılışta konuşan Cıncık, Türkiye'de tabela derneklerinin bulunduğu, bazı sorumluluklarını yerine getirse de bir süre sonra işlevini yitirdiğini ifade etti.

Dernek temsilcilik binası açıldı

Cıncık’ın temsilciliğini yaptığı TİMBİR ve BHA Hatay Bürosunun açılışı da yapıldı. Burada konuşan Basa, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan TİMBİR’in Birlik Haber Ajansı ile birlikte fiziki ofislerinde açmaya başladıklarını, Balıkesir, İzmir ve Tekirdağ’dan sonra Hatay Temsilciliğini de açtıklarını söyledi. Hatay’ın ağır bir deprem felaketi yaşadığını hatırlatan Basa, kentte yaraların sarılması için yapılacak işler olduğunu, bunların duyurulması için TİMBİR ve BHA olarak çaba harcayacaklarını ve çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Temsilciliğin açılış kurdelesi, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ünalan, TİMBİR Genel Başkanı Basa ve diğer katılımcılar tarafından kesildi.


Hurdacıları 'meclis komisyonu' araştıracak

İTSO 'meclis neden kapalı' sorusunu yanıtladı: Kapatmanın temeli iç yönerge

Prefabrik evler boşaltılmak mı isteniyor?

"Deprem bölgesinde pozitif ayrımcılık ne oldu?"

Çirkin: Başka derdimiz yokmuş gibi anayasa tartışacağız

Mengüç, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı

Mullaoğlu'ndan "ÇED gerekli değil" kararına soru önergesi

Özçelik İş'ten Yolbulan'da grev kararı

Karbondioksit ölçümlü sigara karşıtı kampanya

Mengüç, CHP'li kadınların başkanı

Payas'ta iki katlı binada patlama

MCG Tower duruşmasına sanıklar zorla getirilecek

Bakanlık: Karara itiraz edildi

"Sesimi duyun istiyorum!"

Sorunlar, 7,5 metrelik ruloda

  • BIST 100

    10771,36%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79