Slovenya Büyükelçisi Primoz Seligo ve beraberindeki heyet, Hatay´da ziyaretlerler ve görüşmelerde bulundu.
Antakya/SES
Slovenya Büyükelçisi Seligo, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş´ı ayrı ayrı ziyaret etti.
Htay valiliğinden ziyarete ilişkin yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Valilik makamında gerçekleşen ziyarette, bir süre misafiriyle sohbet eden vali Doğan, Slovenya Büyükelçisi Primoz Seligo´yu tarihin en eski yerleşim birimlerinden biri olan, her dinden ve kültürden vatandaşlarımızın karşılıklı hoşgörü ve kardeşlik içinde yaşadığı medeniyetler kenti Hatay´da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Slovenya Büyükelçisi eligo ise misafirperverliğinden dolayı vali Doğan´a teşekkür ederek, zengin bir kültür birikimine sahip olan Hatay´da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ett.'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş da, Slovenya´nın Ankara Büyükelçisi Seligo´yu konuk etti. HBB´den yapılan açıklamaya göre, Hatay´ın Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa´nın ortasında yer alan 13 medeniyete ev sahipliği yapmış kent olduğunu ifade eden Savaş, “Yaklaşık 10 yıldır, resmi rakamlara göre 500 bin ancak 900 bin-1 milyon arasında olduğu tahmin edilen Suriyeli nüfus ile birlikte yaşıyoruz. Hızlı nüfus artışları bizi ekonomik ve sosyolojik olarak çok yordu. Belki şu ana kadar büyük bir problem yaşanmadı ancak gelecek kuşaklarda böyle olmayabilir. Türkiye sınırlarının Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyanın birçok bölgesinden gelen radikal grupları barındırıyor. Maalesef sınırlarımız terör ithal eden bir bölge oldu. Gerekli tedbirler alınmazsa yakında terör ihraç eden bir bölge de olabiliriz. Bu sorun, hem şehrimizi hem de ülkemizi istikrarsızlığa itebilir. Bugün buradaki virüs yarın her yere yayılacaktır. Orta Doğu´daki bu sorun hemen çözülmezse yarın Avrupa ve Amerika´ya da sıçrayacaktır” değerlendirmesini yaptı. AB´nin siyasi ve ekonomik olarak güçlü bir yapıya sahip olduğunu anımsatan Savaş, “Hatay halkı yıllardır kendi kaynaklarıyla sığınmacılara bakıyor. İnsanlarımız artık yoruldu. Büyük devletlerin Suriye´deki durumu çözme şansı zor. Tebessüm eden ve sıcak bir el uzatan AB, bölgedeki çözümün lokomotifi olabilir” dedi ve AB´nin bölgeye sadece ekonomik olarak değil siyasi olarak da destek olması gerektiğini belirtti.
Büyükelçi Seligo da, bölgede yaşanan problemlerin farkında olduklarını, bazılarının eğitimle azaltılabileceğine inandığını söyledi. EXPO 2021 organizasyonunda ülkesinin gastronomisi ile yer almak istediğini anlatan Seligo, 10 Aralık´ta başlayacak EXPO´ya daha farklı nasıl katkı sunacaklarına dair çalışma yapacaklarını söyledi.
9660,53%1,16
34,59% 0,13
36,29% 0,82
2982,40% -0,75
4956,70% -1,49