Tarih: 16.11.2024 13:34

"Sokağımız defne kokuyor" atölyesi

Facebook Twitter Linked-in

Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği, geleneksel hale getirdiği "Sokağımız defne kokuyor" adlı sabun dökümü atölyesini gerçekleştirdi. Sabun ustaları Ali Kiremit ve Hüseyin Ali Kiremit'in dernek binasında döküm yaptığı "Sokağımız defne kokuyor" adlı atölye çalışmasında, 25 kilogram zeytinyağı, 12,5 kilogram Defne yağı ile 1,5 kilogram kostikten oluşan toplamda 39 kilo malzeme kullanılarak, sabun üretildi. Üretilen sabunlar dernek söyleşilerine katılan konuklara da hediye ediliyor.

Akın Bodur/İskenderun
Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği, geleneksel hale getirdiği "Sokağımız defne kokuyor" adlı sabun dökümü atölyesini gerçekleştirdi. Savaş Mahallesi 55. Sokaktaki dernek binasında yapılan etkinlikte, iki parti halinde 'Defne sabunu' dökümü yapıldı. Defne yağı, zeytinyağı ve kostik kullanılarak yapılan Sokağımız defne kokuyor" sabun dökümü atölyesinde üretilen Defne sabunları, derneğin söyleşilerinde konuk olacak kişilere hediye edilecek.

39 kilo malzemeden sabun üretildi

Sabun ustaları Ali Kiremit ve oğlu Hüseyin Ali Kiremit'in döküm yaptığı "Sokağımız defne kokuyor" adlı atölye çalışmasında, 25 kilogram zeytinyağı, 12,5 kilogram Defne yağı ile 1,5 kilogram kostikten oluşan toplamda 39 kilo malzeme kullanılarak, sabun üretildi.

“Her türlü yağın sabuna dönüşmesi mümkün”

10 yıldır sabun üretimi yapan ustalardan Hüseyin Ali Kiremit, "Sabun üretimi, Defne yağı, Zeytinyağı, Kantaron yağı, Lavanta yağı ile yapılabilir. Sonuçta hangi yağ olduğu fark etmiyor ve her türlü yağın sabuna dönüşmesi mümkündür. Yağın yanında onu sabuna dönüştürücü tepkimeye sokan ve kimya dilinde soydum hidroksit dediğimiz halk dilinde kostik olarak bilinen malzemenin eklemesi ve belli bir kıvama ulaşmasıyla yapılmaktadır. Sabun atölyesindeki Defne sabunu yapımında Defne yağı, zeytinyağı ile kostik kullanıldı. Bunların bileşimi, tepkileşmesi ve belli bir duruma gelmesi sonucu yaklaşık 20 dakika içerisinde sabun hazır oluyor ve ardından kalıba dökülerek, bir saate yakın bier süre kuruması ve daha sonra kesim işlemi yapılarak, kullanıma hazır hale getiriliyor" değerlendirmesini yaptı.

“Doğal ürünlerden yapılan sabun da doğaldır”

Defne yağı ve zeytinyağının doğal bir ürün olduğunu anımsatan sabun ustası Hüseyin Kiremit, "Doğal ürünlerden yapılan Defne sabunu da doğaldır. Doğaldır, üretim aşamasında ekstra bir madde kullanılmadığı için deri sağlığına iyi gelmektedir, saç dökülmesini engellemektedir. Defne’nin oluşturduğu güzel kokusu da yörede en çok tercih kullanan sabunlardan olmasını getiriyor" dedi. Sabun ustası Kiremit, "Sokağımız defne kokuyor" adlı sabun döküm atölyesinde 25 kilogram zeytinyağı, 12,5 kilogram Defne yağı ile 1,5 kilogram kostik kullanıldığını ve sabunun bunlardan üretildiğini de söyledi.

Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım da 10 yılı aşkın süredir yaptıkları "Sokağımız defne kokuyor" adlı sabun dökümü atölyesini artık gelenekselleştirdiklerini ifade etti. Yıldırım, "Artık gelenekselleşen 'Sokağımız defne kokuyor' etkinliği ile hem insanlara güzel bir kokuyu sunuyor hem güzel bir geleneği tekrar canlandırmak ve onu yaşantıları içerisine katmak gibi bir amaç taşıyoruz. Bu amaç doğrultusunda her yıl ağırlıklı olarak Kasım ayı içerisinde böyle bir etkinlik düzenliyoruz. Çok da güzel oluyor. Etkinlikte elde edilen sabunlar ilgilileri tarafından tüketiliyor ve aynı zamanda derneğin söyleşilerinde katılımcılara yaptıkları konuşma sonrasında hediye olarak veriyoruz. İsterlerse bunu anı olarak falan da saklayabiliyorlar" değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —