Tarih: 20.08.2024 11:58

Sokak hayvanları için 797 imza

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun
Sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörmesi nedeniyle hayvanseverlerin "kanlı yasa" diye adlandırdığı Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını öngören 7527 sayılı kanunun iptali için imza kampanyası düzenledi. İskenderun'da düzenlenen imza kampanyasında 797 imza toplandı.

Toplanan imzalar ne olacak?

Türkiye Hayvan Hakları Platformu İskenderun Sözcüsü Fato Özdemir, yasayı eleştirdi ve "sahipsiz sokak hayvanlarının katliam yasası olduğunu" savundu.

30 Temmuz 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) kabul edilen Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını öngören 7527 sayılı kanunu eleştiren Özdemir, "Yasanın, 'gayri vicdani, gayri insani ve gayri kanuni olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tüm Türkiye hayvan hakları savunucuları ve gönülleri olarak talebimiz bu kanlı ve gayri kanuni olan yasanın iptal edilmesidir" değerlendirmesini yaptı. İskenderun'da toplanan imzaların, diğer kentlerde toplanan imzalarla birleştirilmek üzere Türkiye Hayvan Hakları Platformu'na göndereceklerini anlatan Fato Özdemir, "Genel merkezimiz de yasanın iptali için TBMM ya da Anayasa Mahkemesine götürülmesi için muhalefet partilerine iletecek. Anayasa Mahkemesine açılan bir iptal davasının olması halinde de dosyaya konulması için talepte bulunulacak" diye konuştu. Özdemir, "Bu yasa iptal edilmelidir. Herkesin bu canların da yaşam hakkına saygı duyacağından eminiz. Hiç kimsenin bu canların yaşam hakkının olmadığına inandığını düşünmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar rahat

Özdemir, Kanatlı Caddesinin Havuzlu Çarşı bölümünde düzenlenen imza standı önüne astığı afişle Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını öngören 7527 sayılı kanun hakkında da halkı bilgilendirdi. Özdemir, "7527 sayılı kanunda, 'hayvanları toplamayan belediye başkanlarına hapis cezası olduğu' yanlış. Hapis cezası sadece bütçe kullanımı için var. Çünkü kanunun 13. maddesine göre; '... bütçeden kaynak ayırmayan, kaynağı bakımevi kurmak ve yasadaki görevler için kullanmayan bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye baskanları ve yetkililere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir' deniliyor. 'Hapsi' bahane edip toplatan fırsatçı baskanları ve görevlileri valilik, savcılık , DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü), barolara şikayet edilmeli. Asla yeni yasaya bağlı toplatma yaptırmamalı. Yasanın 14. madde gerekçesinde, 'geçiş hükmü düzenlenmektedir' diyor. Yasanın 14. maddesinde ise 'Belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar mevcut bakımevi koşullarını iyileştirmek, bakım evlerini kurmak dökümüdür' deniliyor. Bakımevi olmayan 1.100 belediye, bakım kuruncaya kadar, koşulları yetersiz belediyeler de iyileştirinceye kadar toplama yapmayacak" değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —