Sokakta müzik, daha farklı

Sokakta müzik, daha farklı

Avrupa´da bir yaşam biçimi ve kültürün yansıması olarak sürdürülen, sokak ve caddeler ile parkları hareketlendirdiği için belediyeler ve yerel yönetimler tarafından da desteklenen ´sokak müziği´, ülkenin büyük kentlerinde belli bir

Akın Bodur/İskenderun

Sokak müziğinin yapıldığı birçok kentte yaşamın daha hareketli olduğu da düşünülüyor.

'Sokakta müzik insanları rahatsız etmiyor'
İskenderun´da sokak müziği yapan lise öğrencisi Şevval Altun (17) ile KPSS´ye hazırlanan Mert Çağlar (22), kentin sokaklarında, belirli caddelerde sokak müziği yapmayı sürdürmeye çalışıyor. İnsanların sokakta yapılan müziği desteklediğini, ilgi gösterdiklerini ifade eden Şevval Altun, 'Sokakta müziğe ilgi var. İnsanların yaklaşımı iyi ama zabıtaların yaklaşımı öyle değil. Zabıta gelip ´toparlanıp gidin. Bize böyle emir veriliyor´ diyorlar. Oysa biz müzik yaparak insanları rahatsız etkiyoruz ki. Aksine insanlar bize destek veriyor' değerlendirmesini yapıyor. Mert Çağlar ise sokakta müzik yapmak için belediye yönetimi ile görüştüklerini ama sıcak bakılmayıp, Fener Caddesi üzerindeki Millet Parkı´nda kurulacak sahne ya da Kültür Sarayında etkinlik yapılmasının önerildiğini belirtti. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde çok sayıda insan sokakta müzik yaparken bunlara kimsenin karışmadığını aksine birçok yerde yerel yönetimlerin sokak müziğini desteklediğini biliniyor.

Sokakta yapılan müzik çok çeşitlilik gösteriyor
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her çarşamba düzenlenen ´geleneksel çarşamba sohbetine konuk olan sokak müziği yapan Şevval Altun ve Mert Çağlar, müziği meslek olarak düşünmediklerini ama müzik yapmayı da sürdüreceklerini belirtti. Lise grubu olarak katıldıkları bir yarışmanın müzik açısından kendisini motive ettiğini anlatan Altun, psikoloji eğitimi almak istediğini ama müzikten kapmayı da düşünmediğini belirtiyor. Altun, 'Müzik benim hayat biçimim. Yaşımın küçük olması nedeniyle kafelere giremeyince ben de kurs aldığım müziği sokakta yapmaya başladım. Sokak müziğine öyle başladım, sokakta, caddelerde ve parklarda müzik yaptım. Gitar da çalıyorum ama solist olarak sokakta müzik yapıyorum. Sokak müziği bence en uygun müzik. Çünkü istediğiniz müziği yapabiliyorsunuz.

Türkü, pop, hafif müzik, arabesk, sanat müziği, halk müziği ne istiyorsanız sokakta bu müziği yapabiliyorsunuz' değerlendirmesinde bulundu.

Sokak müziği Avrupa´da farklı mı?
Müziğe arkadaşlarının etkisiyle başladığını, kurs alıp, kendi kendine geliştirdiğini anlatan Mert Çağlar da hedefinin memuriyet olduğunu ama müzikten kopmayı düşünmediğini ifade ediyor. Gitar çalıp şarkı söyleyen ve kendi bestelerinin bulunduğunu anlatan Çağlar, 'Bir yerde sahne almadım. Çünkü, insanlar biriyle iyi sanat yaptığı için değil, kendi ekibiyle sahne almak istiyor. Ben de bu nedenle sokağa yöneldim ve sokak müziği yapmaya başladım. Altun ve Çağlar, katılanlarla söyleşi yaptı ve sokakta çaldıkları müzik türlerinden halk müziği, pop, özgün müzik türlerindeki eserleri de seslendirdi. Çağlar, Avrupa´nın farklı ülkelerinde yapılan sokak müziği ile kendilerinin yaptığı sokak müziği arasında bir farkın olmadını anlatırken, Altun ise farkın olduğunu ve bu farkın Avrupa´da tek müzik türü yapılırken, kendilerinin birçok müzik türünü kullandıklarını ifade ediyor.

Söyleşiyi İzmir Marşı ile bitirdiler
Söyleşi arasında 10´na yakın şarkıyı seslendiren Şevval Altun ile Mert Çağlar, söyleşiyi İzmir Marşı´nı seslendirerek bitirdi, söyleşide bulunanlar ise sözler ve alkışla iki sokak müziği sanatçısına eşlik etti.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20