TBMM genel kurulunda Hatay'ın 'en önemli sorunlarını'n yer aldığı 7,5 metrelik ruloyu açan milletvekili Güzelmansur: Depremin üzerinden koskoca 478 gün geçti ama Hatay insanının sorunları çözüleceğine, sorunlar daha da artıyor.
Hatay’daki vergi, SGK prim ve elektrik ödemelerinin diğer illerden farklı olmasını talep eden Güzelmansur, depremde 'az ve orta hasar' alan binalara güçlendirme masrafı yapan vatandaşın binalarının yıkıldığını ama masrafların da verilmediğini anlattı. Van depreminde mücbir sebebin 6 yıl uzatıldığını anımsatan Güzelmansur, bu sürenin Hatay'da depremden 18 ay sonra, yani Ağustos'ta sona ereceğini söyledi.
İskenderun/SES
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın 'en önemli sorunlarını' yazdığı 7,5 metrelik ruloya yazarak anlattı. Güzelmansur, Hatay’ın sorunlarını çığ gibi büyüdüğünü anlattı.
En önemli sorunların yer aldığı 7,5 metrelik ruloyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) genel kurulunda açarak konuşan milletvekili Güzelmansur, "Depremin üzerinden koskoca 478 gün geçti ama Hatay insanının sorunları çözüleceğine, sorunlar daha da artıyor. Bakın (ruloyu açarak) bu, sorunların yumağı. 22 iki yıldır Hatay’ı hep ihmal ettiniz" dedi.
“Deprem Hatay’da hâlâ konuşuluyor”
Hatay’da iktidarın bir yılda bitirip teslim etme sözü verdiği afet konutlarının yalnızca yüzde 4’ünü yaptığını ifade eden Güzelmansur, "Bir yılda tüm deprem konutlarını yapacağız, dediniz. Çevre ve Şehircilik Bakanı ‘Hatay’a 254.195 konut yapacağız’ ve ‘Bu konutların 10.888’ini yaptık’ dedi. Yani yüzde 4,2’sini. Ne yazık ki Hatay’a layık gördüğünüz oran bu. Başka illerde deprem konuşulmuyor ama Hatay’da hâlâ konuşuluyor. Hâlâ Hatay’da 205 konteyner kentte, 21 metrekarelik konteynerlerde 187.216 kişi yaşıyor. Yazık değil mi günah değil mi bu arkadaşlara? Bu konteynerlerin de altyapısı yok. Ne yazık ki izolasyon yok, her yağmur yağdığında konteynerleri su basıyor. Hataylı ‘yağmur yağmasın ki benim eşyalarım ıslanmasın’ diye dua ediyor." dedi.
Vergi, SGK ve elektrik ödemeleri farklı olmalı
Hatay’daki vergi, SGK prim ve elektrik ödemelerinin diğer illerden farklı olmasını talep eden milletvekili Güzelmansur, "Hatay'da ekonomi felç durumda. Bugün İstanbul Etiler AVM’de bir çalışan ne kadar SGK ödüyorsa, Antakya’da konteyner büfede çalışan insan da aynı SGK’yi ödüyor. Ne yazık ki Hatay’a layık gördüğünüz bu. Hatay’daki bir esnaf nasıl faiz oranı ödüyorsa, İstanbul’daki esnaf aynı faizi ödüyor. Bu mu sizin vicdanınız? Hatay’daki bir esnaf ne kadar vergi ödüyorsa, ne kadar elektrik ödüyorsa, İstanbul’daki insan aynı elektrik parasını ödüyor" diye konuştu.
Güçlendirme yapan vatandaşın binaları yıkıldı
6 Şubat depreminde Hatay'da az ve orta hasar alan binaları için güçlendirme masrafı yapan vatandaşın binalarının yıkıldığını anlatan Güzelmansur, "Önce ‘Bir yıl içerisinde orta hasarlı ve az hasarlı binalar güçlendirilmezse biz o binaları yıkacağız' dediniz. Adam ekmeğinden vazgeçti, giyiminden vazgeçti, gitti, orta hasarlı binasını güçlendirdi; şimdi de 'Ben burayı, bunu rezerv alan ilan ediyorum ve senin binanı yıkacağım, koyduğun tüm masrafları da vermeyeceğim' deniliyor. İktidar eşya yardımı ile ilgili depremzedeye verdiği sözleri de unuttu. ‘Hatay’da eşya yardımı vereceğiz. Siz üzülmeyin, bu iş yerlerinde ne hasarınız varsa biz onları ödeyeceğiz. Evlerdeki, işyerlerindeki hasarları da biz ödeyeceğiz’ dediniz, aradan 478 gün geçti, bir kuruş bile eşya yardımı vermediniz. Bir diğer unutulan söz de yerinde dönüşüm için açıklana hibe ve kredilerle ilgili. '750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi vereceğim' diyorsunuz. Peki, bununla ilgili bir mevzuat var mı? Bunu kullanan tek bir kişi, bir kimse var mı?” diye sordu. Güzelmansur, deprem bölgesindeki mücbir sebep uygulaması ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Biliyorsunuz Hatay'da, mücbir sebep var ve Ağustos'ta bitiyor. Van depreminde mücbir sebebi 6 yıl uzattınız. Şimdi 'Hatay'da uzatmayacağım' diyorsunuz. Bari 5 ilçede; Antakya, Samandağ, Kırıkhan, Defne, Hassa'da uzat. Çünkü bu ilçelerin yüzde 90'ı gitti, yüzde 90'ı kırıldı."
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55