Gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, MHP Hatay Milletvekili Mehmet Arhazoğlu, HBB Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Maden, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, HBB Daire Başkanları, Federasyon Başkanları, Türkiye´nin farklı illerinden 350´ye yakın muhtar ve dernek başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları katılım gösterdi.
Toplantı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerin huzurunda saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile başladı.
Akdeniz: Yaşasın köyler, yaşasın mahalleler
Hatay´da insanların birlik, beraberlik ve hoşgörü içerisinde yaşadıklarını ifade eden Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Hatay´ın farklı etnik kökenlerin birlik ve beraberlik içinde yaşadığı çok güzel ve oldukça hoşgörülü bir kent izlenimini paylaştığı konuşmasında muhtarların sorun ve taleplerine de dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda sosyal güvence ile ruhsatlı silah taşıma ile ilgili düzenleme yapılmasını şükranla karşıladıklarını kaydeden Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siyasi partilerimiz demokrasimizin nasıl vazgeçilmez unsurları ise de muhtarlar da halkımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Muhtarlarımız hizmetlerin yürütülmesi, merkezi yönetime ve yerel yönetimlere yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca muhtarlarımız halkımızın sorunlarının çözülmesinde köprü görevi gören değerleridirler. Bu doğrultuda yaşasın köyler, yaşasın mahalleler diyorum.”
Gülcü: Hatay´da barış, kardeşlik, hoşgörü ve huzur var
Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü de derneklerinin kuruluşuyla ilgili bilgi verdiği konuşmasında Suriye´de yaşanan çatışma ortamının Hatay´a etkilerini değerlendirdi.
Temmuz ayı toplantısının Hatay´da yapılmasının Suriye´deki iç savaşın etkisine ilişkin algı açısından da önem taşıdığını kaydeden Gülcü, şöyle konuştu:
“Temmuz ayı toplantımızın Hatay´da olmasını istememizin sebebi komşu ülkemiz olan Suriye´deki savaşın başlaması ile Hatay´da oluşan olumsuz algıyı olumlu yöne dönüştürmek istememizdir. Katıldığım toplantılarda Hatay´ın çatışmalar içerisinde olduğu dile getiriliyor. Ve bu olumsuz algı maalesef bizi oldukça üzmektedir. Hatay´da barış, kardeşlik, hoşgörü ve huzur var. Umut ediyoruz ki sizler de Hatay´daki barışı, sevgiyi ve sıcaklığı yakından hissetmişsinizdir.”
Ahrazoğlu muhtarların rolünü değerlendirdi
Muhtarların çalışma konusunda gerçekleştirmiş oldukları hassasiyete değinen MHP Hatay Milletvekili Mehmet Arhazoğlu da toplantıdaki konuşmasında, “Bir Hataylı olarak sizleri burada ağırlamaktan çok mutluyuz. Muhtarlarımızın hepsi bizim için birbirinden değerlidir. İlimizde sorunların giderilmesinde ve insanların yaşamlarının kolaylaştırılmasında muhtarlar çok önemli bir rol üstlenmekteler. Toplum menfaatini düşünerek hareket edip halka daha çabuk hizmet vermek gayesi ile çalışmalar gerçekleştiren muhtarlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Savaş: Birlik ve beraberlik çabasındayız
Türkiye´nin dört bir tarafından gelen misafirleri ve Hatay´daki muhtarları ağırlamaktan oldukça mutlu olduğunu dile getiren Başkan Savaş da muhtarların çalışmalarıyla Hatay´ı bütünleştirdiklerini söyledi. Hatay´daki birlik ve beraberliğin devam etmesi amacıyla oldukça çaba sarf ettiklerini dile getiren Başkan Savaş, bu çabayı 6,5 yıldır bütün kanaat önderleri ile sürdürdüklerini ifade etti.
Hatay´ın bakıldığında savaş ortamı veya parçalanmış bir toplum olarak gözükse de buraya misafir olarak gelen herkesin bu düşüncelerini değiştireceğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Belediye başkanlığı adaylığımda Hatay´ın iki önemli sorunu vardı. Bu sorunlar Ortadoğu´da yaşanan savaş ve ekonomi sıkıntısı. Önce huzuru sağlamak için çalışmalar gerçekleştirmeye başladık daha sonra da hizmet verme gayesi içerisine girdik. Sığlaşan ekonomimiz için turizm, tarım ve taşımacılık ile ilgili çalışmalarımız var. Turizmi arttırmak ve Hatay´ı markalaştırmak için EXPO 2021´i aldık” diye konuştu.
UNESCO tescili Eylül´de
Turizme katkı sağlamak amacıyla Hatay´ın gastronomisini tescillemesi gerektiğini, Hatay 600´ün üstünde yemek çeşidiyle dünyada bir numara bir kenti olduğunu, ancak bunu UNESCO´nun da tescillemesinin şartına işaret eden Başkan savaş, tescil işleminin Eylül ayında tamamlanabileceğini kaydetti.
“Expo 2021 Türkiye´nin projesidir”
Hatay´da gerçekleştirilecek olan EXPO 2021 hakkında katılımcılara bilgi veren Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, EXPO 2021´in sadece Hatay´ın değil Türkiye´nin projesi olarak tanımladı.
Çelebi “EXPO 2021 Hatay´ın son 50 ile 100 yıl arasında en büyük projelerinden bir tanesidir. Biz bunu Hatay´ın kalkınma hamlesi olarak görüyor top yekün bütün Hatay halkının katkı sağlayacağı bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.
Hazırlıkları hızlandırdıklarını kaydeden Çelebi, Türkiye Muhtarlar Derneği Konfederasyonu toplantısında proje ile ilgili bilgi verdi. Çelebi, “Dünyanın en büyük organizasyonundan biri olan EXPO 2021´in Hatay´da yapılması mucize gibi bir olay. Bizim yapacağımız EXPO bir bahçe EXPO´sudur. Bahçe olimpiyatları ile Hatay dünyaya açılmış olacak. Bahçe EXPO ´sunun yanı sıra Hatay´ı gastronomi şehri yapmayı amaçlıyoruz. Ve bitki ve aromatik bitkilerimizi de EXPO´da tanıtarak çeşitliliğimizi dünyaya tanıtma gayesi içerisindeyiz” dedi.