İskenderun/SES
Üç bölümden oluşan, 128 sayfalık Palmiye Kontesi adlı kitabının, gerçek yaşamdan kurgulandığını ve masalsı bir dille romanlaştırıldığını ifade eden Söylemez, konunun İskenderun, Payas, Dörtyol yöresinde geçtiğini ve 1978 yıllarını anlattığını ifade etti.
Kitabında, kadınların namus ve iffet konusunda ön yargılarla tarihsel bir baskı süreci altında olduklarını ifade ettiğini belirten Söylemez, öykünün kahramanı ´Palmiye kontesi´nin beş kez evlendiği halde bakire çıkması nedeniyle kocası arasında çıkan tartışmaların öyküleştirildiğini belirtti. Söylemez, 'Öykü kahramanlarının farklı kesimlerden olmalarına rağmen, onların suça yönelmeleri, toplumun hangi içgüdülerden oluştuğu sosyolojik olarak incelenmiştir. Sonuç olarak doğal içgüdünün insansı içgüdü ile çelişkileri didaktik bir ifade ile okurlara sunulmuştur' değerlendirmesinde bulundu. Kitabın önsüzünü kaleme alan şair ve yazar Ali Tabakoğlu, 'yazında, kadının dağlarda sevgili arayabilen, yakınları için değişik insanlarla korkusuz tutumlar sergileyen canlı bir birey' olarak ifade edildiğini belirtti. Kitabın arka kapağında düşüncelerini yazan şair-yazar Alev Mersin ise 'Söylemez, ister nazım ister nesir yazsın, eserlerinin altında kendi imzası olamsa dahi o eserlerin kendisine ait olduğunu bilirim. Yazdığı her alanda kendi farklılığını ortaya koyan zengin, şahsına münhasır bir dili vardır. Yapıtlarında özen ile seçerek, coşku ile kullandığı sözler büyülü bir esnekliğe sahiptir... Eserlerini okuduğunuzda onun neredeyse bir çağ zengini olduğu hissine kapılıyorsunuz' değerlendirmesine yer verdi.
Söylemez´in daha önce çıkardığı şiir kitaplarının; Öyküsüdür Umudun, Taşköprü Güzeli 2010, Kızılcık kirazı, Çardak Mendili, Yataksız Irmak ile Leke olurken, öykü kitapları ise Yafa Çiçeği, Mor Dut, İssos Parsı, Akdeniz Öyküleri, Karabıyık Dede- ile Titüs Timsahı olduğu öğrenildi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55