Açılış törenine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları ve kooperatif başkanlarının yanı sıra İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, Meclis Başkanı Suphi Şaşati, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreni protokol konuşmalarıyla devam etti. Törende konuşan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Bugün itibarıyla balıkçılarımız ‘Vira Bismillah!’ diyerek denizlere açılacak ve önümüzdeki 7 ay boyunca rızıklarının peşinde koşacaklardır. Denizlerimizde kısmetinizin peşinde koştuğunuz aylar boyunca ağlarınızın hep dolu çıkmasını temenni ediyorum. Ülkemiz; uzun sahil şeridi, yaygın iç sular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. Tek ihracatı yapılan hayvansal ürün balıktır. Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin kaynaklara sahip olan ülkemizin bu avantajlarını kullandığımızda sektörden daha fazla pay alabilmek kaçınılmaz olacaktır. Bu bilinç ve farkındalık ile ilimizdeki balıkçılık faaliyetlerini geliştirmek ve yapılan yatırımların yakından takip etmek ile mükellefiz” diye konuştu,
İMEAK DTO İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, İskenderun Şubesi olarak Samandağ´dan Karataş´a kadar olan sorumluluk sahasında İskenderun Körfezinde faaliyette bulunan balıkçıların sorunlarıyla oda olarak yakından ilgilendiklerini belirtti.
İskenderun Körfezi’nin deniz canlıları için zengin bir yumurtlama alanına sahip olduğunu kaydeden Kutlu, “Özelikle karides ve dip balıkçılığında, İskenderun Körfezi ülkenin genel balıkçılığında önemli bir yeri var. Bunun için özenle korumamız gereken bir bölgedir” dedi.
DİP AKINTILARI KISMEN TEMİZLİYOR
Körfezi kirleten evsel atıklar, fabrikalar, limanlar gibi çok fazla olumsuz unsura karşın dip akıntıları sayesinde kısmen temiz kalsa da körfezin daha da temiz kalması için İskenderun Teknik Üniversitesi ile ortak projeler yürüterek akademisyenlere destek olduklarını aktadan Kutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
YABANCI TÜRLER TAKİP EDİLİYOR
“İskenderun Körfezindeki balık çeşitliliği ve verimliliğinin arttırılması amacıyla İskenderun Teknik Üniversite ile birlikte resif çalışmaları, yerli balıkların ve yabancı türlerin izlenmesi projelerini sürdürmekteyiz.
BARINAĞIN ONARIMI İÇİN KURUMLARA DESTEK
Deprem sonrası hasar gören İskenderun Balıkçı barınağının bir an önce balıkçılarımıza hizmet vermesi için ilgili kurumlarla ilk günden beri iletişim halindeyiz. Hasarın onarımı ve barınağın hizmete alınması için depremin ilk günlerinden bu yana ilgili kurumlara destek vererek konunun takipçisiyiz.”
Konuşmaların ardından katılımcılara İMEAK DTO İskenderun Şubesi destekleriyle hazırlanan balık ekmek dağıtıldı.