Tarih: 18.05.2022 09:39

´Sürgün edebiyatı´ üzerine söyleşi

Facebook Twitter Linked-in

 

Nesrin Geyik/İskenderun
 Akdeniz´deki etkinlikler, İskenderun, Antakya, Mersin, Adana, Antalya, Osmaniye, Fethiye, Demre, Anamur, Tarsus ve Düziçi kentlerinde yapılıyor.
5. Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür ve Sanat Buluşması kapsamında İskenderun´daki Ayna İskenderun kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, 12, 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde yapıldı.

/resimler/2022-5/18/0956145563153.jpg

Kutlu, ´sürgün edebiyatını´ anlattı
İskenderun´daki ilk etkinlik, 12 Mayıs Perşembe günü yazar İhsan Kutlu,´nun ´Sürgün edebiyatı´ üzerine söyleşi oldu. Hatay yöresine ilişkin edebiyat çalışmaları da bulunan yazar Kutlu, Amanos Dağı köylerinde ilk okuyanlar arasında yer aldığını ifade ettiği söyleşide, 'Karacaoğlan, Köroğlu gibi gibi kendi edebiyatamızda çok yetili sürgünler var. Aşk, vatan vs. uğruna yapılan bu edebiyatta, sıla özlemi vardır' eğerlendirmesini yaptı. Yazam alanında çok baskı olmasaydı, bu coğrafyanın dünya sürgün edebiyatında önemli bir merkez olunabileceğini anlatan Kutlu, 'Edebiyattaki gelişmişlik, bulunduğu ülkeler ve coğrafyadaki demokrasiyi de geliştiriyor' diye konuştu. Birçok ülkede insanların güç ve sürgün edebiyatı yaptığını ya da bu alandaki çalışmasını geliştirdiğini de belirtti. Söyleşide, sanat ve edebiyat severler buluştu.

Yıldırım, kitabını anlattı
5. Uluslararası Akdeniz Kentleri Kültür ve Sanat Buluşması kapsamında bugün (13 Mayıs Cuma) saat 14.00´da ise yazar Recep Yıldırım 'Öykülerle birlikte yolculuk' adlı söyleşide konuştu.
'Öykülerimi önce anneme okudum. Çünkü, o benim önemli nirengi noktam. O beni anlıyor mu? Bunu bölmek ve anlamak önemli' diyen ´Tammura´' adlı kitabı yazan Recep Yıldırım ise kitapta yer alan 21 öyküsünden bazı bölümleri okudu, 21 öyküyle kitabın ikinci bölümünü çıkarmaya hazırlandığını ifade etti. Okurun, kitaplarda roman beklentisinden kurtulması gerektiğini savunan ve ´öyküye alışmalı´ değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, 'Öykü, o anın tadını çıkarma ve o anı yaşamakla ilgili. Roman ise planlamadır. Öykünün başarısı da çaten o anı, o duyguyu okura hissettirmesidir. Öykü, ödeşmektir. ben ödeştim, rahatım.' diye konuştu. Yıldırım, sanatta ilgili sevgi, şefkat üzerine çok çok yazıldığını da anlattı.
Akdeniz Kentleri Kültür ve Sanat Buluşması kapsamında, 14 Mayıs Cumartesi günü dernek binasında AKSİMDER tarafından Türk Halk Müziği dinletisi de gerçekleştirildi. Konsere çok sayırda sanatsever katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —