Tarih: 11.02.2021 12:35

Suriye içsavaşının 10. yılını değerlendirdi

Facebook Twitter Linked-in

Bölgedeki dramı fotoğraflarla anımsatan Güzelmansur, iktidarın yaptığı yanlışların büyük bir yük getirdiğini söyledi. Güzelmansur, “Suriye´den 4 milyon insan Türkiye´ye göç etti ve 4 milyon insanı biz on yıldır ağırlıyoruz. İktidar, Suriye´deki yangını benzin dökerek alevlendirmek yerine su dökerek söndürmeyi tercih etseydi bu 4 milyon Suriye vatandaşı Türkiye´ye gelmeyecekti. İktidar, Suriye iç savaşında emperyalistlerin maşası olmasaydı, Suriye´de Müslüman Müslüman´ı katletmeyecekti, 400 bin insan canından olmayacaktı. İktidar, Suriye´de maceraperest değil de realist bir politika benimseseydi bugün bu 4 milyon Suriyeli´ye 45 milyar dolar harcamak zorunda kalmazdık. İktidar, Ortadoğu´nun hamisi olacağım hayalleriyle yaptığı yanlışları on yıldır sürdürmeseydi, bugün Kilis´te, Reyhanlı´da Suriye nüfusu Türk nüfusunun üstünde olmazdı. İktidar, Suriye´de kardeşim Esat´tan Esed´e 180 derecelik bir dönüş yapmasaydı, Hatay´a 130 kilometrelik sınırı olan İdlib´te bir insanlık dramı yaşanmazdı. Bugün bu 130 kilometrelik sınır ne yazık ki dünyanın terörist çöplüğü, dünyanın terörist çöplüğü…İktidar yine bu yanlış politikaları gütmeseydi, Türkiye´nin ve Avrupa´nın 14 ülkeye açılan Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapıları açık olurdu. Bu kapılar kapalı olduğu için ihracatımız darbe aldı” diye konuştu.

İktidarın 5 milyon Suriyeli Türkiye´ye geldikten sonra duvar örmeye başladığını hatırlatan Güzelmansur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne yaptılar? 828 kilometrelik bir duvar ördüler. Ne zaman duvar ördüler? Son iki-üç yılda. Şimdi mi aklınıza geldi bu 828 kilometrelik, Çin Seddi´nden sonra dünyanın en uzun duvarını örmek? 5 milyon Suriyeli Türkiye´ye girdikten sonra mı aklınıza geldi?”

Milyonluk eğitimsiz kitleler geliyor

Eğitime erişimi olmadığı için milyonluk bir cahil nesille karşı karşıya kalmanın tehlikesini hatırlatan Güzelmansur “Bugün ülkemizde, sadece 0-14 yaşı 1 milyon 732 Suriyeli çocuk var. Bunlar eğitim almıyorlar. Bunların eğitimlerini siz düşünmüyor musunuz? Bunların acaba eğitim almadıklarında, cahil kaldıklarında Türkiye´ye nasıl sıkıntılar yaşatacaklarını düşünmüyor musunuz” dedi.

Hatay´da bugün tüm göstergeler negatif

Konuşmasında yanlış Suriye politikası nedeniyle Hatay´ın yaşadığı sorunlara da değine Güzelmansur şöyle konuştu: “Hatay´da bugün tüm göstergeler negatiftir. Türkiye ekonomisi bugün yüzde 0,9 büyürken Hatay ekonomisi %7 küçülmüştür. Hatay´da bugün işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Hatay´da bugün protestolu senetler Türkiye ortalamasının yüzde 50 daha fazlasıdır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —