Suriye içsavaşının 10. yılını değerlendirdi

Suriye içsavaşının 10. yılını değerlendirdi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada, 10´uncu yılına girecek Suriye iç savaşında yürütülen yanlış politikaları değerlendirdi.

Bölgedeki dramı fotoğraflarla anımsatan Güzelmansur, iktidarın yaptığı yanlışların büyük bir yük getirdiğini söyledi. Güzelmansur, “Suriye´den 4 milyon insan Türkiye´ye göç etti ve 4 milyon insanı biz on yıldır ağırlıyoruz. İktidar, Suriye´deki yangını benzin dökerek alevlendirmek yerine su dökerek söndürmeyi tercih etseydi bu 4 milyon Suriye vatandaşı Türkiye´ye gelmeyecekti. İktidar, Suriye iç savaşında emperyalistlerin maşası olmasaydı, Suriye´de Müslüman Müslüman´ı katletmeyecekti, 400 bin insan canından olmayacaktı. İktidar, Suriye´de maceraperest değil de realist bir politika benimseseydi bugün bu 4 milyon Suriyeli´ye 45 milyar dolar harcamak zorunda kalmazdık. İktidar, Ortadoğu´nun hamisi olacağım hayalleriyle yaptığı yanlışları on yıldır sürdürmeseydi, bugün Kilis´te, Reyhanlı´da Suriye nüfusu Türk nüfusunun üstünde olmazdı. İktidar, Suriye´de kardeşim Esat´tan Esed´e 180 derecelik bir dönüş yapmasaydı, Hatay´a 130 kilometrelik sınırı olan İdlib´te bir insanlık dramı yaşanmazdı. Bugün bu 130 kilometrelik sınır ne yazık ki dünyanın terörist çöplüğü, dünyanın terörist çöplüğü…İktidar yine bu yanlış politikaları gütmeseydi, Türkiye´nin ve Avrupa´nın 14 ülkeye açılan Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapıları açık olurdu. Bu kapılar kapalı olduğu için ihracatımız darbe aldı” diye konuştu.

İktidarın 5 milyon Suriyeli Türkiye´ye geldikten sonra duvar örmeye başladığını hatırlatan Güzelmansur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne yaptılar? 828 kilometrelik bir duvar ördüler. Ne zaman duvar ördüler? Son iki-üç yılda. Şimdi mi aklınıza geldi bu 828 kilometrelik, Çin Seddi´nden sonra dünyanın en uzun duvarını örmek? 5 milyon Suriyeli Türkiye´ye girdikten sonra mı aklınıza geldi?”

Milyonluk eğitimsiz kitleler geliyor

Eğitime erişimi olmadığı için milyonluk bir cahil nesille karşı karşıya kalmanın tehlikesini hatırlatan Güzelmansur “Bugün ülkemizde, sadece 0-14 yaşı 1 milyon 732 Suriyeli çocuk var. Bunlar eğitim almıyorlar. Bunların eğitimlerini siz düşünmüyor musunuz? Bunların acaba eğitim almadıklarında, cahil kaldıklarında Türkiye´ye nasıl sıkıntılar yaşatacaklarını düşünmüyor musunuz” dedi.

Hatay´da bugün tüm göstergeler negatif

Konuşmasında yanlış Suriye politikası nedeniyle Hatay´ın yaşadığı sorunlara da değine Güzelmansur şöyle konuştu: “Hatay´da bugün tüm göstergeler negatiftir. Türkiye ekonomisi bugün yüzde 0,9 büyürken Hatay ekonomisi %7 küçülmüştür. Hatay´da bugün işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Hatay´da bugün protestolu senetler Türkiye ortalamasının yüzde 50 daha fazlasıdır.”



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13