Tarih: 14.08.2024 07:22

Suriye'de iki günde 18 ayrı deprem

Facebook Twitter Linked-in

Depremin Akdeniz'in kıyısındaki ölüdeniz fay hattı bağlantısında yaşandığı açıklandı. Hama'da yaşanan ilk depremi Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü bölgesel deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi 9.6 kilometre derinlik ve 5.5 büyüklük olarak açıklarken, AFAD Başkanlığı Deprem Daire Başkanlığı'nın verisini paylaşan Hatay Valiliği de depremin büyüklüğünü 5.2 olarak duyurdu.

Hatay Valiliği, Hama'da yaşanan ilk deprem sonrasında yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “12.08.2024 Pazartesi saat: 23.56’da AFAD Başkanlığı Deprem Daire Başkanlığı'ndan alınan bilgi doğrultusunda Hama (Suriye) merkezli 5.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş olup, ilk belirlemelere göre olumsuz bir durum olmayıp, 112 Acil Çağrı Merkezine herhangi bir ihbar gelmemiştir. Tedbir ve keşif amaçlı depremden etkilenen Yayladağı İlçe Merkezi’ne AFAD Arama Kurtarma ekibi yönlendirilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir. Basına ve kamuoyuna duyurulur.”

Depremin kentte hiçbir olumsuzluğa yol açmadığını duyuran Yayladağı Belediyesi de yörede yaşayanlara "Suriye Merkezli saat 23.56’da yaşanan deprem dolayısıyla ilçemizde tüm kamu kurumları harekete geçmiş, Belediye ekiplerimiz 47 mahallemizde alan taramasını gerçekleştirmiştir. İlçe genelinde herhangi bir olumsuz duruma can ve mal kaybına dair bulguya rastlanılmamıştır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız" ifadesiyle seslendi.

Uzmanlara göre beklenen deprem

Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrası sosyal iletişim sitesinden yaptığı haritalı paylaşımında, "Suriye’de peş peşe deprem. İlki öncü diğer 5,5 ‘luk ana deprem. Depremler Hatay’daki Ölü Deniz Fayının devamı üzerinde ve Hama yakınlarında. Suriye’deki Ölü Deniz Fayının Türkiye’deki devamı Arap Levhası üzerindeki faylar hariç kırıldı. Biz jeologlar buralarda deprem olabileceğini bekliyorduk. ölü Deniz Fayı üzerinde Hatay civarında afete varabilecek bir hareket beklemiyoruz, endişe etmeyin" ifadesine yer verdi.

Hataylı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da sosyal iletişim sitesinden yaptığı haritalı paylaşımında şunlara yer verdi: "Hatay güneyinde Suriye sınırları içinde Ölüdeniz Fay zonunun kuzey kolu olan Missyaf ya da Ghab fayı olarak da bilinen bu fay kolunda M5.5 büyüklüğünde (9.6 km Kandilli) bir deprem meydana geldi ve Hatay'da da hissedildi. Yammuneh fayının kuzey ucundan Ghab havzasına kadar yaklaşık 70 km boyunca uzanıyor. Bu segment için tahmini kayma oranı yıllık 6,9 mm'dir. Bu yapı boyunca meydana geldiği yorumlanan büyük tarihsel depremler arasında MS 115 ve 1170 yıllarındaki Mw>7 olayları yer almaktadır. 1170 yılından bu yana hiçbir büyük deprem kaydedilmemiştir, bu da böyle bir olayın gecikmiş olduğunu düşündürmektedir."
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —