7 yıldır Suriye´deki savaşın gölgesindeki kent Hatay´da yaşayan geçici koruma kapsamındaki Suriyelilere dil eğitimi programı başlatıldı.
Hatay´la birlikte Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Mersin ve Şanlıurfa´da Halk Eğitimi Merkezleri (HEM) aracılığıyla 52 bin yetişkin Suriyeli bireyin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarının desteklenmesi için Türkçe dil eğitimlerinden faydalanması hedefleniyor.
Tüm finansmanı ise Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanan proje ile Türkiye´de yaşayan 18 yaşından büyük Suriyelilerin ekonomik entegrasyonunun desteklenmesi ile sosyal ve kültürel uyuma katkı sağlanması amaçlanıyor. Eğitimlere katılacak yetişkin Suriyeli bireylerin yüzde ellisinin ise ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarının da desteklenmesi amacıyla kadın olması hedefleniyor.
50 milyon avro bütçeli ve iki yıl devam edecek olan proje, Türkiye´de 11 ilde istihdam yaratılmasına katkı sağlanması, yerel yönetimlerin kapasitelerinin ve belediye hizmetlerinin güçlendirilmesi ile Suriyelilere yönelik Türkçe eğitimine odaklanıyor. Birleşmiş Milletler Kalınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye´de Dayanıklılık Projesi (TDP) kapsamındaki proje T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (MEB HBÖGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülüyor.
Proje kapsamında toplamda 2.000 Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyesinin iş ve geçim kaynağı sahibi olmasına katkı sağlanması, 52.000 Suriyelinin Türkçe dil eğitiminden faydalanması ve 307.000´i aşkın Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyesinin, güçlendirilmiş belediye hizmetlerinden yararlanması hedefleniyor.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55