Tarih: 06.09.2017 11:35

´Suriyeli yaşamlar´ dillerin ortak sesi

Facebook Twitter Linked-in

Berkay Arıkan/İskenderun

Çatışmalar arasında kalan halk, Kırıkhan´da, kendi kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Erkekler, günlük 30 liraya amele olarak çalışıyor. Kadınlar ise çocuklara bakıyor ve kalan zamanlarda farklı işlerde çalışarak aile gelirine maddi katkı sağlıyor. Kendi ülkelerinden, yaşanan savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların en büyük kısmını da çocuklar oluşturuyor. Suriyeli mülteci 10 yaşındaki Mohammed Zakaria, kendi ülkesinde yaşanan savaşla ilgili konuşulduğunda üzüntüden gözyaşı döktüğünü söyleyerek şöyle konuştu; 'Bizim bebekliğimiz Halep´te geçmiş. Ben çok şey hatırlamıyorum ama savaşın arasında kaldığımız zamanı, babamın telaş içinde diğer kardeşlerimi kucaklayarak götürdüğünü hatırlıyorum. O an zaten hiç aklımdan çıkmayacak. Artık kendi ülkemde bomba ve silah seslerinin susmasını istiyorum. Eski arkadaşlarımla oyunlar oynamak istiyorum.'

Tek çadırda 10-15 kişi yaşıyor
Kırıkhan´ın Gültepe Mahallesi´nin 5 kilometre ilerisinde kendi imkanlarıyla yaptıkları el çadırlarında yaşamlarını sürdüren Suriyeli mülteci grubunun erkek üyeleri, günlük işlerde çalışıp, bu şekilde kaldıkları çadırın ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Bir çadırda 10-15 kişi yaşıyor. Aralarında şanslı olanların televizyonları var fakat Türkçe kanalı anlayamadan izliyorlar. Kamp etrafında kendi kendine yetişen ısırgan otunu toplayıp yemeğini yapıyorlar.
Bebeklerin oyuncakları olmadığı için annesi o anda ne ile meşgulse bebeğine de oyalanması için onu veriyor.
En önemli ihtiyaçları olan tuvaletlerini ise kendi kazdıkları çukura yaparak gideriyorlar. Yıkanma ihtiyacını ise yine dışarıda çeşmeye bağladıkları hortum ile sağlıyorlar.
Çadır kampında zor koşullar altında hayatta kalmaya çalışan Suriyeli sığınmacıların çilesi, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte daha ağırlaşmaması düşünülüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —