Sürüklenerek batan gemi, "yüzdürüldü"

Sürüklenerek batan gemi,

M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi, İskenderun Körfezi'nde Mart ayında yaşanan fırtına nedeniyle iskeleye bağlı halatlarının kopması üzerine sürüklenerek karaya oturmuştu

İskenderun/SES
İskenderun Körfezi'nde Mart ayında yaşanan fırtına nedeniyle iskeleye bağlı halatlarının kopması üzerine sürüklenerek karaya oturan M/V MORAZ adlı kuru-sıvı yük gemisi, kurtarılarak yüzdürüldü. Söküm için İzmir'e götürülmesi planlanan geminin 45 günlük çalışmayla yüzdürülebildiği öğrenildi.

125 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 9.444 DWT'lik M/V MORAZ gemisi, çapa halatının fırtına nedeniyle kopması üzerine bağlı olduğu İskenderun'daki Yazıcı iskelesinde sürüklenerek, bölgedeki kayalıklarda karaya oturmuştu. Sürüklenme sonrasında geminin su aldığı belirlenmişti. İskenderun Liman Başkanlığı, gemiyi kurtarmak için sevk ettiği römorkörler, geminin kurtarılmasını sağlayamamıştı. 

İskenderun Körfezi'nde sürüklenerek karaya oturan gemiye ilişkin Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün, 11 Mart 2022 tarihli sosyal iletişim sitesinden yapılan fotoğraflı paylaşımında şunlara yer verilmişti: "AAKKM'ye gelen ihbarda Gabon Bayraklı MORAZ gemisinin İskenderun Yazıcılar iskelesinde hava muhalefeti nedeniyle halat kopararak karaya oturduğu ihbarı alınmıştır. Geminin makine dairesinden su aldığı belirlenmiş olup ilgili tüm birimler ile gerekli çalışmalar başlatılmıştır."

1995 yapımı olan 7.617 grostonluk MORAZ adlı geminin kurtarılma çalışmasını yapan detek Deniz Teknolojisi Ltd. Şti.'nin bölge sorumlusu olan kaptanı Mustafa Çankaya, geminin su alması nedeniyle yüzmesine engel olan bölgelere sacdan yamaları kaynak yaparak, su geçirgenliğini durdurarak minimuma indirdiklerini söyledi. 1985'den itibaren çeşitli bölgelerde farklı ebatlardaki gemi, yat ve deniz vastalarını sudan çıkarma ve yüzdürme işlemi yaptıklarını anlatan kaptan Çankaya, "bizden önce 3 ayrı firma çalışma yapmış ama gemiyi yüzdürememiş. Firma çalışanlarımız gemiyi 45 günlük çalışmayla yüzdürebildi" dedi.

Yüzer hale gelen gemiyi su sızdırmaz duruma getirmeye çalıştıklarını anlatan Çankaya, armatörün gemiyi söküm için İzmir Aliağa'daki gemi söküm merkezine götürmeye çalıştığını ifade etti. Geminin çekilerek Aliağa'ya götürülmesinin planlandığı ve 28-29 Ekim tarihlerinde İskenderun'dan İzmir'e hareket edilmesinin planlandığını anlatan Çankaya, gemiyi karadan çıkarma ve yüzdürme işleminin 600 bin dolar ile 800 bin dolar arasında bir maliyetinin olduğunu, sökülüp satılmasından ise 1 milyon 500 bin dolar gibi bir paranın elde edilebileceğini söyledi. 

Detek Deniz Teknolojisi Ltd. Şti.'nin, geçen ay İskenderun LimakPort'ta konteyner yüklemesi sırasında batan M/V SEA EAGLE gemisinin yüzdürülme işi için teklif veren firmalar arasında olduğu öğrenildi.



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

Paskalya'da dualar sağlık ve barış için

Muhtar Taş'ın adı oturduğu sokağa

İsraillin toprak alımına soru önergesi

İskenderun zemini çöküyor

Belediye "kariyer.net"le iş bulacak

12 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı

Denizciler'e 5 kat sınırı

İskenderun’da Katoni binası yandı

Deprem yargılamaları mercek altına alındı

Güzelmansur: Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00