'Talasemi bulaşıcı değil'

Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği (HATODER) Başkanı Burhan Kerimoğlu, Antakya´daki tutuklu ve hükümlülere talasemi ve orak hücre anemi hastalığı konusunda eğitim semineri verdi.

SAĞLIK 7.12.2018 10:32:51 0

Antakya/SES

 Yazılı yapılan açıklamaya göre, Kerimoğlu, şu açıklamayı yaptı: 'Talasemi (Major) hasta tipinin doğumdan itibaren daha 3-4 aylık iken başlayan ve sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi kalıtsal bir kan hastalığı. Belirtisi çocuklarda halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, sıkça ateşlenme, tipik bir yüz görünümü. Bu hastalarda alyuvarların normal insanlara göre çok daha hızlı yıkılması, karaciğer ve dalak büyümesi sonucunda da karın şişliklerinin yaşanmasıyla birlikte hastaların iskelet sisteminde de şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Bu hastalar hayatta kalmaları için üç haftada bir düzenli kan almak zorunda. Talasemi hastalarının yaşamlarını sürdürmek için dışarıdan aldıkları kan takviyesi de hastalar için ayrıca ek bir tedavi süreci gerektiriyor. Vücuttan fazla demirin atılması için de ayrıca demir bağlayıcı ilaçlar ve göbek civarına takılan desferal pompası yardımıyla vücutta biriken demirin süzülerek dışarıya atılması gibi zorlukları var. Bu işlemler hastaların yaşam sürelerini uzattığı gibi yaşam kalitelerini de arttırmaktadır. Bir hastanın kişi başı yıllık maliyeti devlete 12-90 bin lira dolayında. Hastalıkların önlenmesi için toplumun bu konuda bilgilendirilmesi, taşıyıcı taramaları, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanı testi olan (prenatal) tanının da hastalığın önüne geçmede önemli. Hatay´da yaygın olarak görülen orak hücre anemi hastalığı, üç-dört aylıktan sonra çocuklarda küçük eklemlerde hareket kısıtlılığına bağlı olarak, ağrı, kızarıklık, şişme, sık tekrarlayan infeksiyonlar, sarılık, ateş, zamanla dalak büyümesi, uyku düzensizlikleri ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendi göstermekte, Tedavilerinde ağrı kesici ilaçlar, antibiyotikler, sıvı tedavisi vb. gibi şekillere başvurulmaktadır. Soğuk ve sportif faaliyetlerden uzak kalmaları da hastalığın tedavisine destek olan etkenler arasında yer almaktadır.'
Hastalığın taşıyıcılığı hakkında da bilgi veren Kerimoğlu, 'Özellikle anne ve babanın ikisi de taşıyıcı olması durumunda, her gebelik döneminde dünyaya gelecek çocuklardan yüzde 25 hasta, yüzde 25 sağlıklı ve yüzde 50 oranla anne ve baba gibi taşıyıcı olmaktadır. Özellikle anne veya babadan sadece biri taşıyıcı ise yüzde 50 taşıyıcı ve yüzde 50 sağlıklı olma olasılıkları bulunuyor. Talasemi hastalığı kesinlikle bulaşıcı değil. Sadece genler yoluyla nesilden nesille aktarılıyor ve kesin tedavisi kemik iliği nakli' dedi.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9411,13%0,46
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,04% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3000,45% 1,31
  • Ç. ALTIN

    5010,37% 1,12