Tanrıverdi´den Antakya´nın Sokak Lezzetleri kitabı
Antakya´nın sokak lezzetleri, Hatay Keşif Yayınları ve Antakya Gastronomi Derneği katkılarıyla okuyucuyla buluştu.
Yazar Mehmet Tanrıverdi´nin derlediği ve kaleme aldığı “Geçmişten Günümüze Antakya Sokak Lezzetleri” adlı kitap 60´lı yıllardan günümüze değin Antakya´daki çarşı, sokak lezzetlerini ve unutulmaz satıcılarını yazı ve fotoğraflarla gözler önüne seriyor.
Anlattığı pek çok lezzet ve pek çok satıcının, yıllar öncesinde kaldığını ve kitabın bu nedenle anı kitabı özelliğini de taşıdığını belirten Yazar Mehmet Tanrıverdi, “Kitabımla, Antakya´da çarşı-sokak lezzetlerini ve ev dışında neler yiyebileceğinizi geçmişten örneklerle yeni nesle aktarmak istiyorum. Aktardıklarım, çocukluğumdan gençliğime, Antakya´da yaşadıklarım ve gördüklerimden ibarettir. 60´lı yılların sonundan 1990 yılına kadar işlettiğimiz, yaklaşık sekiz yaşımdan itibaren her yaz tatilinde çalıştığım dükkanımızın çarşının tam da orta yerinde, beş sokağın buluşma yerinde olmasından dolayı, geçen bu 20 yıl boyunca tarih neredeyse gözlerimin önünde cereyan etti; bundan dolayı kendimi şanslı sayıyorum” dedi.
Çarşının, geçmişin izlerini taşıyan son ve güzel zamanına denk geldiğini düşündüğünü, pek çok lezzete şahit olduğunu, bir çok satıcıyı tanıma fırsatı edindiğini de kaydeden Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Okuyacağınız kitabımda, bahsettiğim tarihe kadar çarşının henüz bozulmamış dokusunu kaleme aldım. Hatırladığım lezzetleri ve satıcılarını isimleriyle vermeye çalıştım. Çünkü onların da bizim kültürel birikimimizin ve gastronomik geçmişimizin önemli birer unsurları oldukları unutulmamalıdır. Kitabı okuduğunuzda, aslında kültürel zenginliğimizden çok, neleri kaybettiğimizi daha iyi anlayacaksınız. Oysa, hoyratça harcadığımız geçmişimize ait bir anıyı hatırladığımızda ya da bir fotoğrafa baktığımızda gözümüzde canlanan o eski, günümüz karmaşasından uzak, basit, samimi ve güzel günleri, her ne kadar imkansız olsa da, geri getirmeyi hangimiz istemiyoruz?”
Mehmet Tanrıverdi, 1961 Antakya doğumlu. Emekli, jeoloji mühendisi, İstanbul´da ikamet ediyor. Halen Antakya Gastronomi Derneği başkanlığı görevini yürütüyor. Tanrıverdi, Çokkültürlü Bir Geleneğin Mutfağı Antakya Yemekleri” ve Antakya ağzıyla yazdığı “Antekeli Deli Hösün” kitaplarının da yazarı.
Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi
İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı
İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı
İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor
İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü
Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”
Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor
Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki
Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi
Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı
Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın
Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu
Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi
Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti
HBB'den grevdeki işçilere destek
-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74




