İskenderun/SES
İncelemelerde bulunmak ve bazı programlara katılmak üzere geçtiğimiz günlerde Hatay'a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inşa edilecek deprem konutlarıyla Hatay’da şehrin demografik yapısının korunacağını belirtti. Murat Kurum, "Yıllardır bu sokaklarda, bu evlerde oturan vatandaşlarımız yine burada, komşularıyla beraber oturmaya devam edecekler. Bu tarih şehrinin demografisi (nüfus yapısı) korunacak; böylece kültürel yaşam, sosyal hayat tüm güzellikleriyle yeni yüzyıllara taşınacak" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'un İskenderun'da Pac Meydanı, İsmet İnönü Mahallesindeki rezerv alanda yerinde kentsel dönüşüm inşaat alanı, sahil bandı Atatürk Anıtı Alanı, Cebike Mahallesi TOKİ Afet Konutları inşaat alanlarında incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgi alması ve değerlendirmeleri, Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde de yer aldı. Hatay Valiliği'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Hatay’da şehrin demografik yapısının korunacağını anlatıp, "Yıllardır bu sokaklarda, bu evlerde oturan vatandaşlarımız yine burada, komşularıyla beraber oturmaya devam edecekler. Bu tarih şehrinin demografisi korunacak; böylece kültürel yaşam, sosyal hayat tüm güzellikleriyle yeni yüzyıllara taşınacak” değerlendirmesinde bulundu. Asi Nehri çevresindeki evleri yıkılan vatandaşların yakın bölgelerde kurulacak yerleşim yerlerine taşınacağını ve nehir kenarının sosyal donatılarla korunacağını söyleyen Murat Kurum, eskiden Asi Nehri’nin kıyısına kadar yerleşim yerlerinin olduğunu, yeni yapılan planlamayla Asi Nehri’nin yakın çevresinin tamamen korunduğunu anlattı ve şunları söyledi: “Bu bölgeyi yeşil alanlarıyla, parklarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile yeniden ihya ediyoruz. Burada daha önce yaşayan vatandaşlarımızı da mağdur etmeden alanda en yakın yere onları taşımak suretiyle oradaki doğal güzellikten yine eskisi gibi faydalanmalarını sağlamış olacağız. Bu kapsamda Asi Nehri’nin doğusunda kentin tarihi ve kültürel mirasının yer aldığı Hatay kent merkezinin yeniden vatandaşlarımız tarafından kullanılmasını arzu ediyoruz, amaçlıyoruz. Sonuç olarak büyük yıkıma uğrayan Asi Nehri’nin çevresinde kalan bölgede caddelerimizi, sokaklarımızı inşallah eski tarihi hüviyetine ve siluetine kavuşturacağız.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, kadim şehir Antakya’nın tarihi kent merkezindeki yıkımın izlerinin silineceğini, bölgenin yeniden aslına döndürüleceğini açıkladı. Bu amaçla gerek Antakya'daki tarihi Uzun Çarşı bölgesi, Kurtuluş Caddesi üzerinde ve Kemalpaşa Caddesi’nde bulunan tescilli yapılar ve tescilli olmayan tarihi alanlarının ihyasının hazırlanan projelerle hayata geçirileceğini ifade etti.