Şahin, ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri ve veterinerlerin atanmamasını sordu
İskenderun/SES
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, sağlıklı gıda üretimi ve denetiminde önemli rolü olan ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri ve veteriner hekimlerin kamuya atanması konusunda verilen sözlerin tutulmadığını, belirterek konuyu meclise taşıdı. Milletvekili Şahin, Türkiye´nin tarım alanında birçok ürünün yetiştirildiğini, bu ürünlerin sağlıklı ve günün şartlarına uygun olarak yetişmesini sağlayanların ise ziraat mühendisi, gıda, su ürünleri mühendisi ile veteriner hekim, tekniker ve teknisyen kadroları olduğunu ve ekonomik iyileşmenin bu kadroların güçlendirilmesine bağlı olduğunu belirterek, 2016 yılından bu yana kamu atamaları konusunda verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.
Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde 'Büyüyen güçlü bir Türkiye için; çiftçi ve üreticilerin ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere, sağlıklı ve kontrollü besinler için gıda mühendislerine, üç tarafı denizle çevrili ülkemizin kaynaklarını kullanması için su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerine, teknisyen ve teknikerlere ihtiyaç vardır. Üretim ekonomisine dönük çalışmalar yapan tarım, hayvancılık, sanayi dallarındaki üreten meslek gruplarının, tarım ve hayvan üreticisinin yanında olma gayesindeyiz. Modern tarım ve hayvancılığı uygulamak, gıda denetimi yapmak, su ürünlerini geliştirmek amacıyla kamu kadrolarına yerleşmek isteyen, AKP hükümetinin ise 2016´dan bu yana verdiği atama sözlerini tutmadı. Önceki bakan Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde hemen hemen hiç alım yapılmadı. Eski bakan sanki bakan başkasıymış gibi davranarak personel alımlarında topu hep başka kurumlara atmıştır. Personel alımı konusunda kısır geçen 2018 yılından bugüne kadar hala beklentileri karşılayacak bir personel alımı yapılmamıştır. Boşta bekleyen, meslekleri dışında işlerle uğraşmaya mecbur kalan ya da işsizlikle boğuşan atanmayan ziraat mühendisleri artık atama duyurusunun gelmesini beklemekte olup, Tarım ve Orman Bakanlığı´nın Aralık 2017´da 3.500 personel ve Şubat 2018´de 10.551 personel alınacağına dair verdiği sözlerin tutulmasını beklemektedir. Ancak bu konuda hala bir gelişme olmamış, ziraat mühendislerinin ataması için verilen sözlerin üzerinden geçen 27 ayda hiçbir alım yapılmamıştır. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı´nın, ‘Birlikte Üretelim, Milli Tarım ve Hayvancılık Projesi´ kapsamında, Maliye Bakanlığı´na 9 Şubat 2018´de 10.551 personel için kadro talebini gönderdi, Maliye Bakanlığı´nın da görüş bildirmesi için Devlet Personel Başkanlığına konuyu iletti. Talep gecikince, bakanlık Mayıs 2018´de talebini yenilemiştir. Ancak bakanlığın ısrarına rağmen kadro talebi bir türlü DPB´den çıkmamıştır. Atama bekleyen ziraat mühendislerinin 2016 KPSS puanları ise Ağustos 2018´de yanmış, binlerce atanmayan ziraat mühendisi mağdur olmuştur. Bu mağduriyetler giderilerek, içinde bulunduğumuz ekonomik krizden bir an önce kurtulmak adına üretim ekonomisine yönelik hizmet veren ziraat mühendislerinin atamaları ihtiyaç doğrultusunda derhal yapılmalıdır' ifadesine yer verdi.
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ziraat mühendisi sayısı nedir? 2013-2019 yılları arasında Türkiye´de bulunan üniversitelerden mezun olan ziraat mühendisi sayısı nedir? Bakanlığınız personel ihtiyaç planlamasını nasıl yapmaktadır? 2019-2020 yılları personel ihtiyaç planlamanıza göre Tarım Bakanlığı personel atamaları ne boyuttadır? Alımlar ne zaman olacaktır, açılacak kadro rakamları belli midir? Bakanlığınıza yapılan atama talebi üniversiteden mezun olanların sayısı göz önüne alınarak mı yapılmaktadır? Bakanlığınız ziraat mühendisi ataması için Hazine ve Maliye Bakanlığı´ndan talepte bulunmuş mudur? Bakanlığınız için ne kadar ziraat mühendisi kadrosu istenmiştir? Şubat 2018´de verilen 10.551 ziraat mühendisi atama sözü tutulacak mıdır? Bu söz tutulacak ise 2016 yılında KPSS´ye girip puanları Ağustos 2018´de yananların mağduriyetlerinin giderilmesi bakımından bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55