Tarih: 05.10.2024 12:35

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES
İskenderun Belediye Meclisi, gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere dün belediye başkanı Mehmet Dönmez başkanlığında toplandı. 30 üyenin katılımıyla toplanan ve gündemindeki 8 maddeyi görüşerek, karara bağlayan İskenderun Belediye Meclisi, Meydan Mahallesi, Sarıseki Mahallesi, Cırtıman Mahallesine ilişkin hazırlanan imar komisyon raporlarını oy birliğiyle kabul etti, Pirinçlik (Büyükdere) Mahallesini kapsayan imar planına ilişkin hazırlanan imar komisyon raporunu önce 1 çekimser, 14 'evet' ve 15 'hayır' oylarıyla oy çokluğuyla 'ret etti', ardından CHP'li üye Veysi Tarhan'ın "butona yanlış bastığı" gerekçesiyle oylama sonrası itiraz yapılınca oturuma beş dakika ara verildi ve yeniden yapılan oylamada 1 çekimser, 15 'evet' ve 14 'hayır' oylarıyla kabul etti.

İskenderun'un Meydan Mahallesinde bulunan 3587 nolu parsel ve yakın çevresinin park alanı, ticaret – konut alanı, konut alanı, ibadet alanı olarak planlanmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı işlemlerine esas itirazları değerlendiren imar komisyon raporunu görüşen meclis, oy birliği ile kabul etti. İskenderun 3. Etap (Sarıseki Mahallesi) 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planına yapılan 565 itirazlarının değerlendirildiği 121 sayfalık imar komisyonu raporunu CHP'li 2 üyenin verdiği 2 ret oyuna karşı 28 oyla ve oy çokluğuyla kabul etti.

Pirinçlik'e 24 bin metrekarelik konut alanı

İskenderun'un Pirinçlik (Büyükdere) Mahallesini kapsayan iş insanı Teyfi Sayek'in arsasına yönelik hazırlanan 6. Etap 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı yapılan itirazların görüşülerek hazırlanan ve 24 bin metrekarelik konut alanı yaratan imar komisyon raporunu görüşen meclis, tartışmalı oylama yaptı. İmar komisyonu, raporunda emsal 0,60 ve iki kat yönünde rapor hazırlarken, AKP'li üye Emin Dönmez ve MHP'li üye Ümit Özdemir de komisyon raporuna katılmayıp, şerh düştü. AKP'li Dönmez ve MHP'li Özdemir, şerhlerinde, emsal 0,90 ve üç kat izni verilmesi gerektiğini ifade etti, bunun üst plan olan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı uygun olduğunu belirtti. İki teklif arasında alanda ve arsa 240 daire farkı oluşuyor.

Bozdoğan: Meclis, kişilerin rant aracı olmamalı

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Bülent Bozdoğan da bölgede konutlaşmanın emsal 0,60 ve iki kat yönünde olduğunu, ilk gelen istemin 5 kat konut izni olduğunu ama bunu reddettiklerini belirtti. Bozdoğan, "Fazla kat izni, bölgede hava sirkülasyonunu engeller, bozar. Arsuz'a kadar da bölgenin tamamında emsal 0,60 ve iki kat yapı var. Burası özel mülk ve alana fazla kat izni verilirse, kişiye özel rant sağlanmış olur. İskenderun Belediye Meclisi, kişilerin rant aracı olmamalı" dedi. İskenderun Belediye Mehmet Dönmez de emsal 0,60 ve iki kat konut izniyle bölgeye villa yapılabileceğini, oysa kentin konut alanına ihtiyacı olduğunu belirtti ve komisyon raporuna karşı oy (ret oyu) kullanacağını söyledi. HBB Meclisi'nde daha önce emsal 0,90 ve üç kat olarak onaylandığını ancak itiraz üzerine bunun bozulduğunu belirten ve önceki kararın uygulanmasını isteyen Dönmez, "İskenderun'un genişleme alanı kalmamış. Kim rant sağlarsa sağlasın, kentin konut alanına ihtiyacı var, gelişmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

İki kez oylandı

Oylamada CHP'li 1 üyenin 'çekimser oy', 1 üyenin de 'yanlış oy' kullanması üzerine 1 çekimser ve 14 'evet', 15 'hayır' oyu ile reddetti. Oylamada CHP'li 1 üyenin 'çekimser',başka bir üyenin de 'ret' oyu kullanması üzerine, imar komisyon raporu 1 'çekimser' ve 14 'evet', 15 'hayır' oyu ile reddedilmiş oldu. İskenderun Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Yasin Komat, elektronik oylamanın sonucunun görüntülenmesini istedi ve fotoğraf çekimini yaptırdı ardından gündemin 6. maddesine geçti. Meclis'te çoğunluğu bulunan CHP'nin, imar komisyonunda da çoğunlukla yazdığı rapor reddedilince, CHP'li üye Veysi Tarhan, "butona yanlış bastığı" söyledi ve düzeltilmesini istedi. Belediye başkanı Dönmez, oylamanın yapıldığını ve geri dönülemeyeceğini söyledi. Komat da gündemin 6. maddesine geçildiğini, oylamanın yeniden yapılamayacağını söyledi. CHP'nin itirazları üzerine oturuma beş dakika ara veren ve konuyu CHP'li hukukçular ve İskenderun Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Komat'la görüşen Dönmez, "Biz birilerine gol atma niyetinde değiliz. 5 yıl süreyle yüz yüze bakacağız" dedi. Dönmez, teknik hata yaşandığını belirterek, oylamanın yeniden yapılmasını istedi. Oylama yeniden yapılınca Pirinçlik (Büyükdere) Mahallesinde 240 daire tartışmasına yol acan imar komisyon raporu 1 'çekimser' , 15 'evet' ve 14 'hayır' oyu ile kabul edildi. İskenderun Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Yasin Komat, kayıtlara geçmesi için, oylama sonrası 'teknik hatadan kaynaklı nedenle' oylalanın yeniden yapıldığını ifade etti.

Belediye başkanına 2 protokol yapma yetkisi verildi

Belediye meclisi, İskenderun Belediye Başkanı Dönmez'e, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılan yardımın kabulüne ve protokol ve taahhütnameleri imzalama yetkisi ve kentteki sağlık ocakları, okullar, adliye ve karayolları binalarına ihtiyaç duyulan tadilat yapma ve malzeme verilmesi amacıyla protokol yapmak üzere yetki de verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —