'İskenderun´da taş ocağı istemiyoruz ve bunu hep birlikte başarabiliriz' adlı imza kampanyası düzenlendi. Kampanya, Akçay bölgesinde planlanan ´taş ocağı ÇED sürecinin iptal edilmesi´ istemiyle düzenlendi ve 15-20 dakika sürdü.
Akın Bodur/İskenderun
Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek, derneğin düzenlediği bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği imza kampanyasında yaptığı açıklamada, cuma günü düzenlenen kampanyadan bir gün önce İskenderun Kaymakamlığına yaptıkları ziyarette, kaymakamvekili Polat Kara´nın, Akçay bölgesinde planlanan taş ocağı ÇED sürecinin iptal edildiğini söylediğini belirtti.
Kent ve yörede yaşanan bazı çevre sorunlarına ilişkin örnekler veren ve 'İskenderun´un sahipsiz olduğunu ortaya koymak için buradayız' diyen Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Bebek, önceden planlanan imza kampanyasını başlattı, katılımcılardan imzalar alındı, ancak kampanya 15-20 dakika içerisinde sonlandırıldı. Bebek, kampanyada toplanan imzaları dilekçe ekiyle birlikte Hatay valiliği, Çevre ve Şehircilik bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne göndereceklerini ifade etti.
'Ocağımız batsın; Toz istemiyoruz; İskenderun´da kirliliğe, gürültüye hayır; Taş ocağına hayır; Oksijen var, her canlıya oksijen var; Toprağım, yeşilim, suyum tehdit altında' dövizleri asılan açıklama alanında konuşan İskenderun Belediye Meclisi eski Üyesi Osman Çolak, geçtiğimiz günlerde Yunus Emre mahallesinde yapılan ÇED görüşmesi ve raporunun iptal edildiğini öğrendiklerini belirtti ve yetkililer ile emeği geçenlere teşekkür etti. Akçay yöresinde yapılan maden ve taş ocaklarına karşı mücadele verenler arasında bulunan Çolak, 'Tek amacımız, İskenderun´un siluetini korumak, doğayı korumak, halkın yaşam alanlarını özveri ile korumak. Farklı bir amacımız yok. Önemli olan şu; yaşanabilir bir İskenderun´u idame etmek ve sürdürebilirlik sağlamak' dedi.
Yöredeki çevre sorunlarına karşı duyarlılık gösterenlerden Ercüment Kimyon ise, 'Madem taş ocakları için yasal süreçler merkezi idarinin onayı ile yapılıyor. O zaman merkezi idarenin yerelleşmesi gerekiyor. Yereldeki sorunların, yereldeki kararların yerelde alınması gerekiyor. Yerel halkın tepkisi üzerine ÇED süreci sonlanmış oldu. Ekonominin gelişmesi doğanın korunması, bir koruma kullanma dengesi içerisinde yapılması gereken işlemlerden. Biz de duyarlı halk olarak kentteki yaşam alanlarının sağlıklı ve planlı şekilde yapılmasını istiyorum ve bu isteme devam ediyoruz. Aksi durumlarda yapılan tüm işlemlere karşı yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız' değerlendirmesini yaptı. CHP İskenderun ilçe örgütü ise, cep telefonlara gönderdiği mesajla imza kampanyasına desteğe çağırdı, aynı partinin bir yöneticisi de sosyal iletişim sitesindeki paylaşımında 'Millet ittifakı olarak taş ocaklarına karşıyız. İskenderun´da maden ocaklarına karşı düzenlenen imza kampanyasına, Millet ittifakı 6´lı masa olarak tam destek vermeye geldik' ifadesine yer verdi.
61 hektara mermer ocağı planlanmıştı
İskenderun´un Akçay-Güzelçay mahallesi mevkiinde mermer ocağı yapılmasına yönelik projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Halkın Katılım Toplantısı, Yunus Emre Mahallesi 2 Nolu Taziye Evinde yapılmıştı. Ormanlık alana kurulması planlanan mermer ocağının 61,60 hektarlık almanı kapsadığı, yıllık üretiminin 14.814 metreküp, aylık üretiminin 1.234,5 metreküp, günlük üretiminin ise 49,4 metreküp olmasının planlandığı belirtilmişti. Bölgede 1 mermer 3 taş ocağı bulunuyor.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55