Tarih: 13.09.2024 11:22

Taş ocakları CHP'nin takibinde

Facebook Twitter Linked-in

 

Akın Bodur/İskenderun
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, kentin Muradiye, Barıştepe ve Dumlupınar mahallelerini olumsuz etkileyen, çevre kirliliği ve ses kirliliğine sebep olan hurdacılara ilişkin de oluşan belediye meclisi komisyonunun raporu oluşturduğunu ve denetimlerin yapıldığını söyledi.

“Mahalle içerisinde beton santrali olmaz”

Muradiye Mahallesi içerisinde faaliyet gösteren beton santrali ve taş ocakları için de çalışma yapacaklarını anlatan Derin, "Mahalle içerisinde beton santrali olmaz. Bu santralla ilgi çalışma yapacağız" dedi. Derin, "İskenderun havasını, çevresini kirleten, doğal olarak İskenderun halkına zarar veren tüm işlemlere karşı aynı kararlılıkla mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. İskenderun'un çevresine, doğasına ve havasına zarar verecek bu tesisleri istemediğimizi ve bu tesislerle ilgili tüm mücadeleyi bölge halkı ile birlikte yapacağımızı bölge halkının yalnız olmadığını kamuoyuyla paylaşıyoruz" diye konuştu.

“İskenderun'un havasını, çevresini kirletenlerle mücadele edeceğiz”

Parti binasında yapılan ve İskenderun Belediye Meclisi üyeleri, ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kolları yöneticileri ile üyelerin de katıldığı toplantıda konuşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, "Muradiye Mahallesi, Barıştepe Mahallesi ve Dumlupınar Mahallesi'ni olumsuz yönde etkileyen, çevre kirliliği ve ses kirliliğine sebep olan hurdacılara ilişkin de bir komisyonun oluşturulduğunu ve bu komisyon çalışması neticesinde oluşturulacak raporu paylaşacağımızı belirtmiştik. Komisyon, Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyelerinin özverili çalışması neticesinde bu üç mahallemizi olumsuz etkileyen hurdacıların, özellikle depremden sonrasında adı geçen işletmelerin bir kısmının ruhsatsız olduğu bir kısmının ise ruhsat harici iş ve işlem yaptığı, işletmelerin çevre koruma tedbirlerine uymadığı gelişi güzel davrandığı görülmüştür denilerek çevre koruma ve inceleme komisyon raporu oluşturulmuştur. Komisyonda alınan kararların da takipçisi olacağımızı; ruhsatı olmayan hurdacıların iş yerlerinin kapatılarak mühürlenmesi sürecini takip edeceğimizi; ruhsatta belirtilen iş ve işlemlere aykırı hareket ettiği tespit edilenler hakkında ise gerekli cezayı müeyyide yapılıp yapılmadığını takip edeceğinizi siz değerli kamuoyuna bildiriyoruz. Bu sebeple, kanuna aykırı davranan ve İskenderun havasını, çevresini kirleten doğal olarak İskenderun halkına zarar veren tüm işlemlere karşı aynı kararlılıkla mücadele edeceğimizi belirtiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Komisyon, taş ocaklarıyla ilgili çalışma yapacak

CHP ilçe başkanı Derin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Komisyonumuz çalışmalarına yine devam edecek. Bu kez de Akçay Mahallesi, Modern Evler Mahallesi, Sakarya Mahalleleri gibi birçok mahalleye olumsuz etkileyen taş ocakları ile ilgili de çalışma yapacak. Bu çalışmaların neticesini de sizlerle paylaşacağız. Akçay, Fatih Sultan Mehmet ve Güzelçay Mahallesi'nde de yapılmak istenen beton kırma tesisi ve taş ocakları ile ilgili ÇED toplantısında parti olarak katılmış ve bu mahallelerde dahil tüm İskenderun halkının yanında olmuştuk. O toplantıda gelişen olaylar basın mensuplarının gözü önünde gerçekleşmiştir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünden gelen yetkililer, maalesef 'kelime oyunu' yaparak, toplantının yapılıp, bitirildiği ve bölge halkının bu projeyi kabul etmediği yönünde tutanak tutmak istemişlerdir. Gerek bölge halkı ve gerekse de bizim vermiş olduğumuz tepkiler neticesinde, aslında herhangi bir toplantının yapılmadığı, bölge halkının toplantı yapılmasını istememesi nedeniyle toplantı yapılmaması yönünde tutanak tutulması talebini kabul etmeyerek ve herhangi bir tutanak tutmaksızın alandan ayrılmışlardır. Bu üç mahallede dahil olmak üzere İskenderun'un çevresine, doğasına ve havasına zarar verecek bu tesisleri istemediğimizi ve bu tesislerle ilgili tüm mücadeleyi bölge halkı ile birlikte yapacağımızı bölge halkının yalnız olmadığını kamuoyuyla paylaşıyoruz."

Meclis komisyonu da raporunu hazırlamıştı

İskenderun Belediye Meclisi Çevre Koruma ve İnceleme Komisyonu da, inceleme ve denetimini tamamlamasının ardından hazırlanan raporu eylül ayı toplantısında meclis başkanlığına sunmuş ve rapor mecliste okunmuştu.

Haydar Güvercin, İlkay Abacı, Ahmet Gökay, Mehmet Önder ve Zeki Serdar Kınalı'dan oluşan İskenderun Belediye Meclisi Çevre Koruma ve İnceleme Komisyonu, raporunda şunlara yer verdi: “07.06.2024 tarihi ve 71 sayılı meclis kararıyla Çevre Komisyonu ve İnceleme Komisyonunda görevlendirildik. Yaptığımız inceleme sonucunda ilçemiz Muradiye ve Dumlupınar sınırlarında faaliyet gösteren hurdacılar yerinde incelendi, faliyetleri değerlendirildi. Yapılan incelemede adı geçen mahallelerde hurdacının bulunduğu sokağın yakın çevresinin tüm halka ve geliş geçişe rahatsızlık verdiği tespit edildi. Bu saha çalışmalarına destek olmak maksadıyla 22.08.2004 tarihinde büro çalışması yapıldı. Yapılan çalışmada zabıta müdürlüğü, ruhsat ve denetim, Çevre koruma müdürlükleri ile görüş alışverişi yapıldı. Yapılan görüşmelerde adı geçen işletmelerin bir kısmının ruhsatsız olduğu, bir kısmının ruhsat harici iş ve işlem yaptığı, işletmelerin çevre koruma tedbirlerine uymadığı, gelişi güzel davrandığı görüldü. Bu sebeplerden dolayıdır ki ivedi olarak müdahale edilmesine uygun olacağı kanaatine varıldı.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —