Taşınmaz kültür varlıklarına yardım başvurusu başladı

Kültür ve Turizm Hatay İl Müdürlüğü, 2024 yılı Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardımı başvurularının başladığını bildirdi. Yardımların deprem bölgesindeki illere yönelik de olduğu belirtildi.

HATAY 31.07.2024 17:36:00 0
Taşınmaz kültür varlıklarına yardım başvurusu başladı

 

İskenderun/SES

Hatay Valiliğinden yapılan Kültür ve Turizm Hatay İl Müdürlüğü açıklamasında, "Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün  26.07.2024 tarih ve 5456695 sayılı yazısı ile; 27.05.2015 tarihli ve 29368 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 'Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde bakanlığımızın, 2024 mali yılı bütçesinden taşınmazlara proje ve uygulama yardımı yapılacaktır. Proje ve Uygulama Yardımları için son başvuru tarihi 29 Ağustos 2024 Perşembe günü mesai bitimi olarak belirlenmiştir" ifadesine yer verildi.

Deprem bölgesinde bulunan illere yönelik yardım başvurusu duyurusunda şunlara yer verildi: “Bakanlığımızca 'Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik' kapsamında özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için yardım sağlanmaktadır. AFAD tarafından Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli illerinde ve Sivas ili Gürün ilçesinde bulunan ve depremlerden zarar gören taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla; Proje yardımı kapsamında rölöve, restitüsyon, restorasyon, rekonstrüksiyon projeleri, gerekli görülen diğer mimarlık ve mühendislik proje ve raporları ile zemin etüt raporlarına yardım sağlanması, uygulama yardımı kapsamında ise Koruma Bölge Kurullarınca uygun bulunan projeler kapsamındaki tüm uygulama yardımı taleplerinin yanı sıra gerek görülmesi halinde rekonstrüksiyon taleplerinin de değerlendirilmeye alınması planlanmaktadır. Bu kapsamda yardımlardan yararlanmak isteyen taşınmaz sahiplerinin proje ve uygulama yardımları için en geç 29 Ağustos 2024 Perşembe günü mesai bitimine kadar taşınmazın bulunduğu şehrin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Maliklerden herhangi birisinin başvurusu yeterlidir. Ayrıca toplu yardım başvurusunda bulunmak isteyen yerel idareler için İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine yapılacak son başvuru tarihi 29 Ağustos 2024 olarak belirlenmiştir.”

Proje yardımı başvuruları için istenen belgeler arasında "başvuru dilekçesi, mal sahibi adına yapılacak başvurularda noter onaylı vekâletname ve/veya veraset ilamı, taşınmaza ilişkin tescil kararı, güncel tapu kaydı, taşınmazın kadastral durumunu gösteren belge, projenin kapsamına, işin bitirilme süresine, yapı alanına ve yaklaşık maliyetine ilişkin mimar tarafından hazırlanan rapor" da bulunuyor. Uygulama yardımı başvuruları için istenen belgeler arasında da "başvuru dilekçesi, taşınmaza ilişkin tescil kararı, tüm çizim, proje, bilgi ve belgelerin uygun olduğuna ilişkin Koruma Bölge Kurulu kararı ve onaylı projeler, taşınmazın kadastral durumunu gösteren belge, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen hasar tespit raporu, yaklaşık maliyeti 3.000.000 TL’nin üstündeki başvurular için uygulamayı yürütecek şahıs ve/veya firmanın tescilli taşınmaz kültür varlığı restorasyonu konularında benzer iş deneyimini gösterir belge, taşınmazın kullanımına ilişkin olarak varsa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenmiş Turizm İşletmesi Belgesi, Basit Konaklama Belgesi veya Turizm Yatırımı Belgesi" de yer alıyor.

Toplu yardım başvuruları için istenen belgeler arasında da "her bir taşınmaz kültür varlığına ait başvuru dosyası, doku bütünlüğü içerisinde değerlendirilen geleneksel yapıların mal sahiplerinin muvafakatnameleri ile ruhsatlı diğer yapıların mal sahipleri ve müellif mimarların muvafakatnameleri, yapı ve yapıların çevre ile ilişkisini gösteren imar planı veya koruma amaçlı imar planı paftası (1/1000 varsa 1/500 ölçekli), imar durum belgesi veya plan hükümleri, bunların bulunmaması halinde kadastral durumu gösterir güncel onaylı hâlihazır haritalar, toplu yardım başvurusunda bulunulan alanda yürütülmesi planlanan projeye ilişkin belediye meclisi kararı, proje alanında bulunan tüm tescilli yapıların, proje kapsamındaki tescilli ve tescilli olmayan yapıların belirtildiği 1/1000 veya 1/500 ölçekli harita, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen hasar tespit raporları" da isteniyor.

Depremin izimi, hafıza mı...?

6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan taşınmaz kültür varlıklarından biri de tarihi Elyan Ham oldu. Ancak tescilli yapı olmasına karşın binanın ön cephesi kapatılarak İskenderun belediyesi tarafından duvar resmi ile 'depremin izi' silinmeye çalışıldı. Ancak gazetemizin baskı tesisleri halen binanın içinde, molozun altından çıkartılamadı.  


İki ayrı plan da iptal edildi

"Bölgede her şey baskılanmış durumda"

Depremzedeye 'borçlanma yapın' duyurusu

Gastronomievi'nde 400 çeşit yemekle

Kaşıkçı'dan tek soruluk önerge

720 taksiciye HBB desteği

CHP'li Özçağdaş'tan 'eğitim ziyareti'

Yolbulan Metal grevi 49. gününde

Merkez Bankası, Numune'ye taşınacak

Orman yangını 16 saatte kontrol altına alındı

Başkan Dönmez: Cebike bölgesi 'yeni İskenderun olacak'

İşverenden yeni teklif yok

Instagram'a erişim engeli

Mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi: Muhasebe mesleği büyük tehdit altında

Deniz kentinde tuvalet ve duş sorunu

  • BIST 100

    9758,14%1,89
  • DOLAR

    34,06% 0,01
  • EURO

    37,88% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2814,71% -0,03
  • Ç. ALTIN

    4578,81% 0,00