Tarih: 17.02.2021 16:11

Tedbirde ´yerinde karar´ dönemi

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

Sağlık Bakanlığının geçen hafta açıkladığı ´tedbirlerde yerinde karar´ döneminin ise 1 Mart´ta başlayacağı bildirildi.
İskenderun Kaymakamlığı, 1 Mart´tan itibaren yerinde karar uygulamasına geçileceğini duyurdu. Kaymakamlığın açıklamasında, 'Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Koronavirüs Salgını İle Mücadeleye Dair Tedbirler kapsamında 1 Mart 2021 tarihinden itibaren vaka sayılarına göre ´yerinde karar´ dönemine geçilecek olup, Sağlık Bakanlığı uhdesinde ´il ve ilçe umumi hıfzıssıhha kurulu kararları ile pandemi süreci yönetilecektir' ifadesine yer verildi.

Şahin, muhtarlara aşıda öncelik istedi
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, covid-19 salgınının başından bu yana mahalle ve köylerde halklae yakın temasta bulunan, görevlilerle beraber vatandaşların yiyecek, içecek, ilaç ihtiyaçlarını karşılayan ve koronavirüse yakalanan hastalar ile sürekli iletişim halinde olan muhtarların da aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşama sınıfına dahil edilmesini istedi.
Muhtarların, halka en yakın yerel yönetim birimi olduğunu, halkla en fazla temas eden gruplar arasında bulunup, görevleri gereği risk grubunda olduklarını ifade eden milletvekili Şahin, 'Covid-19 pandemisi ile mücadele kapsamında başlayan aşılama uygulamaları çerçevesinde Sağlık Bakanlığı tarafından aşı uygulanacak grup sıralaması yayımlanmış ancak yerel yönetimlerin birinci basamağı olan ve pandemi sürecinde özellikle evde izolasyon sürecini takip eden muhtarlara öncelikli aşılama grubunda yer verilmemiştir. Koronavirüs ile mücadele sürecinde alınan tedbirlerin uygulanması aşaması ile hayatın doğal akışı içerisinde mahallelerinde vatandaşlarla yakın temasta olan ve önemli bir sorumluluk üstlenen muhtarların sahada virüse maruz kalma potansiyellerinin yüksek olması muhtarları yüksek risk kapsamına sokmaktadır. Salgının başından bu yana yaklaşık 11 aydır vatandaşlarla birebir temasta bulunan muhtarlara da aşılama sırasında öncelik verilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığının yayınladığı aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşamada yer alan ‘hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler´ kapsamına muhtarların da dahil edilmesi konusunda AKP hükümetini göreve davet ediyoruz' açıklamasını yaptı. Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığına verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Aşı uygulama takviminde hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler içerisinde pandemi ile mücadele tedbirlerinin uygulanması konusunda önemli sorumluluklar yüklenen muhtarlar neden yer almamaktadır? Pandemi başladığında bu yana il il Covid-19´a yakalanan muhtar sayısı nedir? Kaç muhtar hayatını kaybetmiştir? Muhtarların öncelikli aşılama kapsamına alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır?Vatandaşlarla yakın temasta olan ve önemli bir sorumluluk üstlenen muhtarların sahada virüse maruz kalma potansiyellerinin yüksek olması ve risk altında olmaları gerekçesi göz önündeyken, Sağlık Bakanlığının yayınladığı Aşı Uygulanacak Grup Sıralamasında 2. Aşamada yer alan ‘Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler´ kapsamına muhtarların da dahil edilmesi gerekmemekte midir?'

Üniversitelerde eğitim nasıl olacak?
Normale dönüş özlemi yaşandığını ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, esnaf, çalışan ve öğrenciler ile birçok kesimin beklenti içinde olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanı Koca, yazılı yaptığı açıklamada, 'Ülkede görülen mutasyonlara karşı etkin bir çalışma yürütüyoruz. Buna rağmen bazı mutasyon türlerinin bulaşma oranı çok yükse. Bu riski göz ardı etmeden tedbirlere uymaya ısrarla devam etmek zorundayız´´ değerlendirmesini yaptı. Aşılama takvimini hızlandırma gayretinde olduklarını anlatan Koca, ´´Ülkemizde tedbirlere ve kısıtlamalara uyumun etkisini hep birlikte gördük. Ancak vaka sayılarında ülke genelinde son dönemde 7-8 bin bandında bir sıkışma söz konusudur. Her gün ne yazık ki hala 100´e yakın vatandaşımızı bu hastalık sebebiyle kaybediyoruz. Normal hayatımıza dönmek için vaka sayılarını önemli ölçüde azaltmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizde de görülen mutasyonlara karşı etkin bir çalışma yürütüyoruz. Buna rağmen bazı mutasyon türlerinin bulaşma oranı çok daha yüksek. Bu riski göz ardı etmeden tedbirlere uymaya ısrarla devam etmek zorundayız' görüşünü kaydetti. Koca, şu açıklamayı yaptı: 'Bu husus çalışmalarımızın odağında bulunuyor. Esnafın işine, öğrencilerin okullarına bir an önce kavuşmalarını istiyoruz. Bunun kriterlerinin belirlenmesi konusunda bilim kurulumuz çalışmalarını sürdürüyor. Bugün yüksek öğretim ile ilgili değerlendirmeler yaptık. Yapılan değerlendirmede, uygulamalı eğitimin mümkün olduğunca yüz yüze yapılması, teorik eğitimlere ise çevrimiçi olarak devam edilmesi konusundaki görüş birliği Yüksek Öğretim Kurumumuza iletilmiştir.'

Kulüp, 3.500 hijyen malzemesi dağıttı
Uluslararası Rotary 2430, bölgede bulunan rotary ve rotaract kulüpleri tarafından ihtiyaç sahiplerine toplamda 3.500 adet hijyen paketi dağıtıldı. Antalyalı, 'Pandemi süreci sadece sağlığımızı değil, aynı zamanda ekonomimizi de bozmakta. Gelir düzeyi düşen insanların da maske, dezenfektan gibi koruyucu malzemeleri satın alabilmeleri git gide zorlaşmaktadır' değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —