Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihat Yenmiş, ülkede devletin tüm yatırımlarını sadece Sünni inancını İslam kabul ederek gerçekleştirmesinin ‘dinde barış ve kardeşlik yerine taraflı olmaya yönelik´ bir sonuç
İskenderun/SES
Yenmiş, inşaatı devam eden kültür merkezi yerleşkesinde bilimsel bir islam anlayışını yerleştirmek, sevgi ve kardeşlik temelinde islamı yaşamak adına hizmet yürüteceklerini belirtti.
AKAD yönetiminin, Hz. Muhammed´in kendisinden sonra Hz. Ali´yi vasi tayin ettiği gün olarak kabul edilen Gadir-i Hum bayramı dolayısıyla düzenlediği Gadir Hum ve İslam konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Yenmiş, hala ‘Alevinin kestiği yenir mi, Alevi ile evlenilir mi?´ sorularının yaygın bir şekilde kabul gördüğüne dikkat çeken çekti. Yenmiş, şöyle konuştu, “Bugün Türkiye´de devlet sadece Sünni inancını İslam kabul ederek Diyaneti bu konuda yetkili kılmış ve tüm yatırımını bu mezhebe yönelik olarak yapmaktadır. Günümüzde 90 bin civarında cami, 125 bin personel ile Diyanet sadece Sünni İslama hizmet vermektedir. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri ile örgün eğitim veren okullarda, ilahiyat fakültelerinde ve Yüksek İslam Enstitülerinde anlatılan İslam, Sünni İslam anlayışıdır. Tek taraflı bu eğitim sonucunda Anadolu´da yaşayan biz Alevilerin inancı kulak dolması tabir edilen bilgiler ile anlaşılmakta, bu durum dinde barış ve kardeşlik yerine taraflı olmaya yönelik bir sonuç doğurmaktadır. İşte bu külliyede bilimsel bir islam anlayışını yerleştirmek, sevgi ve kardeşlik temelinde İslamı yaşamak adına hizmet sunmayı hedeflemekteyiz.”
Anıl Life Oteli bahçesinde saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla okunması, Mennan Gündüz´ün Kur´an-ı Kerim tilavetiyle devam eden etkinliğe İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Müftüsü Osman Şekerci de katıldı.
İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı´nın birlik ve kardeşlik mesajı verdiği toplantıdaki konuşmasında, Yenmiş, derneğin kurucularından araştırmacı yazar Mahmut Reyhani´yi de anarak etkinliklerle Gadir olayını kardeşlik temelinde anlatmayı amaçladıklarını söyledi. “Neden Gadir, Gadir-i hum bayramını neden İslamda sadece aleviler kutluyor, bu olayın niteliği nedir, bu günün bayram algısı nereden geliyor?” sorularına yanıt vermek istediklerini kaydeden Yenmiş, AKAD kültür merkezi çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. 7 bin 650 metrekare kapalı alana sahip ve yerleşke olarak planlanan kültür merkezinin çok amaçlı salonunun Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürüldüğünü hatırlatan Yenmiş, “Biz bu külliyede bilimsel bir islam anlayışını yerleştirmek, sevgi ve kardeşlik temelinde İslamı yaşamak adına hizmet sunmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
Konferansın ilk konuşmacısı araştırmacı yazar Davut Tümkaya, ‘Gadir Him ve Önemi´ konulu bir bildiri sundu. Araştırmacı yazar Enis Emir de ‘Gadir sonrası İslami ayrılıklar ve velayeti unutturma´ konulu sunum yaptı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01