Devrim Fındık-Gülsenem Karaaslan- Akın Bodur/İskenderun
Ege, Marmara ve Karadeniz´de avlanma sezonu 1 Eylül´de başlarken, Akdeniz´de ise sezon 15 Eylül´de açılacak. 12 metrenin altında olan teknelere ise avlanma yasağı bulunmuyor.
İskenderun Balıkçı Barınağında tekne ve ağlarının bakımını yapan bazı balıkçılar, maliyetin daha ucuz olması ve yakın bir alanda tersanenin bulunmaması nedeniyle tekne bakımlarının barınakta yapıldığını belirtti. Balıkçılığı baba mesleği olarak sürdürdüğünü ve 44 yıldır yaptığını anlatan İskenderunlu balıkçılar Hasan Özer (57), kendisinden sonra ailesinde mesleği yapacak kişinin bulunmadığını ifade ederken, balıkçılığı kendisinin tercih ettiğini anlatan Murat Uçan (48) da, ekonomik gerekçelerle sezon hazırlığının barınakta yapıldığını kaydetti.
Barınak 400 tekneye hizmet veriyor
Akdeniz´de avlanma sezonunun havanın biraz daha soğuması ve balıkların daha verimli olması için sezonun 1 Ekim´de açılmasını önerdiklerini ancak bunun bakanlıkta kabul görmediğini belirten İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Habip Dalğıç, yasak süreci ve av sezonunu gazetemize değerlendirdi.
İskenderun Körfezi ve yöresinde, küçük birkaç bakım atölyesi dışında tersane olmadığını ve teknelerin farklı bölgelerdeki tersanelerde yapılacak bakım-onarım maliyetini arttırdığını anlatan Dalğıç, İskenderun Balıkçı Barınağı´nda 400´ün üzerinde tekne bulunduğunu, bunların 67´sinin trol ve gırgır, 160´ının 12 metreden küçük balıkçı teknesi, 100´ün üzerindekinin özel tekne, 20´sinin gezi teknesi, 15´inin servis botu-acente teknesi, 15-20´sinin yat, 5-6´sının da domorpör tekne olduğunu kaydetti. En yakın tersanenin Yumurtalık´ta olduğunu kaydeden Dalğıç, 'Bu tersanede gemi yapıldığı için bizim açımızdan maliyetler yüksek oluyor. Yani burada 50 bin liraya yaptıracağımız işi, orada 400 bin lira para istiyorlar. Bizim de buna yetecek gücümüz yok. Balıkçıların maddi durumu yok. kooperatif olarak, maliyetlerimiz ucuzlasın diye bir şekilde balıkçılara yardımcı oluyoruz” dedi.
Bakımlar ortalama ne kadar sürüyor?
Yaklaşık dört buçuk ay süren av yasağı sürecinde teknelerin bakımının yapıldığını ve bakım sürelerinin teknenin durumuna göre değiştiğini belirten Dalğıç, “Tekneler genele olarak, yıllık, altı aylık ve iki senede bir olmak kaydıyla bakıma alınıyor. Bakım sonrası sezonun ilk günlerinde eksik ve fazlalıklar gideriliyor. Teknelerin hırpalanma durumuna göre masraf da ortaya çıkıyor. Bu çok ya da az olabiliyor. Tekne çok hırpalanırsa, çok masraf gider, az hırpalanır az masraf gider. Pervane, mil bakımı gerektirirse masrafı fazla olur. Genelde gerektiği kadar bakım yapılır' değerlendirmesini yaptı.
“Balık hiç bitmeyecekmiş gibi balıkçılık yapıyorlar”
Sanayileşme, iklim değişikliği, bilinçsiz balıkçılığın İskenderun Körfezindeki balık verimini kötü yönde etkilediğini ve bunun Akdeniz Bölgesinde yaşandığını düşündüğünü ifade eden Dalğıç, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Balıkta verim geçmiş yıllara göre azaldı mı, arttı mı? Bunu ölçmek mümkün değil, çünkü 20 sene önce bu barınakta 200 tane tekne vardı şimdi 400 tane tekne var. Karataş´ta 150 tekne vardı bugün 450 tane var. Samandağ´da 30 tane vardı şu anda 120 tane var. Dörtyol´da 80 tane vardı şu an da 180 tane var. Yani iklim değişikliği verimi azaltıyor, ama balıkçılık yapanların sayısı artıyor. Balık hiç bitmeyecekmiş gibi insanlar gece gündüz balıkçılık yapıyor. Akdeniz´de 3 bin tane özel tekne var. Ayrıca, hiç balıkçılıkla alakası olmayan kişiler her gün denize çıkıp balık yakalıyor. Devlet bu kişilere ´5 kilogram yakalayabilirsin´ diyor. Bir tekneyle 5 kişi balık avlamaya gidiyor, bu 25 kilogram balık yapıyor. Bu rakamı 3 bin tekneye vurduğunuz zaman, bunu aylık bazda hesaplasanız bile çok büyük sayı yapıyor.'
“Av yasağında besi balığı satılıyor”
Av yasağı döneminde genellikle besi balığı satıldığını, 3 bin özel tekne ve 1.200 tane 12 metreden küçük teknelere dönem boyunca balık avı yapılabildiğini belirten Dalğıç, 'yasak süreci var ama onlara yok. Yani onlara yasak yok. Bu süreçte yenilen balıklar da bu tür yollardan geliyor. Elbette, kaçak avlanma, olta, zıpkın, yasak ama kafes balıkçılığı da var' diye konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55