Teknoloji, lösemiye yol açabiliyor

Teknoloji, lösemiye yol açabiliyor

Teknolojinin ürünü olup, günümüzde son derece yaygın kullanılan cep telefonu, elektrikli ev aletleri, mikrodalga, fön gibi aletlerin lösemi hastalığına yol açabileceği belirtildi.

Antakya/SES

Antakya´da yapılan 'Radyasyon ve biz' konulu sempozyum, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi´nin (MKÜ) ev sahipliğinde düzenlendi. Dünya Radyoloji Günü kapsamında yapılan sempozyuma, MKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Önlen ve Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, öğretim üyeleri, öğrenciler, hastane çalışanları ile Antakya Fen Lisesi öğrencileri de katıldı.
Sempozyumda oturum başkanlığı yapan Prof. Dr. Sinem Karazincir, 08 Kasım 1895 tarihinde Alman fizikçi Prof. Dr. Wilhelm Conrad´ın Roentgen x-ışınlarını keşfettiğini ve bunu insanlığın hizmetine sunduğunu ifade etti. Hatay MKÜ Hatay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Süreyya Nur da, hayatımıza giren radyasyon kavramı ve birimleri hakkında bilgi verdi. MKÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Karazincir ve öğretim üyesi Dr. Alperen Kayalı, röntgen, mamografi, bilgisayarlı tomografi ve anjiyoda iyonize radyasyon kullanıldığını anımsatarak, kullanılan doz oranları hakkında bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Karazincir ve Dr. Kayalı, hamilelik durumunda gerekmedikçe bu tür uygulamaların yapılmamasını önererek, ultrasonografi ve MR´da iyonize olmayan radyasyon kullanıldığını kaydetti.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Gülnihal Canseven ‘kurşun´; öğretim görevlisi Gaye Umurhan da ‘cep telefonları, baz istasyonları, mikrodalga fırınlar, elektrikli ev aletleri´ ve radyasyon kaynaklarıni anlatıp, bunların biyolojik etkileri olduğunu ve özellikle de lösemiye neden olduğunu anlatarak, korunmaya yönelik önerilerde bulundu.
MKÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Hasan İkbal Atılgan da nükleer tıpta kullanılan iyonize radyasyonun hastadan korunması gerektiğini, hamile veya doğum yapmış emzirme durumunda olan hastalar için de farklı uygulamalar yapıldığını kaydetti. MKÜ Kırıkhan Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Turan Şahmaran ise radyasyon onkolojisinde kullanılan radyasyon ve biyolojik etkileri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sempozyumun açılışında konuşan MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önlen, günlük hayatımıza giren elektrikli aletlerin radyasyon yayabildiğini ve bunların günlük yaşamda kullanımının artması nedeniyle sempozyumu düzenlemeye istediklerini ifade etti.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00