Tarih: 12.08.2017 08:48

“Tıbbi ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına sunmak istiyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

 

Hatay´ı bitki zenginliğiyle markalaştırmak istediklerini, Medeniyetler Bahçesi´ temasıyla gerçekleşecek ev sahipliği yapacakları EXPO 2021´in bu potansiyeli açığa çıkaracak işlevine dikkat çeken Başkan Savaş, konuk olduğu özel bir televizyon kanalında şu değerlendirmeyi yaptı: “Eylül ayı içerisinde yerler de belli olacak. Şuanda biz orada neler yapacağımıza çalışıyoruz. Medeniyetler Bahçesi adı altında EXPO´yu kazandık. Hatay farklı etnik kökenlerin bir arada yaşadığı çok özel bir şehir. Çok renkli bir tabloya sahip bir şehiriz. Biz bu rengimizi EXPO´da da göstermek istiyoruz.”

Başkan Savaş, Hatay´ın botanik zenginliğiyle ilgili ise şu paylaşımda bulundu: “Hatay´ın çok önemli bir botanik coğrafyası var. Yaklaşık 3000-3500 biyo çeşitliliğe sahip bitki örtümüz var. 2000´in üzerinde çiçeğimiz var. 850 civarında da tıbbı aromatik bitkimiz var. Bu zenginliğimizi de marka haline getirmek istiyoruz. Fransa´da bizle aynı hacme sahip aromatik bitkilerini etiketleyip marka haline getirdiği için oldukça güzel para kazanabiliyor. Biz Hatay´daki tıbbı ve aromatik bitkilerimizi dünya piyasasına sunmak istiyoruz. Ayrıca tarih, kültür, medeniyet birikimimizi insanlarla paylaşarak eğlence ve kültür faaliyetleri yapıp EXPO alanını sadece 6 ay kullanılıp atılacak bir alan değil 6 ay sonrasında da bütün bu alanlarda faaliyet gösterecek önemli bir organizasyonun merkezi olmasını istiyoruz.”

“EXPO 2021 sayesinde Ortadoğu´daki kan ve gözyaşı dinsin”
Hatay´ın Akdeniz ve Ortadoğu´ya açılan önemli bir kapı görevi gördüğünü ifade eden Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hatay tam sınırda olan bir şehir. Hem Akdeniz´e hem de Ortadoğu´ açılan bir kapı görevinde. EXPO 2021 sayesinde Ortadoğu´daki bu kan ve gözyaşı dinsin hem de herkese moral ve motivasyon gelsin. Sadece Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Hatay değil diğer iller de yaşayan insanlar da bu güzel organizasyondan da nasiplensin. EXPO 2021 ile Hem Hatay hem de Türkiye kazansın. Biz iki yıl önce dünyada enlerin oluşturduğu gelişmiş ülkeler arasına girdik. Gelişmiş olan Toronto, New York, Paris´in akıllı şehirler birliği var. Biz de onlara girdik. Son sıralarda girdiğimizin farkındayız ama bizde kendi komşu büyükşehirler ile yarışmak istemiyor dünya ile yarışan bir şehir olmak istiyoruz. Çünkü medeniyet ve tarih birikimi üst seviyede olan bir şehrin kümede kalma savaşı vermesi değil birinci süper ligde oynayacak bir şekilde dizayn edilmesini istiyoruz. Bu yüzden EXPO´yu aldık. UNESCO´nun gastronomi şehirlerinden biri olmak istiyoruz. Başvurumuzu gerçekleştirdik. İnşallah Eylül ayında belli olacak.”

EXPO nedir?
Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından düzenlenen EKPO fuarı, açıldığı şehirde 3-6 ay arasında, ziyaretçi kabul ediyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 150 yıldır düzenlenen EXPO, FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyon olarak tanımlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —