TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu, bisiklet yolunun yönetmeliğe uygun hale getirilmesini istedi
TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu, kentte yapımı süren ´bisiklet yolu´ projesini eleştirdi ve projenin, 12 Aralık 2019 gün ve 30976 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bisiklet Yolları Yönetmeliği ile 03 Kasım 2015 tarihli, 29521 sayılı Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmeliklere uygun hale getirilmesini istedi. Kurul, projenin, iki yönetmeliği uygulanabilirliği sağlandıktan sonra yapımına devam edilmesi gerektiğini açıkladı.
Kurul, ´bisiklet yolunun ne olduğunu´ anımsattı
TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu adına açıklamayı yapan Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Koray Tanın, ´bisiklet yolu´nun; motorlu trafikten ayrılmış, sadece bisiklet sürücülerine adanmış yol olup, motorlu araçlar ile kesişen geçişlerde, geçiş hakkı bisiklet sürücüsünün olup, bu alanlar uyarı tabelaları ve trafik ışıkları ile düzenlendiğini anımsattı.
TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Tanın, kentte bisiklet yolu yapılmasını ve amacının çok güzel olduğu, ancak planlama ve uygulamada nelerin yanlış olduğunu ifade etmek istediklerini söyledi. Bisiklet yolu yapımının yaklaşık bir yıl önce, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş´ın da katılımı ile düzenlenen toplantıda anlatıldığını ve bisiklet yolu güzergahlarının belirlendiği yerleşim planının paylaşıldığını anımsatan Tanın, şöyle konuştu: 'Yerleşim planı hazırlanıp, onaylanınca; İskenderun Belediyesi tarafından bisiklet yolu için gerekli teknik araştırmaların yapıldığı, alt yapı yetersizliklerinin giderildiği ve uygulama hedefi ile yola çıkıldığı kanaatimiz oluştu. Ulaşım amaçlı yapılacak olan bisiklet yollarının; ekonomik, çevre ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu bildiğimiz için kararı memnuniyet verici karşıladık. Ancak uygulamaya, geniş caddelerin gidiş-dönüş motorlu taşıt yollarının bir kısmının bisiklet yoluna dönüştürülmesi işleri ile başlandı” dedi.
Bisiklet yolunun ulaşım ağına entegre olmadığı, varış noktasına kadar süreklilik arz etmediği ve bazı noktalarda motorlu taşıt yollarına çıkılmak zorunda olduğuna işaret eden Tanın, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kazaya sebebiyet vermemek amacı ile ışıklandırma ve uyarı tabelalarının konulmadığı dikkatimizi çeken olumsuzluklar yanında, mimarlık-mühendislik mesleğimiz gereği pek çok soru ve halkın memnuniyetsiz serzenişleri ile karşılaştık. Henüz otopark sorunu çözümlenemeyen şehrimizde yapımı planlanan bisiklet yolları otopark sorununu tamamen çözümsüz hale getirmiş, kısa sürede halkın memnuniyetsizliği basın, yayın ve sosyal medya aracılığı ile çoğalmış ve yayılmıştır. Motorlu araçlar ile kesişen geçişlerde, geçiş hakkı bisiklet sürücüsünün olup, bu alanlar uyarı tabelaları ve trafik ışıkları ile düzenlenir. Yerel yönetimlerin bisiklet yolu yapmalarındaki amaç nedir? Spor ve etkinlik amaçlı mı? Spor ve etkinlik amaçlı bisiklet yolları rekreasyon alanları içerisinde yer alan, varılacak hedefi olmayan yollardır. Şehrimizde kıyı şeridinde bu amaçla düzenlenmiş yollar mevcuttur.”
“Güvenli ulaşım amacı gözardı edilmiş”
Bisiklet yolunun ulaşım amaçlı düzenlemelerdeki farklılıkları da hatırlatan Tanın, “Ulaşım amaçlı kullanım için birinci öncelik, belirli bir varış noktasına, belirli bir güzergahı takip etmek sureti ile en kısa sürede ve en az kesinti ile ulaşılacak noktaya varabilmektir. Bisiklet yolu planlama sürecinde belediyeler; Projede görev alacak teknik personelleri, kamu kurumları (Ulaştırma, karayolları, trafik) ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek teknik konuların paylaşıldığı toplantılar düzenlemesi ve alt yapı sorunları üzerinde konunun uzmanlarınca teknik çalışmaların yapılması gerekirdi. İskenderun Belediyesi böyle güzel bir projeye uzun soluklu çalışmış, altyapı ve uygulama sırasında oluşabilecek teknik sorunları uzmanlar tarafından çözülmüş ve uygulamaya geçilmiştir, diye düşündük. Ancak teşkil edilen bisiklet yollarının halkın ulaşım ihtiyacını güvenli bir şekilde karşılamak amacı ile ulaşım noktaları, yerleşim yerleri, yoğun olarak kullanılan hizmet alanları göz önüne alınarak mevcut ulaşım ağlarına entegre olması gerekirken, planlama ve uygulama aşamalarında bu amaçların göz ardı edildiği görülmüştür' değerlendirmesini yaptı.
Bisiklet yolu, yönetmeliklere uymalı
Tanın, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Bugüne kadar şehrimizde bisiklet yoluna dönüştürülen çalışmalara bakıldığında; İskenderunda yapılan bisiklet yolunun ulaşım amaçlı yapıldığı ancak, mevcut ulaşım ağına entegre olamadığı görülmektedir. Öncelikle bisiklet yolu yapılacak bölgenin trafik yoğunluğu, fiziksel şartları, güvenli ulaşımı, otopark sorunları dikkate alınarak tasarlanmalı ve mevcut trafiği aksatmayacak şekilde, uygulamaya başlanmalıydı. Gerek basın gerekse yayın organları tarafından yapılan paylaşımlarda sivil toplum kuruluşlarının ´çözümün bir parçası olması gerektiği´ defalarca ifade edilmiştir. Bizler de sizlerle aynı düşüncede olduğumuz için sadece bisiklet yolu yapımı işinde değil, göreve geldiğimiz ilk günden beri memleketimiz için üzerimize düşen tüm görevlerde, mülki amirlerimizin ve yerel yönetimlerimizin yanında yer aldığımızı tüm ziyaretlerimizde ifade etmişizdir. TMMOB olarak şehrimizde oluşturulması planlanan, teknik bilgi gerektiren her konuda; Mülki amirler tarafından davet edildiğimiz taktirde teknik bilgiye ihtiyaç duyulan çalışmalara katkı sunmaya; Araştırma ve planlama aşamaları aceleye getirilen, teknik dışı çözümlerle uygulamaya başlanan ve yerel halkımızın sıkıntı duyduğu durumları analiz ederek, yapıcı eleştirilerle ve çözüm ortaklığımız ile proje sürecine katkıda bulunmaya her zaman hazır olduğumuzu bildiririz. Şehrimizde yapımına başlanan bisiklet yolunun, 12 Aralık 2019 günü ve 30976 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bisiklet Yolları Yönetmeliğine ve 03 Kasım 2015 tarihli, 29521 sayılı Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmeliklere uygun hale getirilmesi, uygulanabilirliği sağlandıktan sonra yapımına devam edilmesi gerektiğini hatırlatırız. Halkımızı bilgilendirmek, sivil toplum kuruluşlarına yapılan haksız ithamların önüne geçmek ve şehrimizde TMMOB üyelerinin çözüm ortağı olmaya gönüllü olduğunu bildirmek için bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduk.'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55