Topal, yerel basına destek istedi

Yerel demokrasinin gelişmesinde en büyük etkenlerden birinin yerel basının varlığı ve özgürce yayın yapmasına bağlı olduğunu ifade eden Hatay Milletvekili ve CHP Genel Sekreter Yardımcısı Serkan Topal, yerel basının sorunlarını soru

SİYASET 28.07.2018 11:23:24 0
Topal, yerel basına destek istedi

Nesrin Geyik/İskenderun

 Milletvekili Topal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay´a, 'Basın kartı uygulamasını kamudan alıp bağımsız bir basın kurumuna vermeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

´Siyasi otoritenin, yerel basın üzerindeki etki alanını artı´
Hatay Milletvekili Topal, Basın Kanununun 3. maddesinde, “Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir” denildiğini, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası´nın 28. maddesinde de 'Basın hürdür, sansür edilemez...' ifadesinin yer almasına karşın basın üzerindeki baskı ve sansürün her geçen gün artarak devam ettiğini belitti. Demokrasinin en temel organlarından birinin dördüncü kuvvet olarak bilinen özgür basın olduğunu belirten milletvekili Topal, önergesinde, 'Yerel demokrasinin gelişmesinde en büyük etkenlerden birisi yerel basının varlığı ve özgürce yayın yapmasına bağlıdır. Son yıllarda gelişen elektronik medya haberciliği, sosyal ağların gelişmişliği, özellikte yerel gazetelerimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu durum yerel basının kendi olanakları ile yaşamını devam ettirmesini olanaksız hale getirmiştir. Yerel basın, kamu ilanlarına muhtaç hale gelmiştir. Basın İlan Kurumu ve yerel mülki idareler tarafından verilen ilanlar, siyasi otoritenin, yerel basın üzerindeki etki alanını artırmıştır' görüşüne yer verdi.

Önergesinde hangi soruları yöneltti?
Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay´ın cevaplaması istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Ortadoğu´da ve özellikle Suriye´de yaşanan savaş ortamını ve gelişmeleri Türkiye´ye duyurmada büyük fedakârlık gösteren Hatay yerel basınına Basın İlan Kurumu tarafından son 7 yılda herhangi bir maddi destek sağlanmış mıdır? Hatay ilinde Basın İlan Kurumundan ilan alma vasıflarına sahip kaç basın kuruluşu vardır? İlan kriterlerini yerine getirdiği halde ilan alamayan veya ilan hakkı iptal edilen kuruluş var mıdır? Yerel basını destekleme adına vergi ve sigorta indirimi veya istihdam katkısı vermeyi düşünüyor musunuz? Basının özgür olacağı yerel ve genel basınının denetiminin objektif yapabileceği bir yasal düzenleme çalışmanız var mıdır? Örneğin ´basın kartı´ uygulamasını kamudan alıp bağımsız bir basın kurumuna vermeyi düşünüyor musunuz?”

 


Anahtar Kelimeler: Serkan Topal

En büyük 500 sanayinin 15'i Hatay'da

5 ilçede "Suriyeli tahriki" girişimi

Rehabilitasyon merkezi, kafes sonrası

"İktidar, depremzede vatandaşını zarara uğratıyor"

Depremzede kuradan çıkan konutunu alamıyor

HBB'den, ücretsiz ve indirimli kart

İktidar, 'refah masalını' anlatıyor

KETEM personeline 'uyum eğitimi'

"Madımak Oteli, Utanç Müzesi olmalı"

Kırıkhan Kaymakamı Tunceli'ye atandı

"Yeni tesis kirlilik yükünü daha da arttıracak"

Kabotaj Bayramı'nın 98. yılı

CHP'li kadınlar yönetimini belirledi

St. Pierre Bayramı kutlandı

Eğitim Sen, Ankara'da

  • BIST 100

    10727,43%0,42
  • DOLAR

    32,56% 0,15
  • EURO

    35,24% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2468,27% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3969,58% 0,00