Hatay Büyükşehir Belediyesinin, SİEUGreen projesi ile hayata geçirdiği akuaponik sistemle bitki yetiştirilen ´Hatay Vitrini´ adlı serası, ilk ziyaretçilerini ağırladı.
Antakya/SES
Projeyle şehirsel tarımdaki teknolojik ve sosyal yeniliklerin, toplumu ve ekonomiyi nasıl olumlu yönde etkileyebileceğinin gösterilmesinin hedeflendiği belirtilen HBB açıklamasında, 'Hatay BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) 5 ve 6. sınıf öğrencilerine akuaponik (topraksız tarım) sistemi tanıttı. Hatay BİLSEM tarafından yürütülen ´Sürdürülebilir Doğa Yolculuğu için Ekokids´ projesinin faaliyetleri kapsamında ziyaret gerçekleştiren öğrencilere teorik olarak akuaponik sistemle bitki yetiştirme eğitimi verildi. Teorik eğitimin ardından sera içerisinde uygulama ortamı incelendi. Öğrencilere evlerinde kendi imkânlarıyla uygulayabilecekleri bir örnek hazırlandı. Hedefleri yerine yetirmek için ´sürekli eğitim merkezi´ modeli ile yenilikçi tarım tekniklerini girişimci iş insanları ve öğrencilerle paylaşan HBB, onlara canlı bir laboratuvar ortamı sağlayarak Türkiye´de bir ilk olma amacıyla çalışmalarına devam ediyor' ifadesine yer verildi.
Endemik bitkiler için 2 müze
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HBB´nin tarımsal projeleri ve kentteki bitki biyoçeşitliliğini gelecek nesillere aktarmak için başlattıkları proje hakkında bilgi verdi. Savaş, 'Projedeki amaç, bitki türlerimizin güncel durumlarını belirlemek, koruma altına almak ve gelecek nesillere aktarmak. Bunun için Mustafa Kemal Üniversitesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü ile birlikte hareket ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda nesli tehlike altında olan tohumları topladık. Topladığımız tohumların bir kısmını Ege´deki gen bankasına teslim edip, diğer kısmını da sera ortamında yetiştireceğiz. Böylelikle tohumlarımızı gelecek nesillere taşıyacağız' dedi. HBB´den yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz aylarda başlatılan akuaponik ve hidroponik sistemine ilişkin de değerlendirmede bulunan Savaş, akuaponik ve hidroponik sistemle üretilen ürünlerin klasik tarım yöntemlerine göre üçte bir oranında daha kısa zamanda üretildiğini ifade etti. Savaş, “Akuaponik ve hidroponik sistemle topraksız tarım yapıyoruz. Bu sistem sayesinde yılda 2 yerine 8-10 defa mahsul alınabiliyor. Toprak olmadığı için virüs, bakteri, mantar ve parazit olmuyor. Bu sistemi kadınlarımıza öğreterek yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Çünkü gelecek yıllarda teknoloji ve güvenilir gıda çok önemli hale gelecek” değerlendirmesini yaptı. Hatay´ın bitki zenginliğini EXPO ile dünyaya duyurmak istediklerini belirten Savaş ' Avrupa´da 12 bin civarında bitki varken ülkemizde 12 bin çeşit bitkiye sahibiz. Bunların da 3 bini Hatay´da yer almaktadır. Bu endemik türlerden 50´si dünyada sadece Hatay´da bulunmaktadır” dedi ve tıbbi aromatik ve endemik bitkiler için 2 ayrı müze yaptıklarını anımsattı.
HBB Başkanı Savaş, tarımsal üretime değer katmak ve bu ürünleri dünya pazarına sunmak üzere kurulan Hatay Girişim ve Gıda Sanayi (HGGS) AŞ´yi de ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmenin ve Hatay´ın has tarım ile gıda ürünlerini ülke ve dünya pazarına sunmaya hazır, rekabetçi bir yapı kurmanın önemli olduğunu belirten Savaş, 'HGGS, Hatay ve yöresinin zengin ve bereketli topraklarında üretilen tarım ürünlerinin, bir teknoloji şirketi olmanın avantajı ile Türk Gıda Kodeksi ve ilgili tüm yönetmeliklere uygun olacak ve devamlılık arz edecek şekilde pazarlanmasına vesile oluyor.
Şirket, Hatay´ın değerleri olan çiftçileri, girişimcileri, kooperatifleri, firmaları bütünleştiren, ortak paydada buluşturan çağdaş ve rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı amaçlıyor' açıklamasını yaptı.
9411,13%0,46
34,56% 0,25
36,04% -0,51
3000,45% 1,31
5010,37% 1,12