Meclis´in CHP Grubu üç karara itiraz etmişti
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi, Ocak ayı toplantısına bugün başlayacak. Belediye ve meclis başkanı Fatih Tosyalı, meclisin CHP grubunun, İskenderun Belediye Meclisi´nin 02 Aralık tarihinde oy çokluğuyla kendisine yetki veren üç karara yönelik yaptığı ve mecliste yeniden görüşülmesini talep ettiği yazılı itiraz dilekçelerini meclis gündemine almadı.
İskenderun Belediye Meclisinin bugün yapacağı toplantının gündemini açıklayan belediye başkanı Tosyalı, meclisin gündeminde yer alan 5 maddeyi sıraladı ancak bunlar arasında CHP grubunun yaptığı itiraz yer yer almadı. Buna göre, meclisin bugün saat 15.00´da belediye meclis salonunda başlayacağı ocak ayı toplantısında şu maddeler yer alıyor: 'Denetim Komisyonunda görev yapmak üzere üye sayısının belirlenmesi ve üye seçimi; Meclisin tatil ayının belirlenmesi; 2020 yılı için 2006 yılı ve öncesinde belediyede geçici işçi statüsünde çalışmakta iken, sözleşmeye geçmeyi kabul etmeyen işçiler için 5620 sayılı kanunun geçici 1. maddenin 2. fıkrası kapsamına dahil 9 geçici işçinin vizelerinin yenilenmesi; Belediye bünyesinde 2020 mali yılında sözleşmeli statüde çalıştırmaya devam edilmesi düşünülen 31 sözleşmeli personelin 2020 yılında ödenecek olan unvanlarının karşılığında gösterilen (devletin belirlediği ek ödemeler haricinde) net ücretlerinin belirlenmesi ve sözleşmelerinin yenilenerek çalıştırılmaları; İlçe sınırları içerisinde bulanan yol ve kaldırımlara parke taşı döşenmesi hizmet alımının İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü ile protokole bağlanarak 2020-2023 yılları arasında hizmetin alınmasını sağlamak amacı ile gerekli meclis kararının alınması ve protokolün imzalanması için belediye başkanı Mehmet Fatih Tosyalı´ya yetki verilmesi.'
Yazılı itirazın reddine 21/b maddesi gösterildi
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, gazetemize yaptığı açıklamada, belediyeye yaptıklara itirazın, Tosyalı´nın yazısıyla reddedildiğini ifade etti ve meclis kararlarının kaymakamlığın kayıtlarına alınarak, yürürlüğe girdiğini, konunun tekrar görüşebilmesi için Belediyeler kanununun 21/b maddesine göre, ilk toplantıda önerge şeklinde sunulması halinde gündeme alınmasının mülkün olacağını ifade ettiğini belirtti. Belediyeler Kanununun 21. maddesinde, 'Madde 21: Her ayın ilk günündeki belediye meclis gündemi belediye başkanı tarafından belirlenerek en az üç gün önceden üyelere bildirilir ve çeşitli yöntemlerle halka duyurulur. Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır. İmar konuları ile yıllık bütçe dışında kalan gündemdeki diğer konular ile üyelerin teklifleri toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kabulü hâlinde komisyonlara havale edilmeksizin belediye meclisince görüşülerek karara bağlanabilir' ifadesi yer alıyor. Yasanın 23. maddesinde ise 'Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar ile yeniden görüşülmesi istenip de belediye meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ısrar edilen kararlar kesinleşir' cümlesi bulunuyor.
CHP grubu itirazlarını önergeyle yineleyecek
Mutlu, 'Yazılı itirazımızın reddedilmesi ve önerge yolu gösterilmesi normal bir yöntem mi? Bize göre hayır değil. Yazılı itirazımızın gündeme alınması gerekirdi. Almadılarsa biz de bugün önerge olarak meclise sunacağız ve kabul edilmemesi halinde konuyu yargıya taşıyacağız' dedi.
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, belediye başkanlığana verdiği üç ayrı dilekçeyle meclisin 81, 82 ve 83 nolu kararlarının yeniden görüşülmesini talep etmişti. İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu, belediye başkanlığına verdiği itiraz dilekçelerinde, meclisin 81, 82 ve 83 nolu kararlarının yeniden görüşülmesini talep emişti, alınacak karara göre ve kararda yetki devrinin ısrarı yinelenirse konuyu yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı. CHP, İskenderun Belediye Meclisi´nin, 19 Aralık 2019 tarihli itirazlarında, belediyeye ait olan spor tesisleri, otopark ve sosyal tesislerin İSKEN´e devri, bu tesislerin sözleşme ve protokolle başka kişi veya kurumlara devri ile 16,6 dönüm üzerine kurulu Rauf Denktaş Spor Alanı ve parkın devrini öngören yetkinin iptal edilmesini istedi.CHP grubu, 23 Aralık tarihinde parti binasında düzenlediği basın toplantısıyla itirazlarını açıklamıştı.
CHP, hangi kararlara itiraz etmişti?
İskenderun CHP Grubu adına, İskenderun belediye başkanlığına üç ayrı itiraz dilekçesi veren ve iptalini isteyen meclis grup başkanvekili Mutlu, spor alanları ve sosyal tesislerin daha etkin işletilmesi amacıyla İSKEN´e devrini getiren meclis kararına karşı yaptığı itirazda şunlara yer vermişti: 'Belediye Meclisinin 02.12.2019 günü Belediye Meclisi toplantısındaki gündemdeki 2.maddesinde yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin sermaye yapısının güçlendirilmesi için belediye bünyesinde bulunan sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerin sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilmesi amacıyla şirketin ana sermayesine ayni sermaye kapsamında eklenmesi ve bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere belediye başkanı Mehmet Fatih TosyalıI´ya yetki verilmesi karara bağlanmıştır. Meclisinin bu konuda aldığı 02.12.2019 tarih ve 81 sayılı kararı hukuka ve kamu yararına aykırıdır. Yetki talebinin hukuki dayanağı Kararda açıkça belirtilmemiştir. Görev ve Yetkileri 5393 sayılı kanunda belirtilen belediye meclisinin görev ve yetkilerini ucu açık bir şekilde devretmesi mümkün değildir. Karar da belirtilen belediye bünyesideki sosyal tesisler, spor kompleksleri ve otoparkların sayıları ve nitelikleri ayrıntılı bir şekilde kararda belirtilmeden belediye başkanına verilen sınırsız yetki devri kullanımı kamu yararına ve hukuka uygun değildir. Bu tür yetki devirleri tüm Meclis üyelerinin de hukuki sorumluluk altında kalmasına neden olabilecektir. Belediye meclisi kararında belediye şirketine devredilecek taşınmazların ada parsel numaraları mevki ve yüzölçümleri ile yaklaşık raice uygun tahmini bedellerinin ayrıntılı belirtilerek belirlenmesi gerekli ve zorunludur. Ayrıca ´mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunulması Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iznine tabidir´ denilmek suretiyle şirket kurulması ve sermaye katılımında bulunulması izne tabi tutulmuştur. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izninin alındığına dair bir belge kararda mevcut değildir. Esasen oldukça sınırlı yetki ve görevi olan belediye meclisinin yetkilerini belediye başkanına bu şekilde devrederek yerel karar organlarının zayıflatılmasının önünü açmamalıyız. Bu durum yerel meclislerin daha da zayıflamasına sebep olacaktır. Yargı Kararları bu şekildeki yetki devrini uygun görmemekte ve idari kararlarda ´sınır ve kapsamının açıkça belirtilmesini´ gerekli görmektedir.
İzah ettiğimiz nedenlerle İskenderun Belediye Meclisinin 02 Aralık 2019 günü alınan 81 nolu kararı hukuka açıkça aykırı bulunduğundan ayrıca alınan kararda kent yararı ve kamu yararı gözetilmediğinden; Meclis kararının belediye meclis gündemine alınarak yeniden görüşülerek, alınmış kararın iptal edilmesini talep ederim.'Mutlu, CHP grubu adına verdiği ikinci ve meclisin 82 nolu kararına karşı yeniden görüşülerek, iptalini istediği itirazında ise şunlara yer vermişti: 'Belediye meclisi toplantısındaki gündemin 3. maddesinde ´Muhtesatları İskenderun Belediyesine ait olan belediye idaresince işletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleriyle birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere, özel ve kamu hukuku tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak hizmet projeleri üretmek maksadıyla belediye başkanı Tosyalı´ya sözleşme yapmak, protokol yapmak üzere yetki verilmesi´ karara bağlanmıştır. Meclisin bu konuda aldığı 82 sayılı kararı hukuka ve kamu yararına aykırıdır. Yetki talebinin hukuki dayanağı kararda açıkça belirtilmemiştir. Görev ve yetkileri 5393 sayılı Kanunda belirtilen belediye meclisinin görev ve yetkilerini ucu açık bir şekilde devretmesi mümkün değildir. Kararda belirtilen ´Muhtesatları İskenderun Belediyesine ait olan Belediye idaresince işletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleriyle birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere, özel ve kamu hukuku tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak hizmet projeleri üretmek maksadıyla belediye başkanı Tosyalı´ya sözleşme yapmak, protokol yapmak üzere yetki verilmesi´ şeklindeki belediye başkanına verilen sınırsız yetki devri kullanımı kamu yararına ve hukuka uygun değildir. Bu tür yetki devirleri tüm meclis üyelerinin de hukuki sorumluluk altında kalmasına neden olabilecektir. Meclis kararında, muhtesatları İskenderun Belediyesine ait olan belediye idaresince işletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleriyle birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere, özel ve kamu hukuku tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak hizmet projeleri üretmek şeklinde yapılacak protokol ve sözleşmelerin ayrıntıları ve kapsamı, tarafların sorumlulukları ve taahhütleri, işletme ve bakım süreleri, işletme ve hizmet projelerinin yapım ve işletme giderlerinin sorumlulukları ile işletmelerin, hizmet projelerinin yöntemi kapsamı yanında İskenderun Belediyesine ait muhtesatların miktarları ve değerleri belirtilmeden taşınmazlarında ada parsel numaraları mevki ve yüzölçümleri ile yaklaşık raice uygun tahmini bedellerinin yanında İşletme ve hizmet projelerinin ne şekilde teslim edileceğinin de ayrıntılı belirtilerek belirlenmesi gerekli ve zorunludur.'
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu, meclisin Rauf Denktaş Spor Alanı ve içinde yer alan pakın yap-işlet-devret modeliyle özelleştirilmesini öngören meclis kararına da itiraz etti. Buna ilişkin yapılan itirazında şu ifadeleri belirtmişti: 'Meclisin 02.12.2019 günü toplantısındaki gündemdeki 4. maddesinde ´Mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait İskenderun Frenkçiftliği Mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 m2´lik 3458 nolu parselin üzerindeki yapı muhtesatları ile birlikte belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile 1 yıl ön izin verilmesi ve gerekli izinlerin alınması şartı ile yüzme havuzu, aqua park (spor ve oyun alanları) yapmak amacı ile 19 yıl süre ile sınırlı ayni hak (irtifak hakkı) tahsis edilebilmesi (kurulması) yönünde meclis kararı alınması´ istemi karara bağlanmıştır. Meclisinin aldığı 02.12.2019 tarih ve 83 sayılı kararı hukuka ve kamu yararına aykırıdır. İskenderun kentine ait olan ve İskenderun Belediye Meclisi tarafından 13.06.2013 tarihinde onaylanan 1/5000 Ölçekli Revizyon Nazım İmar Planları ile bu plana dayanarak onaylanmış 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planları Hatay 1. İdare Mahkemesinin 21.02.2019 gün 2016 / 446 E. 2019 / 276 K. sayılı kararı ile iptal edildiğinden, İskenderun Belediyesine ait İskenderun Frenkçiftliği mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 m2´lik 3458 nolu parselin imar koşulları belirsizdir. İptal kararı sonrasında karara esas olan 3458 nolu parsel plansız alan da kalan bir parsel niteliğindedir. İskenderun Belediyesine ait İskenderun Frenkçiftliği mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 m2´lik 3458 nolu parselin üzerindeki mevcut olan spor tesisi niteliğindeki tesisler, buz pateni, ve diğer sosyal tesisler olarak bulunan yapının tüm muhtesatları ile birlikte belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikli ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile 1 yıl ön izin verilmesi ve gerekli izinlerin alınması şartı ile yüzme havuzu, aqua park (spor ve oyun alanları) yapmak amacı ile 19 yıl süre ile sınırlı ayni hak (irtifak hakkı) tahsis edilebilmesi (kurulması) yönünde meclis kararı alınması´ şeklindeki kararının hangi organ tarafından gerçekleştirileceği belirsizdir. Meclis toplantısında ifade edilen sözler ile söz konusu Yetkinin belediye Başkanı devredilmesi de imkansızdır. Söz konusu yetki devri şeklinin belirlenmeden (Yap-İşlet-Devret Yöntemi gibi) karar verilmesi doğru değildir. Belediyece 1 yıl ön izin verilmesi sonrasında da 19 yıl süre ile toplamda 20 yıl irtifak hakkı tesis edilmesi istenen uzun süreli kullanım şeklinde ayni hakkın devredilmesi şeklindeki bir işlem tesis edilmesi düşülmekte ise; Bu tür ayni hak devri tesisi işlem için gerekli olan yetkinin belediye idaresine gelir getirici bir işlemde 2886 sayılı yasa kapsamında belediye encümenince yapılacak bir ihale sonucu olabileceğinden yetkinin belediye encümenine verilmesi şeklinde düzeltilerek alınması yasal zorunluluktur. Bu şekilde alınan karar kamu yararına ve hukuka uygun değildir. Bu tür karar tüm meclis üyelerinin de hukuki sorumluluk altında kalmasına neden olabilecektir. Meclis kararında İskenderun Belediyesine ait İskenderun Frenkçiftliği Mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 m2´lik 3458 nolu parselin üzerindeki yapı muhtesatları ile birlikte devredilecek olan muhtesatların son durumunun, mevcut varlıkların değer tespitlerinin yapılmış olması yanında 5393 sayılı Kanunun 18. Maddesi kapsamında Yap işlet devret yöntemiyle hangi şartlarda devredileceği hususlarının belirtilmediği gibi İskenderun Belediyesine bu süre içinde ne şekilde bir bedel ödeyeceğinin tespit edilmiş olması gerekli olan koşullardan biridir. Belediyeye ait İskenderun Frenkçiftliği Mıntıkasında mevcut olan 16.678,81 m2´lik 3458 nolu parselin üzerindeki muhtesatların miktarları ve değerleri belirtilmeden yaklaşık raice uygun tahmini bedellerinin yanında yüzme havuzu, aqua park (spor ve oyun alanları) yapmak şeklindeki yatırım projelerinin büyüklüğü ve niteliğinin de de ayrıntılı olarak belirtilerek belirlenmesi gerekli ve zorunludur. Yargı kararları bu şekildeki yetki devrini uygun görmemekte ve idari kararlarda ´sınır ve kapsamının açıkça belirtilmesini´ gerekli görmektedir.'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55