Bu bölgedeki eğitim Hatay ve Osmaniye´deki il ve ilçe tüketici hakem heyetlerinin başkan, üye ve raportörlerine yönelik olarak Hatay Ticaret İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatma Çağlar, Gümrük ve Ticaret Uzmanları Tuğba Hazal Sayalgı ve Sibel Bolatcan, Hatay Ticaret İl Müdürü Halit İmrek, Osmaniye Ticaret İl Müdürü Maşallah Emiroğlu´nun da katıldığı seminer, HESOB Toplantı Salonunda yapıldı.
300 bin tüketici hakkını aradı
Eğitimin açılışında konuşan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Çağlar, bölgesel eğitim programının, 03 Temmuz–29 Eylül tarihleri arasında 81 ili kapsayacak şekilde 32 bölgede düzenlendiğini ifade etti. Tüketici hakem heyetlerinin başkan, üye ve raportörlerine yönelik olarak düzenlenen eğitimin, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ikincil mevzuatının anlatılması, hakem heyetleri arasında uygulama birliğinin sağlanması, son yargı kararlarının değerlendirilmesi, talep ve önerilerin alınması amacıyla yapıldığını anlatan Çağlar, '995 yılında yayımlanan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile hukuk sistemimize dahil olan tüketici hakem heyetleri kuruluşundan bu yana geçen 22 yıllık süreçte önemli bir tecrübe ve bilgi birikimine sahip olduk. Bu dönem zarfında tüketici hakem heyetleri, önemli kararlar aldı, yargının üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde azalttı ve tüketici bilincinin gelişmesinde önemli bir rol oynadı. 2014 yılında yaklaşık 5.5 milyon, 2015´de 3 milyon, 2016´da yaklaşık 1.5 milyon ve 2017 yılının ilk altı ayında da yaklaşık 300 bin tüketici, hakları için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurdu. 2017 Temmuz ayı sonu itibari ile Hatay ve Osmaniye il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların 5 bin 827´si tüketici lehine, 2 bin 107´si de aleyhine sonuçlandı. Tüketici hakem heyetlerinin kırtasiye, demirbaş, huzur hakkı ücreti gibi ödeme kalemleri için gerekli ödemeler ayrıldığı ve bu konudaki ihtiyaçların tamamı giderildi' dedi.
´Heyetler daha etkin olacak´
Çağlar, 'Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla tüketici hakem heyetleri daha etkin, daha hızlı, daha nitelikli kararlar almasını temin edecek adımlar atılması sağlanacak' dedi. Yazılı yapılan açıklamaya göre, eğitim hakem heyetlerinin 2016 yılı faaliyetleri ve kararlarının değerlendirilmesi, kararlarda karşılaşılan hukuki ve maddi eksiklikler, tüketici müracaat usul ve esasları (usul hukuku), Tüketici Bilgi Sisteminin (TÜBİS) kullanımı, finansal tüketiciden alınacak ücret ve masraflara ilişkin konular da anlatıldı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01