Antakya/SES
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci'nin katılıdğı etkinliklere Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri THüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi ve Sabahat Özgürsoy Çelik, bakan yardımcısı Nihat Pakdil, belediye başkanları, Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, AKP Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal ve ilgili kurum müdürleri tarafından de eşlik etti.
Antakya'da öğrencilere organik tarım eğitiminin de verildiği Hatay Saadet-Yusuf Mıstıkoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesini ziyaret Kirişci, ilin ekonomisinde önemli paya sahip olan pamuk hasatına katıldı. Antakya'nın Melekli mahallesinde çiftçilerle bir araya gelerek, pamuk üreticisine verilen destekleleri anlatan Kirişci, “Mazot desteğinde 68 lira olan mazot destek 250 lira, 8 lira olan gübre desteğimiz 21 lira olacak. Daha önce 76 lira olan dekar başı desteğimiz 271 lira gibi bir düzeye çıkmış olacak. Yüzde 256’lık, yaklaşık 3,5 kat artış” dedi. Verimliliği artırmanın en önemli unsurlardan birinin sertifikalı tohumluk olduğunu belirten Kirişci, “Çünkü herhangi bir tohumluğu kullanmak yerine ne olduğu bilinen, şeceresi bilinen, verimliliği noktasında da kendini kanıtlamış, ispatlamış bir tohumu kullanmamız, üreticiler için önemlidir. Ülke üretimi açısından da önemli. Son 20 yılda sertifikalı tohumluk üretiminde tam 9 kat artış sağladık. 2021 yılı üretimi 1 milyon 324 bin ton düzeyine ulaştı. Ülkede kullanılan tohumların yüzde 96’sını artık bu ülkede üretir hale geldik. Son 20 yılda sadece üretmekte de yetinmedik. 2021 yılı ihracat rakamımız 215 milyon dolar, 117 ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Bu ülke üretiyor, üretmeye de devam edecek. Hedefimiz, bunun yüzde 100 ve daha sonra da üzerine çıkmaktır. Üreticilerin yanında olmaya devam edeceğiz. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltikte sertifikalı tohum desteği dekar başına 24 liradan 50 liraya çıkardık. Böylelikle yüzde 108’lik bir artış sağlamış olduk" dedi. Biçerdöverle pamuk hasatı yapan ve eliyle pamuk toplayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bereketli, bol kazançlı bir yıl temennisinde bulundu. Amik Ovası’nda çiftçilerin sulamada yaşadıkları sıkıntıların çözümünde önemli proje olan Reyhanlı Barajı’nda Takviye Tesisleri 1. Kısım Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı'nda incelemede bulunan Kirişci, DSİ 6. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe'den çalışmalarla ilgili bilgi aldı, Reyhanlı Barajı inşaatında inceleme yaptı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"na katıldı. Buradaki törende konuşan Kirişci, Türkiye'nin tarımda ihracatçı konumda olduğunu ifade etti. Kirişci, “Çünkü bu ülkede üreticinin 'üretmediğini' söyleyecek kadar densizlik yapan, hadsizlik yapan çevreler var. Bu ülke bırakın üretmeyi, net ihracatçı konumunda. Bu benim rakamlarım değil. Kimin? Türkiye İhracatçılar Meclisinin kendi rakamları, onlar yayınlıyorlar. Yılın ilk 8 ayında ihracatımız 21,5 milyar dolara yükselmiş” dedi. 2023'ün ilk 3 ayında ödenmesi planlanan mazot ve gübre desteklerini 6 ay öne çektiklerini ve ödemeyi mart ayında değil ekim ayının başında yapacaklarını anlatan Kirişci, 65 başlık ve 130 alt başlıkta toplanan destekleme modelinin sadeleştirilmesiyle ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Hatay valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyetin 100 yılının gelecek sene geride bırakılacağını, 2023'te başlayacak yeni yüzyıla "Türkiye 100 yılı" adını verdiklerini ve Türkiye'nin artık küresel bir oyuncu olduğunu söyleyen Kirişci, şöyle konuştu: “Şimdi 100 yıllık yeni bir dönemin başlangıcında Türkiye artık ulusal değil, bölgesel değil, küresel bir oyuncu olmaktan asla imtina edemez. 'Ben bu görevi almıyorum, bana fazla gelir.' deme lüksümüz yok. Bunun da emareleri çok şükür ortada. Bundan dolayı 2023, ülkemiz, dünya için son derece kritik. Biz sadece kendisi için yaşayan değil, tüm mazlum coğrafyalar için nefes alan ve bunun gereğini yapan aziz milletin bugünkü yaşayan evlatlarıyız.”
Hatay Orman Bölge Müdürlüğü binasının açılışa da katılan Kirişçi, 183 yıllık bir geçmişe sahip olunduğunu ve önemli tecrübelerinin bulunduğunu, son dönemde uçak, helikopter, insansız hava araçlarında ellerindeki envanteri daha da geliştirdiklerini, yangınlara karşı gece atış yapabilen helikopterleri kullanmaya başladıklarını söyledi. Kirişci, “Sıklıkla gündeme gelen ve polemik konusu olan Türk Hava Kurumunun uçaklarını da satın alarak bünyemize kattık. Onların gerekli denetimleri, bakımları ilgili birimlerin yapması şartıyla bu envantere kazandırdığımız artık uçak, helikopter, İHA filomuz bunlar havadakiler. Bir de karada olanlar var. Ormanla ilgili çalışan 21 bindi, 26 bine çıktı. İş makineleri, arazöz, dozer, greyderler vs müdahale araçları en üst düzeye çıktı” dedi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de, "Hatay'ın yüz ölçümünün yüzde 38'i orman varlığı. 605 köyünün 144'ü orman köyü. Bu köylerde yaşayan vatandaşların ormancılık hizmetlerinden daha iyi istifade edebilmeleri, ormanların halkın istifadesine açılması maksadıyla Hatayda bölge müdürlüğü açıldı" değerlendirmesini yaptı. Vali Doğan ise, “Hatay'da, Türkiye'nin de gündemine gelen yangınlar olunca bizler de haklı olarak imkanların artırılması talebinde bulunduk. Cumhurbaşkanı, Bakanlığın talimatıyla da bölge müdürlüğü kuruldu. Bakanlığın Arsuz ve Antakya'da konuşlu yangın söndürme helikopterleriyle ufak bir yangın çıktığında çok hızlı şekilde müdahale ediliyor” dedi. Binanın açılış kurdelesini kesen Kirişci, beraberindekilerle birlikte Hatay Orman Bölge Müdürlüğü binasını gezdi. Kirişci, geçtiğimiz günlerde Defne'de izinsiz avlanan kişilerin tüfekle ateş açması sonucu hayatını kaybeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi personeli Mehmet Ali Koşar'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.