MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, tütün ithalatına imkân sağlayan hükümlerin yerli tütün üreticileri aleyhine sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, TBMM´de görüşülen yasa tasarısında tütün ithalatını kolaylaştıran hükümlerin çıkarılmasını, bunun yerine yurt içinde yerli tütün üretiminin ve yerli tütün işletmelerinin arttırılmasını teşvik edecek tedbirlerin alınmasını önerdi.
502 sıra sayılı Kanun Tasarısı´nın 64´üncü maddesi üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alarak konuşan MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, yasa dışı tütün ve tütün mamullerini satanlara ve bulunduranlara adli ve idari cezaların verilmesine yönelik yapılacak düzenlemeleri değerlendirdi. Ahrazoğlu, 8´inci maddede yapılan düzenlemeyle ise ticari amaç olmaksızın kendi ürettiği ürünleri kullanarak 50 kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde edenlerin veya 350 litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenlerin hapis cezalarının kaldırılmasının ve ‘şahsi tüketimi için´ ibaresi konularak ceza verilmemesinin yolunun açıldığını savundu.
Tütün ve mamullerinin üretiminde yaşanan sorunlar kadar, sigara kaçakçılığı konusunda da Türkiye´nin önemli tedbirler alması gerektiğini de vurguladığı konuşmasında Milletvekili Ahrazoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının raporlarında ekonomiye büyük darbe vuran sigara kaçakçılığına dikkat çekilerek, terör örgütlerinin önemli kazançları arasında gösterilen sigara kaçakçılığının son yıllarda ciddi artışları olduğu belirtilmektedir. Kaçakçılık, ülkemizi ekonomik ve sosyal yönden olumsuz etkileyen, aynı zamanda terör ve suç örgütlerinin faaliyetlerini sürdürebilmek için finansal destek sağladığı çok boyutlu, çok aktörlü ve değişken bir süreçtir. Ülkemizde tütün mamulleri üzerindeki vergilerin yüksek oluşu, buna bağlı olarak fiyatların komşu ülkelere oranla yüksek olması kaçakçılığı teşvik etmektedir. Kaçak sigaradan hem Türk ekonomisi hem de devlete vergisini ödeyen esnaf zarar görmektedir.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55