İskenderun/SES
İskenderun'da Toplum Yararına Programlarda (TYP) çalışan 2 bine yakın kişinin sözleşmesi uzatılmayınca, işten ayrıldı. Haziran sonuna kadar 800'e yakın kişinin de işe giriş süresinin dolacağı ve bu kişilerin de işlerinden ayrılacağı belirtildi.
6 Şubat depremi sonrası çeşitli kurum, kuruluş, okullar ve konteyner kentlerde çalıştırılmak üzere alınan TYP'li çalışanların 6 aylık süresi bir kez uzatılmıştı. 20 Mayıs'ta sözleşmelerinin sona ermesi üzerine işlerinden ayrıldı. Sıkıntılarını İskenderun Kaymakamlığı yanındaki Kore Şehitleri Parkında basın açıklamasıyla anlatmak isteyen TYP'li çalışanlar, izin alamadığı için açıklama yapmadı. 6 Şubat depremlerinde işini kaybeden yurttaşlar için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden 11 ilde 50 bin kişilik Toplum Yararına Program (TYP) personeli istihdam edilmişti. 19 Mayıs 2024’te biten ilk etap personelin süresi uzatılmadı.
TYP'li çalışanlarına soru önergesi
Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışan binlerce depremzedenin işlerine son verilmesini, soru önergesiyle parlamentoya taşıdı. Mullaoğlu, “TYP kapsamında çalışan depremzedeler mağdur edilmemelidir" değerlendirmesini yaptı.
TYP çalışanların daimî istihdam edilmesi önerisi
Deprem bölgelerinde işlerini, gelirlerini ve varlıklarını kaybeden depremzedelerin işlerine son verilmesinin vicdani olmadığını belirten ve bu insanların evlerine ekmek götürebilmek, çocuklarının geçimini sağlayabilmek için çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Mullaoğlu, TYP çalışanlarının uzun süredir daimî kadroya alınma taleplerinin olduğunu da ifade etti. Mullaoğlu, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrası, devletin vatandaşının yanında olması gerektiğini, barınma ve beslenme başta olmak üzere zorunlu ihtiyaçlarını giderecek imkanların ve çalışma ortamının sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Mullaoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından, İŞ-KUR kapsamında istihdam edilen TYP çalışanlarının işlerinin ellerinden alınmamasını ve bu kişilerin daimî olarak istihdam edilmelerini de talep etti.
Bakana 4 maddelik TYP sorusu
Milletvekili Mullaoğlu, TBMM Başkanlığına verdiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Binlerce kişinin mağdur olmasına neden olacak TYP çalışanlarının işlerine son verilmesi kararından vazgeçme ve bu kişilerin çalışma sürelerinin uzatılmasını sağlama yönünde bir çalışmanız var mıdır? Depremler sonrası işlerini, gelirlerini ve varlıklarını kaybetmiş bu çalışanların, çalıştıkları kurumlarda daimî olarak istihdam edilmeleri yönünde Bakanlık olarak herhangi bir hazırlığınız var mıdır? İşlerine son verildiği takdirde evlerine ekmek götüremeyecek, çocuklarının geçimini sağlayamayacak durumda olan TYP çalışanlarının mağdur olacakları ortada iken, bu uygulamamanın nedenini nasıl açıklıyorsunuz? Depremler sonrası yaraların sarılması için canla başla çalışan TYP personellerinin işlerine son verilmesinin bölgede belli hizmetlerin aksamasına yol açacağı eleştirileri hakkında ne gibi bir açıklamanız vardır?"