'Üç fidan' anıldı

İskenderun/SES

GÜNCEL 7.05.2024 08:29:00 0

68 kuşağının gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 52. yılında İskenderun'da anıldı. 'Üç fidan' olarak anılan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972'yde idam edilmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun ilçe örgütününde düzenlenen anma töreninde, Deniz Gezmiş'in, "Türkiye’nin bağımsızından başka bir şey istemedik ve hayatımızı bu yola koyduk. Varlığımızın Türkiye halkına armağan ettik. Bunun aksini iddia edenler varsa, vatan hainidir" ifadesi, döviz olarak, fotoğraf ve mumlar arasında yer aldı.

Son mektupları okundu

Nazım Hikmet’in "Delikanlım" adlı şiirinin okunduğu, parti yönetimi, kadın ve gençlik kolları ile üyelerinin yanı sıra İskenderun Belediye Meclisinin bazı üyelerinin de katıldığı anma töreninde, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın hayat hikayeleri ve idam öncesi yazdığı son mektuplar da okundu.

Anma, 68 devrimci geleneğini hatırlatmadır

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, Deniz, Hüseyin ve Yusuf'un idam edilişlerinin 52. yıl dönümlerinde onları saygıyla selamlayıp, andıklarını ifade etti. Derin, "Bu anma aslında, Denizlerin idam edilişlerinin yası için yapılan bir anma değil, 68 devrimci geleneğini, mücadeleyi hatırlama anmasıdır. Türkiye siyasi tarihinde unutulmayacak yeri olan ve 68 devrimci kuşağının önemli isimlerinden Deniz, Yusuf ve Hüseyin, son sözlerinde de belirttikleri üzere eşit, özgür ve tam bağımsız bir Türkiye için mücadele etti.

Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ODTÜ, Deniz Gezmiş ise Ankara Üniversitesi öğrencisiydi. Bulundukları okullarda mezun olarak mesleklerini yapabilir, hayatlarını bu şekilde devam ettirebilirlerdi. Ama onlar, devrimci düşüncelerinden bir an olsun ödün vermedi, bir an olsun geri adım atmadı, hayatları uğruna mücadeleye devam ettiler. O dönemde kimileri 6. Filonun önünde secde ediyordu. Tek düşünceleri 'eşit, özgür ve tam bağımsız bir Türkiye' olan Denizler, Yusuflar ve Hüseyinler, gerek emperyalistlere ve gerekse de çıkarı için emperyalistlere secde edenlere karşı mücadele etti. Hani derler ya 'vatan onu parsel parsel satanların değil, uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır'. Uğrunda darağacına gitmekten bir an olsun tereddüt dahi etmediler" dedi.

Derin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün Denizler, Yusuflar ve Hüseyinlerin ve tüm 68 kuşağı devrimcilerinin ne kadar haklı olduklarını yaşayarak görüyoruz. Eşitsizliğin kol gezdiği, adaletsizliğin sıradanlaştığı, baskının arttığı, farklı düşüncelere saygının kalmadığı, yolsuzluğun ve yoksulluğun arttığı karanlık bir dönemden geçiyoruz. Ama bu karanlık dönemde bizi aydınlatan ve 52 yıldır sönmeyen Denizin, Yusufun ve Hüseyinin yaktığı devrimci ışığın değerini ve önemini çok iyi biliyoruz. Onların idam edilmesi için askeri mahkemelerde karar alanlar, meclis oturumlarında 'öncelikle ve ivedilikle' görüşülüp oylanmasını isteyenler ve 'kutsal bir görev' yapar gibi darağacına gönderenler, bugün unutuldu, fakat, 52 yıldır Türkiye devrim tarihine, adları altın harflerle yazılan bu üç fidan, hala devrimci mücadeleye ışık tutuyor. 52 yıl önce ölen onların bedenleridir ama düşünceleri sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu düşünceleri yaşatmak için biz de tüm mücadelemizi yapacağız ve bir sonraki kuşaklara bu bayrağı teslim edeceğiz.”

Can Yücel'in Deniz için söylediği "devrimin en güzel yüz metresini o koştu" ifadesini anımsatan Derin, Deniz, Yusuf ve Hüseyin'i ölümlerinin 52. yıl dönümünde saygıyla andıklarını, onları sonsuza kadar unutmayacağklarını, devrimci düşüncelerini yaşatacaklarını ifade etti.


Anahtar Kelimeler: ' fidan' anıldı

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00