Tarih: 21.06.2017 11:15

Ulaşım sil baştan

Facebook Twitter Linked-in

Burak Milli/İskenderun

7 ay sürmesi beklenen projenin inşa sürecinde esnafın mağduriyetine de dikkat çekildi.
AKP, CHP ve MHP ilçe yöneticileri, meclis üyeleri, mimarlar ve İnşaat mühendisleri odaları temsilcileri Şöförler ve otomobilciler, Bakkallar ve Bayiler Oda başkalarının da katıldığı tanıtım toplantısı şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından İskenderun Pac meydanına yapılacak olan Battı-Çıktı projesinin esnafın ve vatandaşların mağdur edilmeden yapılması gerektiğini belirtti.
Başkan Dingil, Pac, Dönmez Garajı ve Tayfur Sökmen Bulvarı´nda yapılacak alt geçitle ilgili görüşleri almak ve daha yaygın bir şekilde masaya yatırmak için toplandıklarını söyledi. Kendilerinin hiç birşeye karşı olmadığını belirten Dingil, eksilerini ve artılarını değerlendirmek gerektiğini ifade etti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Fatih Özdemir de sunum eşliğinde yaptığı konuşmada projenin tamamen teknik alt yapıya dayandığını kaydetti.
Gerçek zamanla araç sayımının yaptıklarını belirten Özdemir, bir saatlik sürede 8 bin 346 araçlık veri üzerinde çalıştıklarını, mevcut durum ve alternatif durumları da değerlendirdiklerini aktaran Özdemir, şöyle devam etti:
'Şuandaki mevcut durumda İnönü Kavşağı ve Tayfur Sökmen Kavşağı olabilecek en kötü seviyedeydi, alt geçit sonrası A seviyesine yükselecek. Yani sirkülasyon akışı hiç kesilmeden kesintisiz olarak devam edebilecek. Size İstanbul Teknik Üniversitesi´nin hazırladığı envanterleri sunayım. Toplam araçların trafikte kalma süresi yüzde 70 oranında azaldı. Bir defa en önemli getirisi budur. Hızlı, kaliteli bir ulaşım olacak. Bunun dışında dur-kalklar engellediği için egzoz salımında azalma sağlanacak. Bu üç kavşak yapıldıktan sonra yıllık yakıt tasarrufu 15 milyon lira olacaktır. 4 yıl içerisinde kavşak kendi parasını çıkartıyor. Bizler zaten bu analizler sonucu buraya alt geçit yapılması kararı verdik.'
Yapılan projede kanalizasyon hatlarının güçlendirilip en ufak bir su birikintisinin bile yaşanmayacağını sözlerine ekleyen Özdemir, bir aracın mevcut hızı bu hatta 19 kilometre olduğunu söyledi.

Proje sonrası yeni verilerde bir aracın yine aynı kavşakta hızının 34 kilometreye çıktığı dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:
'Planımız kavşağa bayramdan sonra ilk kazmayı vurmaktır. Yaklaşık olarak bin 770 metre inşaat alanımız var ve genişçe bir sahadır. Bayramdan sonra tamamen bu bin 770 metreyi kapatacağız. Yer altındaki veriler sözlü envanterlerdi, yeraltında neler var neler yok onları çıkarmamız gerekiyor. Bütün bölgede keşif kazısı yaptıktan sonra hangi yolları aktif edeceğimizi o zaman kamuoyuna net bilgi vereceğiz. Keşif kazısı 15-20 günlük bir süreç o zaman kamuoyuna diyeceğiz ki, ´şu servis yolu bu zaman faal hale gelecek´ net ifadeleri kullanabileceğiz. Bazı noktada 3 şerit trafik akıyor. Onun için buradaki esnafımız rahat olabilir. Servis yollarında sıkıntı yok. Alt geçidimizde kaçış rampaları da var.'

Akın: Projeden ileriye dönük çekincelerim var

İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın da bu çalışmalarda elden geldiği kadar yan yolların açılmasını istedi.
Yan yolların açılmasıyla mağduriyetin daha da azalacağını dile getiren Akın, 'Trafik açısından değerlendirdiğimiz zaman umut ediyorum bu projeye katılıyorum. Ben olayı kendi mesleki açımdan değerlendirdiğimde kesişmeyen yollarda trafik akışı çok daha verimlidir. Akaryakıt tüketimi ve karbonmonoksit azalır. Bu projenin destekçisiyim. Bu projeyi destekliyorum, fakat projenin getireceği 7-8 aylık zararlardan ileriye yönelikte çekincelerim var' şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —