Tarih: 28.02.2018 09:58

UNESCO kültür elçisi sanatçı; Livaneli

Facebook Twitter Linked-in

Akın Bodur/İskenderun

 Konya´da dünyaya gelen Ömer Zülfi Livaneli, müzik ve kitaplarıyla ülke ve uluslararası çapta birçok ödülün de sahibi. Livaneli´nin eserleri birçok ülkede sanatçılarla da yorumlanıp, seslendirildi.

15 günde bir etkinlik
Her hafta çarşama günü söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları müzik dinletisini sürdürüyor.
İSTE öğretim görevlisi Menderes Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, pazartesi günleri akşam yapılıyor. Şereflişan, etkinliğe yönelik değerlendirmesinde, 'Belirli bir sanatçı konsepti olacak. O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' görüşünü kaydetti. Münir Fikret Kızılok´la başlayıp Cem Karaca, Barış Manço ile devam eden etkinlik, önceki gün Zülfi Livaneli ile sürdü. Zülfi Livaneli´nin eserlerini gitarla seslendiren Şereflişan´a, İSTE Devlet Konservatuarı öğretim üyesi Eren Kaysar, ´kahon (kajon)´ avukat Hatice Tavşan da ´marakeş´le eşlik etti.

300 bestesi bulunan sanatçı
Birçok ülkede sanatsal çalışma yapan ve konserler veren Zülfi Livaneli´nin, 300 bestesi, 25 albümü, 7 kitabı ve 3 filminin bulunduğunu anlatan Şereflişan, gitarıyla sanatçının 'Sürgün, Memik oğlan; Sus söyleme; Güneş topla benim için; Böyledir bizim sevdamız; Gözlerin; Salkım sögüt; Belalım; Kardeşin duymaz; Alır başımı giderim; Güneş topla benim için; Karlı kayın ormanı; Sevda ne yana düşer usta; Özgürlük; Yiğidim aslanım burada yatıyor; Merhaba; Kan çiçekleri; Odam kireç tutmuyor; Hiroşima (kız çocuğu) ve Eşkiya dünyaya hükümdar olmaz' adlı eserlerini seslendirdi.

Sanata bağlama ile başladı
Küçük yaşta müzikle ilgilenmeye başlayan Livaneli´nin, bağlama ile başladığı müzik hayatını, türkü formunda müziğin, batı müziği ile birleştirmesiyle sürdürdüğünü anlatan Şereflişan, 1970´li yıllarda cezaevine giren sanatçının, 1972´de İsveç´e gidip, yerleştiğini ve ilk albümünü de orada çıkardığını ifade etti.
Livaneli´nin eserlerini gitarla seslendirirken, zaman zaman ıslıkla da süsleyen Menderes Şereflişan, sanatçının yaptığ müziğin geniş kesimlere ulaşmasıyla dünya çapında ilgi çekmeye başladığını, dünyaca ünlü birçok ünlü sanatçıyla birlikte farklı ülkelerde konserler verdiğini belirtti.

Livaneli, sanatın birçok alanıyla ilgilendi
Zülfi Livaneli´nin sadece müziği ile değil, sanatın birçok alanıyla ilgilendiğini anımsatan Şereflişan, 'Yer demir gök bakır' ve 'Sis' filmlerinin de ülke ve yurt dışında ödüller aldığını anımsattı. Kitapları arasında 'Palyaço; Sosyalizm öldü mü?; Diktatör' adlı eserlerin de olduğunu anlatan Şereflişan, UNESCO Kültür Elçisi ilan edilen Zülfi Livaneli´nin, Uluslararası Dostluk ve Bilim Ödülü, En İyi Film Müziği Ödülü, Yılın Plağı Ödülü, En İyi Albüm Ödülü, Antalya Film Festivali Ödülü, Altın palmiye Ödülü, Abdi İpekçi Ödülü, Yaşam Boyu Onur Ödülü, Yılın Müzisyeni Ödülü, Yılın Filmi Ödülü gibi birçok ödülü bulunduğunu kaydetti.
Nazim Hikmet ve Sebahattin Ali´nin şiirlerini besteleleyen sanatçı Zülfi Livaneli´nin yaşamının belli bir döneminde siyasete atıldığını, İstanbul´dan iki kez Büyükşehir Belediye Başkanlıığna aday olup, kazanamadığını, daha sonra CHP adayı olarak İstanbul Milletvekili seçildiğini hatırlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —