Tarih: 27.05.2024 19:40

Üniversitede Su Altı Müzesi

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) yapımı tamamlanan 'Su Altı Müzesi’nin açılışı törenle yapıldı. İSTE Kütüphane Binası’nda yapılan törende, müzenin açılış kurdelesini İSTE Rektörü Tolga Depci, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ve YK üyesi Atilla Mert, rektör yardımcısı Prof. Dr. Meltem Eken, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan ve Doç. Dr. Aytemis Depci kesti.

Müze, 08.00-17.00 arasında açık olacak

Müzede sergilenen toplamda 500’den fazla parça arasında, 2016 yılında İskenderun Limanı’nda kıyıya vuran ve nesli tükenme tehlikesi altında olan dünyanın en uzun ikinci balinası olarak bilinen uzun balina ve 2022 yılında Arsuz'da ölü bulunan boz yunus da bulunuyor. İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından İskenderun Körfezi’nde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar sırasında elde edilen deniz canlılarından oluşan özel koleksiyonun sergilendiği İSTE Su altı Müzesi, saat 08.00 ile 17.00 arasında ziyaretçilere açık olacak.

"Üniversiteler içine kapanık değil, toplumla beraber olması gereken yapılar" 

Su Altı Müzesi açılışında konuşan rektör Depci, müzenin üniversiteye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti ve "İki yıl önce müze fikri ilk defa gündeme geldiğinde 'harika olur' demiştim. Hedeflerimizin hiçbirinden sapmadık ve şükürler olsun ki birçoğunu da gerçekleştiriyoruz. Bu noktada biz İSTE olarak hayatın her alanında olduğumuza göre elimizden gelenin de en iyisini yapmaya çalışmalıyız. Üniversiteler içine kapanık değil, toplumla beraber olması gereken yapılar. Özellikle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde olan öğrencilerin müzeye gelerek su altından büyük emeklerle çıkarılmış olan bu önemli materyalleri görmesini isterim. Onlara denizlerimize önem verilmesi gerektiğini böylece aşılamış oluyoruz” değerlendirmesini yaptı. Depci, müze ziyareti sonrasında da "Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde eşi benzeri az olan müzemizin açılışını yaptık. Deniz bilimleri ve arkeoloji biliminin bir arada bulunduğu müzemiz ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ve tüm eğitim düzeyleri için eşsiz bir fırsat sunuyor. Müzede, Akdeniz’de ilk olan 12 metrelik yavru balina iskeletinin de dahil olduğu 500’den fazla türün bulunmasından gurur duyuyoruz. Öğrencileri ve ufkunu genişletmek isteyen herkesi bu farklı atmosferi yaşamak üzere İSTE Su Altı Müzesi’ne bekleriz" diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —